Nelja kümnendi valikud pensionile jäämisel

09. detsember 2021

Pensioniea saabumine ei pruugi automaatselt tähendada tööpõlve lõppemist ning uut elukorraldust. Kui tervis on hea, tööl kulgeb rõõmsalt ja teenistus pakub rahulolu, siis võib pensionile jäämist edasi lükata. Millega tuleks pensionipõlve planeerimisel erinevates eluetappides arvestada?

Vanus 53 kuni 63

Viimase kümnendi jooksul enne pensionile jäämist saab selgeks, kui palju on suudetud säästa ning kui palju tõotab tulla erinevatest sammastest (vähemalt esimesest) pensionit. Samuti saab mõelda juba sellele, kuidas oma päevi sisustama hakata. Unistus töökohustuste vabast elust hakkab saama reaalsuseks. Selles eluetapis on oluline hinnata oma tõenäolisi tulusid ja kulusid pärast pensionile jäämist.

Kas sa oled oma kodulaenu ära maksnud ja kui mitte, siis mõtle, kui kaua pead seda veel tagasi maksma. Kas sul on veel lastega seotud kohustusi?

Pereettevõtte juhtimise puhul tuleks mõelda pingsalt läbi, kes sinu töö üle võtab. Kui oma finantseesmärke pole selleks hetkeks jõutud veel saavutada, tuleks hakata agressiivsemalt säästma. Viimast võib lihtsustada kulude võimalik vähenemine, kui näiteks kodulaenu maksegraafikuga ollakse lõpusirgel.

Vanus 63 kuni 70

Ametliku pensioniea algfaasis võib tekkida kiusatus suuremalt kulutada. Palju on vaba aega ja ilmselt vähemalt sama palju ka täitmata soove. Oled äkki ammu unistanud sportautost või pikemast puhkuse- või kultuurireisist? Võib-olla tundub siis õige aeg osta suvila või maakodu? Kui säästud seda võimaldavad, siis anna minna aga pane tähele, et säästusid võidakse selles etapis ära kulutada liiga kiiresti – justkui värskelt saadud lotovõitu.

Kui tervis lubab, siis võib ju planeerida ka osalise tööajaga töötamist või hooajatööd, mis aitab aega sisustada ja pakub ka lisateenistust täitmata unistuste realiseerimiseks. Kasuta oma teadmisi ja kogemusi, ole aktiivne, äkki saad neid veel rahaks teha. Ajaviiteks võib osaleda ka põnevatel, kuid mitte kulukatel kursustel (fotograafia, kokandus või koeraga kooli minek).

Lisaks võib see olla sobiv aeg kolida mujale, kui töö ei seo enam kindla asukohaga. On paiku, kus kinnisvara võib olla palju odavam ja elukeskkond rahulikum. Kinnisvara müügist teenitud summat võib proovida madala riski juures investeerida või kasutada enda elukvaliteedi parandamiseks.

Vanus 70 kuni 80

Selles eluetapis peaksid olmekulud vähenema. Ilmselt jääb ka reisimist vähemaks ja suureneb soov olla paiksem. Kaugemad reisid asenduvad pigem laste, lastelaste ja sõprade külastamisega.

Kätte on jõudnud aeg ka oma pärandus üle vaadata, kas see ikka vastab soovidele. Peab mõtlema veel sellele, et ühel hetkel võib tekkida vajadus hooldusalase abi järele. Kuidas see saab olema tagatud ja rahastatud, kas see on osa pärandikokkuleppest? Kas kellelgi tekib õigus hallata raha veel eluajal?

Vanus üle 80

Selles vanuses pensionile jäädes peab seljataga olema pikk ja väärikas elu, mida on saatnud raudne tervis. Aga nüüd ootavad ees elumuutused. Tervise eest hoolitsemine kujuneb ilmselt peamiseks.

Soovitav on oma säästud üle vaadata ja hinnata, kui palju enda peale veel kulub ning siis otsustada ka pärandiosa. Arvestama peab võimalusega, et tuleb palgata koduabiline või on vaja kasutada hooldekodu teenust. Riiklik pension kahjuks tänapäeval neid teenuseid ei kata.

Kokkuvõtteks

Pensionile jäämine on nii tähistamist vääriv sündmus kui ka protsess. Varajases faasis pensionile jäädes peab arvestama, et säästude ja riikliku pensioni toel tuleb elamisväärselt hakkama saada keskmiselt kolm aastakümmet. Kulud on seotud nii ihade, vajaduste kui ka ootamatustega – kõiki neid aspekte tuleb pensionipõlve eelarvestamisel arvestada.


Tiit Efert

Vaata kõiki uudiseid