Hiina on haaramas rohepöörde juhtrolli

8. märts 2023

Globaalsed investeeringud rohepöördesse ületasid möödunud aastal esimest korda 1 triljoni dollari piiri. Kuid see hüppeline kasv pole tulnud (veel) Euroopast ja Ameerikast, vaid hoopis Aasiast, täpsemalt Hiinast. Hiina moodustab täna 50% kogu maailma rohepöörde investeeringutest.

Pilt
Allikas: BloombergNEF

Aasia, muu hulgas Hiina roheinvesteeringute viimase kahe aasta suurima hüppe taga on elektrifitseeritud transport ja taastuvenergia tootmisvõimsused. Aasias investeeriti taastuvenergia tootmisesse 2022. aastal 350 miljardit dollarit, Euroopas 80 miljardit dollarit ja Ameerikas samuti 80 miljardit dollarit.

Paneelid, akud, gondlid – kõik Hiinast

Hiina on saavutanud täielikult domineeriva positsiooni maailma rohepöörde jaoks vajalike materjalide ja komponentide tootmises. Kus toodetakse maailma päikesepaneelid? Mullu investeeriti üle maailma päikesepaneelide tootmisega seotud tehastesse kokku 24 miljardit dollarit, sellest 96% Hiinas. Põhjus on tegelikult lihtne: päikesepaneele on Hiinas toota peaaegu neli korda odavam kui USA-s või Euroopas.

Pilt
Allikas: BloombergNEF

Ja kui küsida, kus toodetakse maailma elektrifitseerimiseks vajalikud akud, siis ka siin on vastuseks Hiina. Sellel kümnendil kätte võideldud kohta ei plaani Hiina käest anda.

Pilt
Allikas: BloombergNEF

Hiina valitsev positsioon rohepöördetrendis on õieti palju suurem kui lihtsalt valmis päikesepaneelide või akude valdkonnas. Hiina hoiab üle 70% suurust turuosa kogu tootmisahela ulatuses alates päikesepaneelide valuplokkidest ja polüsilikoonist kuni elektriakude anoodide, katoodide ja elektrolüütideni välja. Tuulikute gondlite tootmises ning rohepöördematerjalide nikkelsulfaadi ja liitiumi töötlemises on Hiina käes samuti üle 50% turust.

Pilt
Allikas: BloombergNEF

Lisaks on Hiina täna jõuliselt trügimas ka vesinikutehnoloogia valdkonda. Riigi põhja osas on äsja alustatud maailma suurima rohevesiniku tootmise projektiga. Ordose nimelisse projekti investeeritakse veidi alla 1 miljardi dollari ning koos 450 MW tuulikute ja 270 MW päikesepaneelidega plaanitakse toota aastas ligi 30 000 tonni rohelist vesinikku, mida plaanitakse kasutada lähedalasuvas keemiatehases.

Ka maailma suuruselt teine rohevesiniku projekt Kuqa on täna Hiinas Xinijang provintsis ehitusjärgus, mille aastane tootmismaht on 20 000 tonni vesinikku aastas. Mõlemat projekti veab Hiina riiklik ettevõte Sinopec, mille eesmärk on saada Hiina suurimaks rohelise vesiniku tootjaks. Norra analüüsimaja Rystad Energy prognoosib aga, et rohelise vesiniku tootmises haarab selle aastakümne lõpuks juhtrolli USA, Austraalia ja Hispaania.

LHV rohefondid investeerivad rohepöörde trendi

II samba LHV Pensionifond Roheline ja III samba LHV Pensionifond Roheline Pluss ongi loodud selleks, et investeerida sellesse pikaajalisse maailma puhtama energiaga elektrifitseerimise trendi. 2023 veebruari lõpu seisuga on 25% fondist investeeritud taastuvenergiasse, 19% akutehnoloogiasse, 17% elektrifitseerimisse, 9% CO2 kvootidesse, 7% vesinikutehnoloogiasse, 6% ringmajandusse, 6% energiatõhususse, 5% metsa- ja põllumajandusse ning 6% fondist on uute investeeringute ootel rahas.

LHV rohelistesse fondidesse saad oma pensioniraha tasuta üle tuua sõltumata sellest, millises fondis Sa täna oma pensioniraha kasvatad või mis on Su tänane kodupank. Kui teed avalduse selleks enne 31. märtsi, liigub Su pensioniraha rohetrendi investeeringutesse juba maikuu algusest.


Joel Kukemelk
LHV roheliste pensionifondide fondijuht


LHV pensionifonde valitseb LHV Varahaldus. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega aadressil lhv.ee ning pea nõu asjatundjaga.

Vaata kõiki uudiseid