Pensioniportfelli mitmekesistamine – miks ja kuidas?

30. aprill 2018

Pensioni kogumisel oled justkui tööandja iseenda tuleviku-minale, kes pensionieas hakkab tubli töö eest iseendale igakuist „palka“ maksma. See tähendab, et sul on vastutav roll oma pensioniraha kogumisel, ja nagu iga investeeringuga, on ka pensioni kogumisel oluline mitte panna kõiki mune ühte korvi. Seetõttu räägime käesolevas blogipostituses pensioniportfelli mitmekesistamisest ja selle eelistest.

Mida tähendab pensioniportfelli mitmekesistamine?

portfell1

Eestis on enim levinud kogumisviis, mille kohaselt on pensionikoguja portfellis valdavalt 1-2 pensionifondi, millest ühes hoitakse kogutud vara ja teise suunatakse igakuiseid makseid. Tegelikkuses puuduvad piirangud sellele, mitmes pensionifondis inimene võib osalust omada. Eesti pensioniturul on väga lai valik II (ja ka III samba) pensionifonde, mille seast leiab nii konservatiivsema kui agressiivsema investeerimisstrateegiaga fonde. Kuigi iga fondi üldine eesmärk on kasvatada pensionivara, kaasneb iga investeerimisstrateegiaga riske. Selleks, et neid riske hajutada, tasub pensionikogujal teadlikult oma pensioniportfelli mitmekesistada: paigutades pensionivara mitmesse erineva strateegiaga fondi.

Millele pensioniportfelli koostamisel tähelepanu pöörata?

portfell2

Oluline on tutvuda pensionifondi investeerimisstrateegiaga – kas ja millises mahus paigutatakse raha aktsiatesse, võlakirjadesse, kinnisvarasse või hoopis kuhugi mujale. Millistesse valdkondadesse ja piirkondadesse pensionifond investeerib? Samuti tuleks mõelda, millised võimalused ja ohud nende valdkondade või piirkondadega kaasnevad. Näiteks kogudes indekseid järgivatesse passiivsetesse pensionifondidesse on selge, et pensioniraha ei osale Eesti majanduse kasvus, sest Eesti ja Balti börsidele ei ole nende väiksusest tulenevalt passiivselt võimalik investeerida.

Selge on see, et ükski investeering pole riskivaba, mistõttu tasubki pensioniportfelli valida erinevate strateegiatega pensionifonde. Nii ei ole kogu sinu pensionivara mõjutatud näiteks ühe piirkonna majanduslangusest või poliitilistest sündmustest.

portfell3

Pensionifondide investeeringutega saab kõige hõlpsamini tutvuda igakuiselt uuendatavatest investeeringute aruannetest. Näiteks LHV pensionifondide investeeringute aruanded on leitavad iga fondi lehel asuvast sektsioonist Dokumendid ja aruanded .

LHV pensionifonde valitseb LHV Varahaldus. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.

Vaata kõiki uudiseid