Pressiteated

Eesti investeerimismaastiku turuliider on LHV Pank

Priit Rum 16. oktoober 2020 03:00

Viimastel kuudel on LHV Pank tõusnud Eesti investeerimisteenuste turu liidriks, jõudes kahe olulise verstapostini: LHV turuosa kasvas 44 protsendini ja LHV klientide väärtpaberite väärtus jõudis 1,1 miljardi euroni.

„2020. aasta on investeerimismaastikul olnud väga tempokas, Balti tehingutasude kaotamine aasta alguses ning koroonakriis globaalsetel börsidel on toonud Eestis investeerimise juurde tuhandeid uusi investoreid. Meil on väga hea meel, et LHV jõuliselt kasvav turuosa näitab, et uued investorid eelistavad oma portfelli kasvatada just LHV-s,“ kommenteeris LHV investeerimisteenuste juht Martin Mets.

LHV investeerimisteenuste turuosa on võrreldes 2019. aastaga kasvanud 10 protsendi võrra ja juuni lõpu seisuga hoiti 44 protsenti Eesti eraisikutele ja ettevõtetele kuuluvatest noteeritud aktsiatest LHV Pangas*. Selline tugev turuosa teeb LHV andmetel panga selgeks turuliidriks Eesti investeerimismaastikul. Sarnane turuosa (45%) on LHV pangal ka tänavu 9 kuuga Balti börsidel tehtud tehingute hulga arvestuses. Oktoobris ületas LHV klientide väärtpaberite maht ka ümmarguse 1,1 miljardi euro piiri.

„Heaks näiteks investeerimishuvi kasvust Eestis on LHV Kasvukonto, mida jaanuaris kasutas aktiivselt 10 000 klienti, kuid nüüd on neid juba poole rohkem, kui aktiivsete kasutajate arv ületas hiljuti 15 000. Teiseks näiteks on ka LHV investeerimisseminarid, mida tänavu viime läbi virtuaalselt ja mis on kogunud varasemast märksa rohkem osalejaid. Algajatele mõeldud „Investeerimise ABC“ seminaril osales pea tuhat investeerimishuvilist,“ tutvustas Mets.

Metsa sõnul on LHV-s hoitava koguportfelli kasvu toetanud ka tõsiasi, et paljud Eesti investorid lõikasid kasu kevadisest suurest börsilangusest. Klientide netoinvesteeringud suurenesid kevadel märgatavalt, ehk enamasti otsustati langenud turuhindade juures müümise asemel hoopiski väärtpabereid juurde osta. Kevadised riskantsed ostud tõid paljudele kaasa korraliku kasumi, mis portfellide väärtust paisutas.

Eesti Panga statistika järgi on Eesti eraisikute ja ettevõtete noteeritud aktsiate turuväärtus kasvanud aastaga 6%. Samal ajal on LHV Eesti residentidest kliendid suutnud oma aktsiaportfelle kasvatada 36% võrra. „Pingutame selle nimel, et aidata Eesti inimestel edukalt oma kapitali kasvatada ka edaspidi,“ kommenteeris LHV investeerimisteenuste juht Martin Mets.

* Eesti Panga (Eesti kodumajapidamiste ja mitte-finantsettevõtete noteeritud väärtpaberite summa, 2020 II kvartali seisuga) ja LHV andmed.

Tagasi