Kuidas võistelda robotist kauplejaga? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas võistelda robotist kauplejaga?

Nelli Janson

13.01.2010 09:33

Ammu ei ole enam saladus, et turu suunda reguleerivad aina enam automaatsed kauplemissüsteemid ja üha sagedamini tuleb ka teema turuosaliste seas jutuks. On ilmselge, et kauplemismasinad on turu toimemehhanisme jäädavalt muutnud ja lihast ning luust kauplejad seisavad nüüd silmitsi vastasega, millel pole emotsioone ehk teisisõnu tunduvad lausa täiuslikuna.

SFO.com veebilehel, mis pakub huvilistele infot erinevate finantsinstrumentide kohta, kirjutab Mike Bellafiore muutustest, mida automaatsed kauplemissüsteemid ehk HFT (high-freguency trading) on turule toonud ning annab nõuandeid, kuidas muutustega toime tulla. Mike Bellafiore on tegelenud aktiivse kauplemisega juba viimased kakskümmend aastat ja on New Yorgis asuva SMB Capitali osanik ning manager. Alljärgnevalt toon teieni põgusa ülevaate Bellafiore soovitustest, mida saab inglise keeles täies mahus lugeda siit.

1. Stopid on vähem efektiivsed

Bellafiore sõnul on keskmine päevane käive alates 2005. aastast turul tõusnud 164% ja 73% sellest käibest on tekitatud automaatsete kauplemissüsteemide poolt. Selle nähtuse üks ebameeldivamaid kõrvalnähtusid on tõik, et aktsiad läbivad rohkem erinevaid hinnatasemeid ja teid võidakse välja stoppida suurepärasest positsioonist. Selle muutusega kohanemiseks on vaja lihtsalt kasutada paremaid stoppe ja Bellafiore toob oma soovituse illustreerimiseks näite tehingu Mohawk Industries (MHK) aktsiatega.

                    Allikas: SFO.com

Kuna aktsia käitus nõrgalt ja päevasisene toetuspunkt oli $44 juures ning peale mõningast toetuspunkti juures hoidmist vajus aktsia alla, otsustas Bellafiore minna lühikeseks. Kõik näitajad toetasid lühikeseks minekut; turg oli nõrk, aktsia näitas päevasiseselt allapoole trendi ja oli oma toetuspunktist läbi kukkunud. Aktsia liikuski allapoole ja Bellafiore suurendas oma lühikest positsiooni ning kui aktsia kukkus $43,70-ni eeldas ta, et sellele järgneb tõsine kukkumine. Kuid tema üllatuseks ilmus $43,68 pealt välja ostja, mis tundus antud olukorda arvestades täiesti ebaloogiline olevat. See on hea näide kauplemismasinatest, mis ostavad aktsiat, kui see saavutab uue päevasisese madala hinnataseme, panustades sellele, et lühiajalised lühikeseks müüjad satuvad lõksu ja on sunnitud oma positsiooni kõrgemalt katma. Seda arvesse võttes otsustas Bellafiore panna oma uue stopi $44,11 peale, olles veendunud, et sinnani hind tagasi ei jõua. Kuid tal polnud õigus, sest kauplemismasinad ajasid hinna kuni $44,25-ni välja ja vähem kui paar tundi hiljem kauples aktsia jällegi peaaegu kolm punkti madalamal.

Selleks, et osata valida paremaid stoppe, tuleb Bellafiore sõnul õppida lugema „linti“ ehk teisisõnu õppida tunnetama ostu- ja müügiorderite järgi aktsia suunda. Lindi lugemise kohta toob Bellafiore näite Capital One Financial (COF) aktsia abil.

                         Allikas: SFO.com

Bellafiore märkas et $42,30 peal peetakse kõva lahingut ja ta jäi ootele, et oma käiku teha. Tasemel $42,30 oli ebaharilikult pikk viivitus, sest seal oli müüja ja Bellafiore otsustas võtta lühikese positsiooni mitmes erinevas osas. Hind liikus ja ta otsustas suunda muuta ning oli aktsias nüüd pikk. COF ei plahvatanud ja ta otsustas aktsiad ära müüa. Lint andis märku, et kauplemisprogrammid loovad võltsläbimurde, sest $42,37 pakkumine ei ostetud ära piisavalt kiiresti. Vähem teadlikud kauplejad ei osanud signaale lindilt lugeda ja lõpetasid oma positsioonide müümise märksa madalamalt tasemelt kui $42. Lindi lugemise oskus aitas tal säästa tuhandeid dollareid.

2. Läbiproovitud kauplemisstiilid enam ei toimi.

Pikka aega toimis turul uute tippude ostmismäng. Niipea kui aktsia saavutas uue (päevasisese) tipu, oli aeg minna aktsias pikaks. Kuid nüüd on vastas masinad, mis müüvad uusi tippe märksa madalama hinnaga, kui sina positsiooni sisenesid. Pikad satuvad lõksu ja on sunnitud oma aktsiad maha müüma.

Seetõttu soovitab Bellafiore oma sisenemispunkte nüüd märksa hoolikamalt valida. Et tabada parim aeg positsiooni sisenemiseks, on vaja tekitada uus tunnetus. See võtab kindlasti aega ja võib-olla ajutiselt suurendab kahjumeidki, kuid uute oludega kohanemiseks on tunnetus hädavajalik. Aktsia ei pruugi käituda enam sama mustri järgi, mis varem ja seetõttu on oluline kauplemismustrit tundma õppida sel määral, et väiksemad kõikumised teid enam ei hirmuta ning jääte endale kindlaks.

3. Institutsioonide ostud

Bellafiore ütleb, et kui tema kunagi kauplemisega alustas, siis suure ostuorderi puhul, näiteks 50 000 aktsiat, tegi ostja müügipoole lihtsalt puhtaks, kuniks order täidetud sai. Täna on see protsess hoopis teistsugune. Peaaegu kõik hedge fondid omavad tänapäeval kauplemissüsteeme, mis ostavad suure positsiooni kokku vaikselt ja peaaegu märkamatult, kasvõi saja aktsia kaupa ja selle tulemuseks on aeglasem ülespoole liikumine. Ning peale seda kui ülespoole liikumistrend on loodud, lülitatakse masinad välja ja kui aktsia on uuesti kukkunud, alustatakse ostmisega uuesti. Seetõttu on ka momo kauplemine (momentum trading) muutunud vähemtasuvaks ja ka keerulisemaks.

Bellafiore nõuanne siinkohal on oodata aktsia tagasitõmbumist enne, kui te positsiooni sisenete. Jälgige tugevaid aktsiaid, mis on päevasiseselt loonud ülespoole trendi ja oodake tagasi tõmbumist ja sisenege alles siis mängu.

4. Võltsid ostu- ja müügisignaalid

Masinate loodud võltsid ostu- ja müügisignaalid võivad teid viia tehingutesse, kus pole midagi muud, peale selle, et kauplemissüsteemid on lihtsalt omavahel sassi jooksnud. Aktsia päevasisene käive võib kolmekordistuda ja murda läbi oma eelmisest vastupanupunktist, kus teil võib tekkida tahtmine minna aktsias pikaks. Bellafiore soovitus on siinkohal enne kontrollida lindilt, kas väljas on reaalsed ostjad ja müüjad ning alles siis siseneda positsiooni.

5. Hinnalibisemine (slippage) suureneb

Arvestades likviidsust, mida automaatsed kauplemissüsteemid on turule lisaks toonud, tundub selle tagajärjel suurenenud hinnalibisemine vastuolulisena. Bellafiore toob näite, et kui sul on 1000 aktsiat, aktsia kaupleb $50,50 ja stopp on seatud $50,49. Ja kui aktsia puudutab $50,49, siis sa eeldad, et mõningase libisemisega saad sa oma positsiooni $50,49-$50,47 vahemikus maha müüa. Kuid tegelikkuses see nii ei lähe ja su positsioon läheb müüki 100 aktsia kaupa kuni $50,36 välja. Ja ühe tehingu tõttu tekivad sulle täiesti ettearvestamata lisakulutused.

Kuna kauplemismasinad on nii tundlikud, siis niipea, kui nad haistavad müüki, paiskavad nad turule  madalama hinnaga müügiorderid. Bellafiore soovitab kasutada aina rohkem manuaalsete stoppide asemel limiitordereid. Limiitorderid annavad teile oma väljumishindade üle suurema kontrolli ja vähendavad hinnalibisemisriski.

 6. Karda V-liikumist

V-kujulise liikumise kirjeldamiseks kasutab Bellafiore näiteks tehingut Visa (V) aktsiatega. Tuntud kauplemisreegel ütleb meile, et kui aktsia murrab läbi tähtsast tasemest, siis peaks aktsia jätkama liikumist suunas, kus murdumine aset leidis. Näiteks kauples Bellafiore V-d, kus oluline päevasisene tase oli $77. V tugevnes $77 lähedal, kuid siis murdus ja kukkus kiiresti $76-ni. Loogiline mäng oleks siin lühikeseks minek. Põhimõtteliselt, kui V kukub $76-ni ja seejärel põrkab $76,50-ni, siis on see võimalus oma lühikest positsiooni veelgi suurendada. Kuid sellel turul taoline mäng enam ei toimi, sest nagu näha liikus V tagasi $77 peale. V muster esineb aeg-ajalt aga tänasel turul esineb seda keskmiselt rohkem. Kuna mõned automaatsed kauplemissüsteemid on programmeeritud peale selliseid tehnilisi murdumisi teineteist kärpima, siis läheb aktsia tagasi sinna, kust alustas. Selles pole mingit loogikat aga hetkel on see reaalsus.

                                   Allikas: SFO.com

Seega Bellafiore soovitab oma tehingute valimisel aina rohkem V-kujulise liikumisega arvestada.

Bellafiore ütleb lõpetuseks, et automaatsed kauplemissüsteemid on tulnud selleks, et jääda. Kuigi nende olemasolu on teatud mõttes turul ka teretulnud, siis nende kauplemismasinate loodud muutustega peavad kauplejad lihtsalt kohanema. Ära tunne nende ees hirmu, saa takistustest üle ja ehk ühel päeval saab sinust automaatsetele kauplemissüsteemidele vääriline vastane.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon