CompuCredit (CCRT) ja First Marblehead (FMD) - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

CompuCredit (CCRT) ja First Marblehead (FMD)

Romet Enok

12.03.2007 18:24

Detsembri keskel tutvustasime vaid finantssektori ettevõtetele keskenduvad Second Curve Capitali fondijuhi Tom Browni valikuid. Mõned tutvustatud ettevõted on vahepealse ajaga keskkonnatingimuste muutumise tõttu langenud märgatavalt.

CompuCredit (CCRT) ja First Marblehead (FMD) (ettevõtete tutvustusi loe siit ja siit ) on möödunud kahe ja poole kuuga kaotanud oma aktsia hinnast vastavalt -25% ja -16%.

CompuCredit

CompuCreditile on oma jälje jätnud subprime laenuandjate kui kogu sektoriga seotud probleemid. Nendest probleemidest ja ka võimalikest tagajärgedest saab lugeda siit .

Ettevõtte analüüsimisel ongi oluliseimaks küsimuseks see, et kas CCRT erineb paljudest teistest sektori ettevõtetest, mis on juba raskustest teatanud/teatamas. Vähemalt esialgu tundub see nii olevat. Viimasel kvartalil tõusis ettevõtte kasum $9,71 miljonini. Aasta varem oli teenitud $2,98 mln. Aktsiakohane kasum tõusis aastataguselt 6 sendilt 19 sendini. Ettvõtte intressitulu pea kahekordistus, ulatudes $83,2 mln tasemele. 

Järgnevalt märkimisväärsemad punktid ettevõtte viimaselt konverentsikõnelt. Tähelepanu keskkpunktis oleva krediidikvaliteedi kohta öeldi, et arvestades keskkonda, tunneb ettevõtte juhtkond end hästi. Ettevõte prognoosib tulevikuks mahakirjutatud laenude kasvu kuid arvestades portfelli kasvu ja kõrget marginaali ollakse olukorraga rahul. Teisiti öeldes teeb kõrge marginaaliga laenude kasv tasa kulutuste kasvu.

Välja toodi ka ettevõtte jätkuvalt tugev likviidsus, mida ettevõte hindab umbes $700 mln tasemele (ettevõtte turukapitalisatsioon on $1,5 mld). Seoses sellega jätkab ettevõte käesoleval aastal ostuobjektide otsimist. Käesoleval aastal omandati autolaenude segmendis ACC Consumer Finance koos $195 miljonilise laenuportfelliga. Viimase senine juhtkond jätkab tööd CompuCrediti heaks. Tugev likviidus asetab ettevõtte heale positsioonile olukorras, kus keskkonnast tulenevate mõjude tõttu võib tekkida huvitavaid ostuobjekte. Järgmistel aastatel nähakse uue turuna ka Ühendkuningriiki, kus ettevõttel on praegu neli esindust. Sealset turgu peetakse USA omaga võrreldes mõne aasta võrra maha jäänuks ning seega heaks kasvuvõimaluseks.

Tulenevalt mitmest faktorist (oodatav klientide suurem tagasimaksete hulk, muudatused raamatupidamises, suuremad turunduskulud) nähakse käesoleva aasta esimese kvartali kasumit oluliselt madalamal tasemel kui lõppenud aasta viimasel kvartalil. Kogu aasta tulemustes nähakse aga ettevõtte jaoks rekordaastat.

Olulisi muutusi pole esinenud ka ettevõtte omanike hulgas. Kuigi viimastel aegadel on ettevõtte juhtkonna liikmed rohkem müünud kui ostnud aktsiaid, omavad insaiderid viimastel andmetel CCRTs 57,3% osalust. Lisaks sellele muudab aktsia langus tõenäolisemaks ka ettevõttepoolse aktsiate tagasiostu.

First Marblehead

FMD langus on põhjendatav seadusandliku keskkonna mõjudega. Nimelt esitas Bushi administratsioon veebruari algul kava riikliku õppelaenusüsteemi reformimiseks. Plaani järgi vähendatakse õppelaenude andjatele makstavaid riigipoolseid toetusi järsult. FMD ei olnud loomulikult ainus ettevõte, mis pärast sellist teadet langusse läks – Sallie Mae, Nelnet ja Student Loan kannatasid veelgi enam.

Kava näeb ette riigipoolsete toetuste vähendamisel vastukaaluna madalama sissetulekuga õppijate garantiide tõstmist ning samuti õppelaenude ülemise piiri tõstmist. Olukorra juures on kõige olulisem see, et seadusandlus puudutab otseselt riiklikult tagatud õppelaenude pakkujaid. FMD tegutseb seevastu erapakkujana. Seega otsene seadusandlusest tulenev mõju ettevõttele ei ole eriti suur.

Olukorra teine pool on aga see, et kui riiklikud toetused muutuvad väiksemaks võib see tähendada ebaefektiivsemate pakkujate turult kadumist.

Vahetult enne seadusemuuatuse kava avalikustamist pakkus ettevõte investoritele ka meeldiva uudise. Ettevõte müüs arvestatava koguse tulevaste tulude portfellist maha. Tulevastel tuludel (residual) on FMD hindamise juures ärmiselt oluline roll, sest selliste mitterahaliste sissetulekute osakaal ettevõtte kasumis on märkimisväärne. Samalaadne tehing sooritati taaskord 7.märtsil. Müügitehingud jätavad loomulikult alles võimaluse, et maha müüdi portfelli parim osa kuid pigem on see siiski kinnituseks selle kohta, et tulevaste tulude hindamisega ei ole tehtud suuri eksimusi. See omakorda tõstab ka ettevõtte poolt näidatavate kasuminumbrite kvaliteeti ja usaldusväärsust.

Viimasel kvartalil ulatus ettevõtte netokasum $81,2 miljonini. Aasta varem oli vastav number $111,4 mln. Eelmise poolaasta kasum ulatus $222,2 miljonini; võrrelduna $106 miljoniga aasta varem. Selline kõikumine tuleneb tulevaste tulude portfelli müügitehingutest. Eelmisel majandusaastal (ettevõtte majandusaasta kestab juulist juunini) sooritas ettevõte ühe sellise tehingu teisel, kolmandal ja kaks tehingut neljandal kvartalil. Käesoleval aastal plaanitakse ühe tehingu sooritamist igal kvartalil. Seega kogu aasta plaanis tuleneb kasumi muutus vaid mahtude muutudest.

Kuhugi ei ole kadunud ka ettevõtte konkurentsieelis ehk aastatepikkune kogemus laenude väljastamisel. Samuti ei ole näha märke keskkonna halvenemisest ehk koolid tõstavad endiselt õppemakse ning paljudel inimestel ei ole eriti palju valikuid nende tasumiseks peale õppelaenu. Lisaks näitavad erinevad uuringud nõudluse jätkuvat kasvu kõrghariduse järele.       

Võrrelduna S&P500 indeksiga on ettevõtete aktsiad viimasel ajal liikunud järgmiselt:

Romet Enok

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon