III sammas kui üks parimaid investeerimisvõimalusi

30. august 2021

Kas oled mõelnud, et tahaksid investeerida, aga ei tea, kust alustada? Kas hakata koguma III samba fondi, börsil kaubeldavasse fondi või valida aktsiaturult ise üksikaktsiaid?

Võimalusi on erinevaid, aga raha niisama kontol hoides jääd Sa esiteks ilma võimalikust tootlusest ja teiseks kahaneb selle raha väärtus ajas inflatsiooni tõttu. Samuti ei tasu investeerimise alustamiseks oodata krahhi, et siis odavate hindade juures investeeringuid teha. Krahhi saabumist ei oska keegi täpselt ajastada, eriti veel inimene, kes alles alustab investeerimismaailmaga tutvumist.

Kui soovid panna oma raha tuleviku jaoks teenima, siis selleks on üks lihtsamaid ja paremaid võimalusi III sammas.


Kolm põhjust, miks investeerida III sambasse

  • III samba üks peamiseid eeliseid on maksutagastus, mida teistel investeerimislahendustel ei ole. See tähendab, et riik maksab III sambasse tehtud sissemaksetelt Sulle 20% tulumaksu tagasi. Juba see on puhas võit.
    Näide: kui maksad III sambasse sel aastal 1000 eurot, tagastab riik Sulle järgmise aasta kevadel 200 eurot. Tagastus tehakse summalt, mis ei ületa 15% Sinu aastasest brutosissetulekust ega 6000 eurot aastas.

  • Teine eelis on kindlasti paindlikkus: raha saad III sambasse lisada omale sobivas summas ja kasutada seda siis, kui selleks peaks vajadus tekkima. Kõige lihtsam on seda teha igakuiste püsimaksetena, mida kasutab LHV klientidest juba 20%.

  • III sammas sobib hästi pikaajaliseks kogumiseks. Kuna fondid on soodsa tasumääraga ja näidanud positiivset pikaajalist tootlust, aitab see kogutud rahal kasvada.


Eristuvad investeerimisstrateegiad

Igal fondil on oma investeerimisstrateegia. LHV-s järgime raha paigutades põhimõtet, et saavutaksime võimalikult kõrge pikaajalise tootluse. Mõni aeg on investeerimiseks parem kui teine ning selle alusel me valime, kuidas raha investeerida ja kui palju riskida. Riskimine on osa investeerimisest, sest ainult nii on võimalik raha kasvatada ja seda inflatsiooni vastu kaitsta.

Fondi valides tuleb arvestada nii riskitaset kui ka kavandatavat kogumisaega. Pikaks kogumisajaks võib pidada vähemalt kümmet aastat. Ajalugu on näidanud, et aktsiafondid teenivad pika aja jooksul inflatsiooni ületavat tootlust ja aitavad kasvatada raha reaalset ostuvõimet.

Mida lähemale jõuab raha väljavõtmise aeg, seda madalama riskitasemega fondi peaksid eelistama, et vältida suuri kaotusi just enne raha väljavõtmise aega. Samuti tasub jälgida maksunõudeid: kui võtad raha III sambast välja nooremana kui 55 eluaastat, pead maksma täissummas tulumaksu, ent pensioniealisena Sul seda kohustust pole.

Sul on LHV-s valida kolme investeerimisstrateegiaga III samba pensionifondi vahel. Kas Sa eelistad võimalikult väikeste kuludega indeksifondi Indeks Pluss, usud maailma rohepöördesse Roheline Pluss või on Sinu jaoks oluline hajutatus erinevate investeeringute ja varaklasside vahel Täiendav Pensionifond – meie valikus on Sulle sobiv III samba fond igal juhul olemas.


Edukas indeksifond

LHV indeksifondil on ligikaudu kolm korda suurem arenevate turgude osakaal kui konkureerivatel indeksifondidel. See teeb meie fondi tootluse äkilisemaks ja maailma majanduse võimalustele märksa vastuvõtlikumaks.

Fond investeerib kogu vara aktsiaindekseid järgivatesse investeerimisfondidesse ja fondijuht ei muuda fondi riskitaset aktiivselt. Aktsiatesse investeerivate fondide osakaalu hoitakse 100% lähedal fondi mahust. Iga kord, kui raha osakaal ületab 2% fondi mahust, investeeritakse vaba raha vähemalt 2% ületavas osas viie pangapäeva jooksul.

  • Sobib Sulle, kui oled valmis taluma aktsiaturgude võimalikest suurtest kõikumistest tulenevaid riske.

Ainulaadne Roheline pensionifond

Kui roheline mõtteviis on Sulle oluline, tasub Sul lähemalt tutvuda Eesti esimese rohelise pensionifondiga. Tegelikult ei ole see fond mitte ainult rohelise maailmavaate esindaja, vaid ka vastutustundliku ettevõtluse eestvedaja. Meie investeerimisotsuste alusel ja Sinu valiku toel saame päriselt anda panuse jätkusuutlikusse majandusse. Jätkusuutlikud väärtused on investeerimises tugev ja kiiresti kasvav üleilmne suundumus.

  • Sobib Sulle, kui soovid investeerida raha rohelistest põhimõtetest lähtuvalt ja usud rohepöördesse.

Täiendav Pensionifond

Viimastel aastatel on olnud LHV Täiendava Pensionifondi aktsiaturgude osakaal 40% lähedal. See tagab stabiilse kasvu ja aitab vähendada investeerimisega seotud riske. Olenevalt fondijuhi otsusest ja turul pakutavatest võimalustest võib aktsiate osakaal olla ka suurem. Lisaks aktsiaturgudele investeerib see fond kinnisvarasse, erakapitali ja võlakirjadesse.

  • Sobib Sulle, kui oled keskmise riskitaluvusega ja investeerimisriskidest teadlik koguja.

Tutvu kõikide Eesti III samba fondide tulemustega.


Kuidas alustada kogumist III sambasse?

Kui Sa pole varem III samba pensionifondidesse sissemakseid teinud, esita III samba valikuavaldus.

III sambaga liitumine võtab aega mõne minuti.


1. Sisene LHV iseteenindusse ja esita III samba valikuavaldus.
Kui Sa ei ole LHV klient, siis esita avaldus oma kodupangas.
2. Vali fond, mille osakuid soovid osta. Valida võid ka mitu, märkides sobivad osakaalud.


Kui oled fondi juba varem ära valinud, siis tea, et III samba fondide valiku otsust saad muuta samamoodi nagu II samba pensionifondide puhul.

Et investeerida III sambasse regulaarselt, on parim viis sõlmida endale jõukohase summaga püsimaksekorralduse leping.

Vaata kõiki uudiseid