Riskikapital ja pensionifondid

22. märts 2022

Riskikapital (venture capital), mis kujutab endast investeerimist idufirmadesse, ei ole pensionifondide portfellides uus nähtus – maailma mastaabis on suuremad pensionifondid ja ka sihtkapitalid investeerinud antud varaklassi juba palju aastaid. Näiteks Yale’i Ülikooli sihtkapital, mis praeguseks haldab üle $42 miljardi varasid, tegi oma esimese investeeringu riskikapitalis 1976. aastal ja tänaseks ulatub varaklassi osakaal kogu portfellist juba märkimisväärse 23,5%ni.

Pikaajalise investeerimishorisondiga pensionifondid ja sihtkapitalid sobivad riskikapitalifondidele investoriteks hästi, kuna mõistetavalt võtab idufirmade arendamine ja ärimudeli väljakujunemine aega pikki aastaid. Pensionifondidele omakorda sobib antud varaklass mitmel põhjusel: panustamine innovatsiooni ja maailma muutvate ettevõtete rajamisse, investeerimisportfelli hajutamine, börsiettevõtetest potentsiaalselt parema tootluse saavutamine.

Investeerimisettevõte Cambridge Associates on loonud detailse 2134 USA riskikapitalifondide tulemustel põhineva indeksi ja võrrelnud indeksi tootlust MSCI üleilmse börsiindeksi ja USA börsil olevate väikeettevõtetega. Allpool oleme koostanud visuaalse kokkuvõtte:

Pilt
Allikad: Cambridge Associates, LHV Varahaldus

LHV pensionifondid otsivad antud varaklassis pidevalt põnevaid investeerimisvõimalusi, olles tänaseks era- ja riskikapitaliinvesteeringute osakaalu LHV suurimas pensionifondis L kasvatanud 21,9%ni. Oleme investorid kohalikes riskikapitalifondides Superangel, Karma Ventures, Specialist VC, Trind Ventures ja Tera Ventures. Ühtlasi saame eestlastena olla uhked, kuna idufirmade maastik on meil tänaseks väga kõrgele tasemele arenenud ja mitmed ettevõtted on jõudnud ka ükssarviku staatusesse (väärt vähemalt miljard dollarit). Läbi riskikapitalifondide omavad LHV kõrgema riskiga pensionifondide osakuomanikud osalusi näiteks idufirmades Bolt, Veriff, MeetFrank, eAgronom, Xolo, UpSteam, Salv, Fractory jpm.


Allan Gaidunko
LHV pensionifondide portfellihaldur


LHV pensionifonde valitseb LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.

Vaata kõiki uudiseid