Axcel – erakapitalifond, mis lennutas Pandora börsile

09. detsember 2021

Kui erakapitaliettevõte Axcel ei pruugi kohalikul finantsmaastikul kuigi tuttavalt kõlada, siis Pandora ehetest on ilmselt kuulnud, või selle poodi koguni külastanud nii mõnigi.

Taani ehtetootja Pandora ajalugu ulatub aastasse 1982, mil äritegevust alustati pereettevõttena. Tänaseks üle 7700 müügipunkti ning üle 27 000 töötajani kasvanud firma tooteid võib osta rohkem kui 100 erinevas riigis.

Märgiliseks võib ettevõtte jaoks lugeda 2010. aasta oktoobrit, mil Pandorast sai börsifirma. IPO eestvedajaks oli Taani erakapitaliettevõte Axcel, kes ostis 60% osaluse 2008. aastal ja väljus lõplikult investeeringust 2014. aastal, mitmekümnnekordistades investeeritud summa.

Axcel asutati 1994. aastal Taanis esialgse eesmärgiga investeerida Taani keskmise suurusega ettevõtetesse ja seejärel neid kasvatada. Ei läinud kaua aega mööda kui leiti ka esimesed huvitavad investeeringud Rootsis, Soomes ja Norras. Ja kuigi Taani on jäänud siiani Axceli koduturuks, on neist saanud üks tuntumaid erakapitaliinvestoreid Skandinaavia keskmise suurusega ettevõtete maastikul.

Axceli fookuses on neli sektorit: tööstus, tehnoloogia, tervishoid ja tarbekaubad. Ideaalis investeeritakse ettevõtetesse, mille suurus jääb 75-250 miljoni euro vahemikku ning otsitakse eeskätt finantsiliselt heas seisus ja kasumlikke äritegevusi, millel on potentsiaali rahvusvahelisele turule sisenemiseks.

Axceli kompetentsiks on otsida võimalusi, kuhu saaks ettevõtet laiendada ning kuidas kasvada uutel turgudel (näiteks väiksemaid nišiettevõtteid juurde ostes). Teisisõnu võib seda nimetada klassikaliseks buy and build (osta ja ehita) stiiliks. Sama tehti Pandoraga.

Kellele hiljem ettevõtteid müüakse? Võimalusi on peamiselt kolm: viia ettevõte börsile (Pandora näitel); müüa järgmisele ja suuremale erakapitalifondile, kes jätkab ettevõttele väärtuse lisamist; või müüa see strateegilisele ostjale (näiteks mõni suurem tööstusettevõte), kellel otseselt pole põhjust ettevõtet edasi müüa, vaid pigem luuakse ülevõtjale lisaväärtust.

Kuidas investeeringuid tehakse? Selleks on Axcel loonud erakapitalifonde, kuhu kaasatakse peamiselt institutsionaalsete investorite kapitali. Fondide tähtajad on pikad (tavaliselt 10-13 aastat), koosnedes investeerimisfaasist, ettevõtete kasvatamise faasist ja investeeringutest väljumise faasist. Kui mõni ettevõte saab müüdud, siis tagastatakse fondiinvestoritele jooksvalt kapitali. Tänaseks on Axcelil 6 fondi, millest viimane alustas investeerimistegevust 2020. aastal ja selle mahuks kujunes 807 miljonit eurot. Ja kuigi kuuenda fondi tegevusajalugu on veel väga lühike, on sinna suudetud juba leida kuus investeeringut.

LHV Pensionifondid L ja XL on aktiivsed investorid erakapitaliinvesteeringute maastikul ja Axceli kuuendas fondis oleme investorid alates käesoleva aasta augustist. See on ühtlasi ka pensionifondide esimene investeering Skandinaavia erakapitalifondi ja võimaldab sealsetest börsil noteerimata keskmise suurusega ettevõtete kasvust osa saada.


Allan Gaidunko
LHV pensionifondide portfellihaldur


LHV pensionifonde valitseb LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.

Vaata kõiki uudiseid