LHV kohalikele kogukondadele suunatud konkursi auhinnaraha läheb tänavu Hiiumaale ja Pärnumaale

15.12.2022

LHV remondilaenu konkursi „Kes teeb ära?“ 25 000-eurone auhinnafond jaguneb tänavu kahe silmapaistva kohaliku algatuse vahel. Hiiumaal asuva ainulaadse Viscosa Kultuuritehase hoone saab teatrisaalile uue sissepääsu ning Pärnumaal Ristikülas antakse uus elu üle 100 aasta vanusele aidale.

Kolmandat korda esitas LHV kohalikele kogukondadele üle Eesti väljakutse „Kes teeb ära?“, et puhuda aktiivsete kogukonnaliikmete eestvedamisel elu sisse mõnele unarusse jäetud hoonele või objektile. Konkursile laekus kokku üle 30 omanäolise idee, mille hulgast toetab LHV tänavu kahte algatust: Hiiumaal asuva endise kalatehase üles vuntsimist kultuuritehaseks ning Pärnumaal Ristikülas asuva pärandkultuuriga aida renoveerimist külakeskuseks.

LHV Finance’i juhi Mari-Liis Stalde sõnul laekus neile taas väga huvitavaid ja erinevaid projekte, mis tegi toetatavate väljavalimise keeruliseks. „On äärmiselt hea meel näha, et Eestis on nii palju aktiivseid ja ettevõtlikke kogukondi. Seekordse valiku puhul lähtusime sellest, et kohalik kogukond oleks projekti elluviimisesse võimalikult tugevalt kaasatud. Mõlema projekti puhul on tegemist ajalooliselt erilise hoonega, mille remontimisel on suur potentsiaal ja mis loob kohalikele uusi võimalusi,“ ütles Stalde.

Hiiumaal Kõrgessaare alevikus asub endine Viskoosa kala- ja siiditehase kompleks, mille 16 aastat tühjalt seisnud unikaalsetes monoliitbetoonist hoonetes peitub eriline võlu. MTÜ Viscosa Kultuuritehase eestvedaja Marco Pärteli sõnul tähendab LHV remondilaenu toetus nende jaoks eelkõige toetust nende valitud suunale ja plaanidele.

„Meie nägemus on luua endisesse kunstsiiditehasesse avatud keskkond läbi kohaliku inimese soovide ja vajaduste. Kultuuritehas saab olema ideedele avatud keskkond, mille arendamist vaadatakse läbi kohaliku inimese silmade. Fookuses saavad olema kolm olulist teemat: haridus, kultuur ja loodusturism,“ ütles Pärtel.

„LHV toetusega korrastame teatrisaali sissepääsu ala, tehes loodava teatri aastaringi kasutatavaks. Teater saab olema üks kandvaid ruume kultuurisündmuste läbiviimiseks Viscosa Kultuuritehases ja soovime, et sellest saaks koht, mille pärast Hiiumaale tullakse ja ka jäädakse,“ lisas Pärtel.

MTÜ Ristiküla Külaselts koondab enda alla kolm lähedalasuvat küla: Ristiküla, Kalda ja Kõveri. Nende sooviks on LHV toetuse abil teisaldada 1903. aastal ehitatud palkait uuele kinnistule ning anda hoonele värske ilme, et säilitada Eesti pärandkultuuri ning luua kohalikele võimalus aastaringseks kultuurielu edendamiseks.

„LHV toetus tähendab meie kogukonna jaoks suurt edasiminekut seltsielu ja vabaaja edendamisel. Eelmise sajandi alguses on Ristiküla kanged naised ja mehed oma ühistegemist juba näidanud, kui 1935. aastaks koguti kogukonna abil raha ja ehitati oma jõududega uuesti üles Ristiküla kooli- ja rahvamaja. Ka seekordne projekt on meil mahukas ning ainult oma ressurssidega oleks võimatu seda ellu viia. Tänu LHV toetusele on meil võimalus näidata, mida suudab üks pisike kogukond ning olla innustuseks teistelegi. Saame ühiselt panustada millessegi, mille tulemust on silmaga koheselt näha ning mis säilib ja elavdab kogukonnaelu loodetavasti veel mitmeid põlvkondi,“ rääkis Ristiküla Külaseltsi üks eestvedajaid Ruta Kuusk.

"Kes teeb ära?" konkursile laekus palju tähelepanuväärseid ja kohalike kogukondade elu rikastavaid projekte. Loodame, et aktiivsete inimeste eestvedamisel ja heade liitlaste toel viiakse ka teised projektid ellu.

Vaata kõiki uudiseid