Pool Corp – aktsia hind sukeldumas? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Pool Corp – aktsia hind sukeldumas?

Sten Sonts

28.06.2007 11:52

Pool Corporation’i (POOL) puhul on tegemist maailma suurima basseinide ja vastavate tarvikute (pumbad, filtrid, valgustid jne) jaemüüjaga. Senini on andnud aktsia investoritele põhjust vaid naeratamiseks, kuid seoses nõrkusega elamuasemeturul on esimesed murepilved ka Pool Corp’i kohale kerkinud.

Asutatud 1993. aastal, omab ettevõtte täna 30% turuosa USA turul. Firma tegevus jaotub laias laastus kahte gruppi: uute basseinide paigaldus ja basseinide hooldus. Osakaal käibest on üksustel vastavalt 30% / 70% ning brutokasumist 40% / 60%. Ettevõtte juhtkond on korduvalt rõhutanud, et USA kinnisvaraturu jahtumine mõjutab neid vähe, sest vaid 10-20% basseine paigaldatakse uutele majadele. Siiski on mainitud, et 2007. a oodatakse 5-10% langust uute basseinide ehituses.

Eelmisel nädalal avaldas Barrons Pool Corp’i kohta huvitava artikli, kust toon siinkohal välja tähtsaimad nopped koos omapoolsete kommentaaridega:

“Läbiviidud uuringu kohaselt kasutatakse 50% juhtudest basseini ostmiseks laenu.”

Viimastel aastatel on tarbimine olnud väga hea soodsate krediiditingimuste tõttu, kuid hiljuti subprime sektoris esinenud probleemid seavad selle jätkusuutlikkuse kahtluse alla. Tihtipeale võetakse laenu kinnisvara tagatisel, suurendades olemasolevat hüpoteeki (inglisekeelne termin MEW – mortgage equity withdrawal), kuid kinnisvaraturg on USA-s jahtumas ja seega laenu saamine on muutunud raskemaks/kallimaks. Pool Corp’i 282-st müügikeskustest asuvad 58 Californias ja 37 Floridas, piirkondades, kus kinnisvaraturg on hetkel üks nõrgemaid.

Tarbija olukorra halvenedes peaksid eeldatavasti pihta saama esimestena luksuskaupade müüjad, kelleks Pool Corp’i võib lugeda. Kui kliendid siiski soovivad endale basseini soetada, siis hoitakse ennast tagasi kõikvõimalike “kellade ja vilede” lisamisel. Nimelt on basseini juurde käivad aksessuaarid (complementary items: erilised valgustid, spa-varustus, isegi müüakse aiagrille!) viimastel aastatel suurt kasvu näidanud: 2006. a tõusis selle segmendi käive 26% ning moodustas kogukäibest 9%. Kuid selle aasta esimeses kvartalis näidati 7% langust, mida CEO kommenteeris kui anomaaliat.

“Uued müügikeskused kaotavad keskmiselt $250-300 tuhat esimese tegutsemisaasta jooksul”

Pool Corp avas 17 uut müügikeskust 2006. a ning plaanib selle aasta jooksul avada 10 kuni 12. CFO Mark Joslin on öelnud, et uute avatud müügikeskuste puhul saavutatakse oodatud kasumlikus keskmiselt neljandal tegevusaastal. Juhul, kui äri peaks nõrkust näitama, siis äsjaavatud müügikeskused vaid suurendavad seda efekti.

"Insider’id on asunud aktsiat müüma”

Alates aprilli lõpust on kaheksa juhtkonna liiget realiseerinud oma optsioonid ning kokku müünud 170 500 aktsiat koguväärtuses $6.6 mln. Võrdluseks: viimase viie aasta keskmine müük on olnud $1.8 mln eest aastas.Aktsiad müüdi hajutatult perioodil aprilli lõpust kuni juuni alguseni. See periood ühtib ettevõtte majandusaasta teise kvartaliga, mis on olnud ajalooliselt tähtsaim: Q2 andis eelmisel aastal kogukäibest 37% ja kasumist 62%.

Pool Corp’i suurim tarnija Pentair (PNR) maalib oma konverentsikõnes elamuasemeturust hoopiski tumedama pildi. Selgub, et Pentairi on hakatud juba pigistama edasimüüjate poolt, kes on oma varusid vähendanud. Kui nõrkus jätkub, siis pole võimalik enam Pool Corp’il oma tarnijaid lõputult pigistada ning võrdlemisi kõrgel püsinud marginaalid tulevad alla.

Ettevõte prognoosib selle aasta kasumiks aktsia kohta $2.00-2.10. Analüütikute konsensus on $1.97 ning järgmiseks aastaks $2.32, mis on in-line ettevõtte pikaajalise sihiga kasvatada kasumit orgaaniliselt 15% aastas. Hetkel kaupleb aktsia $40 ligidal ehk 20-kordsel 2007. a kasumil ning umbes 17-kordsel 2008. a oodataval kasumil. Seda ei saa väga kalliks pidada, kuid lühiajalised ohud võivad olla oodatust suuremad ja nende realiseerumine viiks alla marginaale ning koos nendega ka oodatavat kasumit.

Kindlasti omavad 19. juulil avaldatavad teise kvartali tulemused suurt tähtsust, sest juhtkond kirjutas esimese kvartali nõrkuse ebasoodsate ilmastikutingimuste arvele ja lootis sellevõrra näha suuremat müüki teises kvartalis. Konsensusele allajäämist ei annaks turg tõenäoliselt andeks ja määramatus kinnisvarasektorist tulenevate ohtude vastu kasvaks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon