LHV teeb kortermajade renoveerimise ja elektriautode soetamise senisest jõukohasemaks

23.05.2024

Euroopa Investeerimisfondiga sõlmitud koostöö võimaldab LHV Pangal pakkuda ettevõtetele ja korteriühistutele senisest märksa soodsamat laenu investeeringuteks energiatõhususse, samuti soodsatel tingimustel liisingut keskkonnasäästlike autode soetamiseks.

LHV Pank sõlmis koostöölepingu Euroopa Investeerimisfondiga (EIF), mis võimaldab LHV-l pakkuda väike- ja keskmise suurusega ettevõtetele investeerimislaenu, laenu korteriühistute renoveerimisprojektideks ning liisingut eraklientidele elektrisõidukite ja ettevõtetele nii elektrisõidukite kui ka hübriidsõidukite ostmiseks EIF-i „Sustainable Loan“ alamprogrammi raames.

Eesti kortermajadel on väga suur vajadus remondi järele. Pea kolmveerand Eesti elanikest elab kortermajades ning ligi pooled renoveerimist vajavates majades. LHV ettevõtete finantseerimise osakonna juhi Marko Kiisa sõnul on korteriühistutel on juba täna väga suur vajadus renoveerimise järele.

“Loodame selliselt anda uue impulsi, et innustada võimalikult paljusid korteriühistuid kohe tegutsema. Vähe on ratsionaalseid põhjuseid, miks peaks elanike elukeskkonna parandamist ja samal ajal energiatarbe olulist vähendamist edasi lükkama. LHV laenu madal marginaal ja 30-aastane periood aitavad kaasa sellele, et renoveerimistegevus oleks elanikele taskukohane,“ sõnas Kiisa.

Kortermajade energiaklassi parandamiseks või energiatarbe vähendamiseks pakub LHV nüüd laenu intressiga 1,29% + 6 kuu euribor. Näiteks tüüpilise täisrenoveerimise puhul annab uus soodsam laenumarginaal korteri kohta ligi 8 eurot säästu kuus. Kiisa lisab, et renoveerimise kulu võrreldakse tihti üksnes saavutatava energiasäästu suurusega. Ei tohi aga ära unustada, et samal ajal saavutatakse ka parem elukvaliteet: parem õhk korteris, stabiilsem temperatuur, võimaliku hallituse ja liigniiskuse likvideerimine ning visuaalselt ilus ja korras maja.

Väike- ja keskmise suurusega ettevõtetele mõeldud investeerimislaenu pakub LHV soodsa intressimääraga 1,49% + 6 kuu euribor jätkusuutlike tegevuste rahastamiseks nagu investeeringuteks taastuvenergialahendustesse, taastuvenergiavõimsuste rajamiseks, energiasalvestuse rajamiseks või ka energiatarvet vähendavateks tegevusteks. Lühemad valgustuse, kütte- ja ventilatsioonilahenduste energiatõhususe ja automaatika investeeringud on tasunud end ära 3-3,5 aastaga. Oma tarbeks rajatava taastuvenergiaprojekti tasuvus on saavutatav 6 aastaga.

Marko Kiisa ütleb, et rohepööre ei tähenda enam ammu üksnes mõne päikesepaneeli paigaldamist katusele. „Suure energiasäästu võib tuua nii uus ventilatsioonisüsteem, parem valgustus, investeering hooneautomaatikasse või ka lihtsalt küttelahenduse tõhusama vastu välja vahetamine. Kõigiks nendeks kestlikeks tegevusteks saab nüüd senisest märksa soodsamatel tingimustel laenu. Loomulikult ka taastuvenergia väiketootmise ja salvestusvõimsuste rajamiseks, millest on saamas uus trend,“ ütles Kiisa.

Lisaks hõlmab koostöö EIF-iga autoliisingut elektri- ja hübriidsõidukite ostmiseks. LHV liisingu juht Erki Link ütles, et kui seni on elektriauto olnud pigem jõukamate inimeste valik, siis soodsamad tingimused ka vähekasutatud elektriautode soetamiseks võiks muuta need populaarsemaks kõigi jaoks.

„Näeme, et Eesti inimesed on üha enam avatud elektri- või hübriidsõidukite soetamisele. Elektrisõidukite valik on viimaste aastatega märkimisväärselt suurenenud ja ka järelturult leiab juba arvestataval hulgal erinevaid vähekasutatud elektrisõidukeid mõistlikus hinnaklassis. Meie soov ongi muuta elektrisõidukid soodsamaid finantseerimistingimusi pakkudes kõigile kättesaadavamaks,“ kommenteeris Link.

1,49% + 6 kuu euribor intressimääraga liisingu pakkumine kehtib eraisikutele ja ettevõtetele täiselektriliste sõidukite soetamiseks ja ettevõtetele CO2 emissiooniga kuni 50 g/km hübriidsõidukite soetamiseks. Pakkumine laieneb kuni kahe aasta vanustele tavakasutusse soetatavatele sõidukitele.

LHV pakub soodsaid laene jätkusuutlikkuse parandamiseks Euroopa Investeerimispanga (EIB) allüksuse Euroopa Investeerimisfondiga sõlmitud lepingu alusel. Koostöö on sõlmitud on uue initsiatiivi InvestEU alamprogrammi „Sustainable Loan“ raames. Koostöö LHV ja EIF-i vahel on kestnud juba 8 aastat, mikrolaenu programmi kaudu on rahastatud 1915 Eesti ettevõtte investeeringuid ja tegevust.

LHV Group on suurim kodumaine finantskontsern ja kapitali pakkuja Eestis. LHV Groupi peamised tütarettevõtted on LHV Pank, LHV Varahaldus, LHV Kindlustus ja LHV Bank Limited. Grupi ettevõtetes töötab üle 1100 inimese. LHV pangateenuseid kasutab aprilli lõpu seisuga 432 000 klienti, LHV hallatavatel pensionifondidel on 120 000 aktiivset klienti ja LHV Kindlustusega on kaitstud 167 000 klienti. Groupi tütarettevõte LHV Bank omab Ühendkuningriigi pangalitsentsi ning pakub pangateenuseid rahvusvahelistele finantstehnoloogia ettevõtetele ja laenusid väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele.

Vaata kõiki uudiseid