Äri kasvataja veinibaar Vein ja Vine

16. märts 2018

Tartu südalinnas, Rüütli tänaval Hotell Londoni vastas asuv veinibaar Vein ja Vine on võitnud tartlaste südamed. Innustununa selle edust, võtsid veinibaari omanikud tänavu mikrolaenu toel üle legendaarse Vilde kohviku, mis kannab nüüd nime Vilde ja Vine.

Vein ja Vine veinibaari otsustasid 2010. aastal rajada kolm sõpra Urmas Rootsi, Martin Laiapea ja Assar Jõgar. Idee oli teistesse süstinud Urmas, kelle abikaasa on pärit Leedust. “Vilniuses on neid veinibaare hästi palju,” selgitab Urmas. Eriti hakkas aga silma üks Vilniuses asuv ülipopulaarne koht, kus rahvast alati murdu – inimesed nautisid vabade istekohtade puudumise tõttu veini ja suupisteid sageli lausa püsti seistes ja pokaali aknalaua nurgakesele toetades, olles seejuures õnnelikud ja rahul.

Asuti ruume otsima, mis osutus päris kõvaks pähkliks. Kulus pool aastat enne kui 2011. aasta alguses leiti sobiv pind Tartus Rüütli tänaval. Kuigi ruumid olid ahervaremetes, siis nendesse sisse astudes tekkis kõikidel tunne, et see ongi see õige hingamisega koht. Läks veel ligi neli kuud remonttöödeks, kui aprilli lõpus 2011. aastal avas uksed veinibaar Vein ja Vine. Koht sai päevapealt populaarseks, sest juba kutsutud külalistega prooviavamisele tuli palju huvilisi, keda ukselt tagasi ei lükatud.

Mis on edu saladus? “Omanikud, hea punt on,” ütlevad Urmas ja Assar. Tänaseks on omanike ring täienenud veel Mihkel Orase näol. Igaühel on antud ettevõttes oma rida ajada ja alati on omanikest ka keegi baaris tööl. “Ajame lihtsat asja, ei pinguta üle,” sõnab Urmas. Veini kõrvale saab baaris nautida suupisteid, antipastit, sooja võileiba. Kööki seal ei ole.
Mehed toovad ise ka veine maale, mida müüakse ainult nende baaris. Ka teiste poolt toodud veine soovivad nad Tartus ainsana pakkuda. Veinid vahelduvad riiulis järjepidevalt ja menüüd välja trükitud ei ole. “Veiniriiul ongi meie menüü,” sõnab Assar. Talvel tehakse ka veinikoolitusi ning koos käib veiniklubi. “Veinihuvi on meeletu ja aina kasvab,” lisab ta.
Oma senisest kogemusest innustatuna võeti tänavu kevadel LHV mikrolaenu abil üle Tartus ka Vilde kohvik. Eesmärk oli kokku panna Veini ja Vine sära ning Vilde köök. Ülevõtmisele järgnes suur remont, millega vahetati välja sisekujundus. Päeval kella kaheni pakutakse päevaroogasid, õhtul kella kuuest on a’ la carte menüü. Vilde ja Vine nime kandvas kohas on töötajaid 28. Päeva jooksul müüa maha kuni 200 päevarooga. Seal korraldatakse ka näitusi, kontserte ning etendusi. Lisaks korraldavad mehed ka üritusi oma majadest väljas ning pakutakse cateringi teenust. Koostöös Tartu linnaga korraldatakse ka veinifestivali.

Mikrolaen on ettevõtete jaoks vaieldamatult lihtsaim ja kiireim viis väikeses summas laenu võtta. Kõige tavapärasemalt võetakse laenu väikeinvesteeringute tarvis. Võetud laenude keskmine laenuperiood on neli aastat ja keskmine summa 15 000 eurot.

Mikrolaenu kohta leiad täpsemat informatsiooni siit.

Vein ja Vine

Vaata kõiki uudiseid