LHV pensionifondid investeerisid elektriautode tootjasse Rimac

10. august 2022

Rimac Automobili on Horvaatias 2009. aastal asutatud elektriautode ja elektriakude tootja, mille brändide hulka kuulub lisaks Rimaci brändile ka näiteks 2021. aasta novembris omandatud Bugatti. Ettevõtte teevad omapäraseks selle fookussegmendid, milleks on hüper- ja superautod. Teisisõnu valmistab Rimac elektriakusid ja muid komponente lisaks Rimaci enda automudelile ning Bugattile ka näiteks sellistele autotootjatele nagu Koenigsegg, Pininfarina, Aston Martin ja Porsche.

Ettevõtte asutajaks ja juhiks on elektriautode entusiast ja visionäär Mate Rimac. Mate lugu on vägagi omapärane ja ulatub aastasse 2006, mil ta soetas 1984. aasta BMW 3. seeria mudeli osalemaks kiirendusvõistlustel. Auto mootor paraku kaua vastu ei pidanud ning Mate ehitas selle oma garaažis ümber elektriautoks. Nii sai alguse Rimac Automobili teekond, kus nüüdseks töötab üle 1500 inimese.

Peamiselt tegeleb Rimac kahe suunaga: Rimac hüperelektriautode tootmisega ning ülimalt kõrge võimsusega elektriakude ja muude seotud komponentide kokkupanemisega. Käesoleva aasta juulikuus teatas autotootja, et pärast viieaastast arendamist ja testimist on Rimac Nevera valmis tootmiseks. Kokku toodetakse vaid 150 eksemplari ja maksimaalselt 50 tükki aastas, kusjuures esimesed 50 mudelit on juba klientide poolt broneeritud. Ehitusfaasis on ka suuremahulist tootmishoonet sisaldav Rimac Campus, mis saab ühtlasi olema ka suurim hoone Horvaatias.

Rimac Neveral on võimsust 1914 hobujõudu (ca 1427 kW), maksimaalseks kiiruseks 412 km/h, auto kiirendab 0-100 km/h 1,97 sekundiga ning mudeli hinnaks on üle 2 miljoni euro. Autode müüki teostatakse läbi 25 ametliku koostööpartneri USAs, Euroopas, Lähis-Idas ja Aasias.

Pilt
Esimene tootmises olev Rimac Nevera mudel. Allikas: Rimac


LHV Pensionifondide L ja XL investeeringu suuruseks on 5 miljonit eurot. Juunikuus kaasas autotootja D-rahastusringis 500 miljonit € uut kapitali ning ettevõtte väärtuseks kujunes pärast rahastusvooru üle 2 miljardi €. Uut kapitali kasutab Rimac kasvu ja arenduste finantseerimiseks. LHV pensionifondid investeerisid ettevõttesse koostöös erakapitaliettevõttega Investindustrial, kes enda fondiinvestoritele antud investeerimisvõimalust pakkus. Rimaci juhtivinvestorite hulka kuuluvad lisaks Investindustrialile ka näiteks Porsche, Softbank, Hyundai ja Goldman Sachs. LHV pensionifondide era- ja riskikapitaliinvesteeringute portfellihalduri Allan Gaidunko sõnul on tegu kõrge potentsiaaliga nišisegmendis tegutseva ettevõttega, mille kasvu toetab pikaajaline ja jätkusuutlik autode elektrifitseerimise trend.


LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.

Vaata kõiki uudiseid