Karuturul tuleb vältida endale karuteene tegemist

14. juuli 2022

Kui aktsiate hinnad kallinevad, siis seda kutsutakse pullituruks ja väga lihtne on sel perioodil ära unustada, et head ajad ei kesta igavesti ning on olemas ka karuturg ehk aktsiahindade languse periood.

Kui see kätte jõuab, siis esimene soovitus on hoiduda paanikast ja võib-olla leida hoopis uusi investeerimisvõimalusi. Warren Buffett, keda paljud peavad kõigi aegade edukaimaks investoriks, muudab oma pikaajalist väärtusinvesteeringute strateegiat harva. Tegelikult peab ta madalamaid turge hoopis võimaluseks osta häid ettevõtteid mõistlike hindadega. Põgenemine karuturult võib-olla suure karuteene tegemine iseendale.

Tuleb lähtuda oma eesmärkidest

Isegi olukorras, kus turud käituvad turbulentselt, tunneb ennast kõige kindlamini investor, kellel on kindel strateegia. Kui ei ole teada, kui palju raha pensionieesmärkide saavutamiseks vaja on koguda, siis ei saa hinnata ka kahju, mida turgude langus põhjustab.

Investeerimine ei tähenda vinge aktsia või investeerimisfondi valimist ja seejärel Kuule põrutamist. Eesmärgid peavad olema ikka realistlikud ja investeerimisstrateegia vastavalt sellele kohandatav. Kui palju aega võib kuluda eesmärgi saavutamiseks ja vajalik on ka varuplaan juhuks, kui asjad ei lähe ootuspäraselt.

Võtmesõnaks on varade jaotamine aktsiate, võlakirjade ja teiste varaklasside vahel, mis aitab keeruliste oludega toime tulla. Jaotused sõltuvad ka sellistest teguritest nagu vanus ja riskitaluvus. Noorematel säästjatel on rohkem aega turulanguste tagasiteenimiseks ja seega võivad nad saada võlakirjade eelistest vähem kasu, milleks on pensioniportfelli riski ja väärtuse kõikuvuse vähendamine.

Paanikat peab vältima

Kõige suurem viga, mida tehakse, on madalate hindadega oma väärtpaberite müümine. Ajalugu on näidanud, et kõik karuturud on läinud üle pulliturgudeks ja hinnad on tõusnud ning vallutanud ka uusi kõrguseid. Paanikamüügi ahvatlustele ei tohi lihtsalt järele anda, sest kui siis müüa väärtpabereid soetushinnast odavamalt, on kahju juba paratamatu. Väärtpaberite müüja raiub kahjumi kivisse ja on sellega oma tuleviku väljavaadet kahjustanud.

Aga mida teha siis, kui pikaajaline investeerimisstrateegia on paigas enne seda, kui turud hakkasid kukkuma? Siis on aeg oma plaan uuesti üle vaadata. Kas eesmärgid on ikka samad? Kas pensionile jäämine on veel aastate kaugusel? Aktsiahinnad tõusevad ja langevad. See, et need on viimasel ajal langenud, ei tähenda, et investeerimisstrateegia peaks muutuma.

Kuid siiski, kui turud langevad, tahavad paljud inimesed müüa ja oma investeeringust loobuda. See on hirmust ajendatud emotsionaalne otsus. Portfellihaldurid muutuvad sellistel hetkedel psühholoogideks: kui paanikas olevad inimesed tahavad müüa, siis nemad aitavad hirmust kaugemale vaadata ning näha pilti selgemini.

Näiteks, kui on ihalus osta uus arvuti, nutitelefon või ka külmkapp, siis tekitaks soodushind kohe ostukiusatust. Me teame ju kõik kaubanduses korraldatavaid odavmüügipäevi. Väärtpaberite puhul tekitab madal hind millegipärast hirmu. Kuid täpselt nii nagu turud ei tõuse igavesti, käib see ka languse kohta ja mõnikord võib tõus olla väga kiire. Siis ei jõua oma valesid otsuseid ära kiruda.

Ega toimiv ettevõte pole selle pärast kehvem, et tema aktsia väärtus mõnel päeval langeb. Firma müügitulus või kasumis ei pruugi samal ajal olla ühtegi tagasilööki, vahest isegi valmistatakse positiivne üllatus. Iga müüdud aktsia vähendab aga sinu osalust selles ettevõttes.

Seetõttu on karuturg sageli just õige aeg võimaluse korral suurendada oma investeeringuid. Pikemas perspektiivis on aktsiaturg alati tõusnud. Seda olukorda tulebki enda huvides ära kasutada.


Tiit Efert

Vaata kõiki uudiseid