Pressiteated

LHV Pank sai loa emiteerida pandivõlakirju

Priit Rum 18. märts 2020 02:00

Euroopa Keskpank andis Finantsinspektsiooni ettepanekul LHV Pangale loa väljastada pandivõlakirju et LHV saaks kaasata eluasemelaenude tagatisel pikaajalist rahastust, millega vähendada väljalaenamiseks mõeldud raha hinda.

LHV on pandikirjade väljastamist ette valmistanud juba mõnda aega, kuna panga jaoks on see samm seotud Danske Banki eraisikute laenuportfelli ostuga eelmisel aastal. Järgmiste sammudena tuleb LHV-l hankida pandivõlakirjaprospektile reiting ja viia läbi pandikirjade emissioon. Pandikirjad on plaanis müüa Euroopa institutsionaalsetele investoritele nagu pensionifondid või investeerimispangad, emissiooni aeg sõltub siiski ka turgudel toimuvatest arengutest.

LHV Panga juhatuse esimehe Erki Kilu sõnul on pandikirjade emiteerimine pangale ja ka klientidele tervikuna kasulik, samas kodulaenu võtnud klientidele see ühtegi muudatust ei tähenda. „LHV likviidsus on olnud alati hästi juhitud, kuna panga hoiuste maht ületab laenude mahtu pea kaks korda. Pandikirjade välja andmisega muutub LHV finantseerimisstruktuur aga veel tugevamaks: see on meie jaoks stabiilne finantseerimisallikas, mille kaasamisel muutub panga jaoks pikaaegsete laenude väljastamine senisest soodsamaks. Pärast emissiooni on LHV-l senisest suuremgi huvi ja võimalus Eesti inimestele ja ettevõtetele häid laenupakkumisi teha,“ ütles Kilu.

„Samas seisneb pandikirjade tähtsus ka selles, et need annavad meile võimaluse kaasata ka keerulisematel aegadel välist rahastust ja kasutada Euroopa Keskpanga poolseid likviidsuspakkumisi,“ lisas Kilu.

Pandikiri on võlakiri, mille peamiseks tagatiseks on panga klientide laenud. Investorite kaitseks peab pank lisaks hoidma pandikirjaportfellis ka piisavalt likviidseid varasid. Panga antud tagatiste hulk peab olema suurem kui võlakirjadega seotud kohustuste maht. LHV-st eluasemelaenu võtnud inimeste jaoks pandikirjade emiteerimine midagi ei muuda. Kui laen lisatakse pandikirjaportfelli, siis jätkab klient laenu- ja intressimaksete tegemist nii nagu varem.

LHV Group on suurim kodumaine finantskontsern ja kapitali pakkuja Eestis. LHV Groupi peamised tütarettevõtted on LHV Pank ja LHV Varahaldus. LHV-s töötab üle 450 inimese. LHV pangateenuseid kasutab 212 000 klienti ja LHV hallatavatel pensionifondidel on 177 000 aktiivset klienti.

 

Tagasi