Pettuste kahjusid paisutavad inimeste liiga kõrged pangalimiidid

26.06.2023

Petturid kasutavad ära inimeste teadmatust nende konto- ja kaardilimiitide osas, mis on sageli ebamõistlikult kõrged.

Tähelepanelikkus ja kriitiline suhtumine kahtlastesse pakkumistesse ja internetilehtedesse on igati tervitatav, ent see on vaid osa rehkendust oma raha kaitsmisel. Kuigi inimesed arvavad, et ei lase end petukõne, petukirja, kaardipettuse või muu taolise kelmuse õnge võtta, võib sobiva ajastusega või hästi viimistletud skeemi ohvriks langeda igaüks.

Seega tasub alati arvestada võimalusega, et kurjategijad on meist sammu võrra ees ja me võime pahaaimamatult anda ligipääsu oma kontole või kaardiandmetele. Võimalike kahjude vähendamiseks tuleks vaadata üle oma pangalimiidid ja hoida neid võimalikult madalal tasemel.

LHV jaepanganduse juhi Annika Goroško kinnitusel teevad madalad maksete ja kaardilimiidid petturi elu keerulisemaks, sest isegi kui inimene annab ekslikult kurjategijale ligipääsu oma pangakontole (või pangakaardile), tuleb petturil asuda suurema summa saamiseks limiite tõstma. “See on aga lisasamm, mille puhul suur osa ohvreid saab aru, et tegemist on pettusega,” märgib Goroško.

Limiidid on tegelikust vajadusest enam kui kaks korda kõrgemal

Paljud pangakliendid ei mäleta või ei teagi, kui kõrgel on nende raha kasutamise limiidid. “Hiljutise analüüsi põhjal võib öelda, et erakliendid hoiavad LHV internetipangas oma maksete kuulimiiti keskmiselt 5800 euro tasemel ja keskmine päevalimiit on 2600 eurot. Eraklientide mediaan-kuulimiit (ehk täpselt pooltel klientidel suurem ja pooltel väiksem) on 3000 ja mediaan-päevalimiit 1000 eurot,” räägib Goroško.

Kui aga kõrvutada limiitide statistika reaalsete väljuvate maksetega, siis nende arveldavate eraklientide seas, on maksimaalne päevane maksete summa ehk päevalimiidi vajalik väärtus keskmiselt 1340 eurot ning mediaan 300 eurot. Kuus tehakse kokku keskmiselt 2280 euro väärtuses arveldusi ja maksete mediaan ulatub 580 euroni.

“Statistika näitab selgelt, et inimesed hoiavad üldiselt limiite „igaks juhuks“ rohkem kui kaks korda kõrgemal, kui vaja läheb. Samas tähendab kõrge limiit seda, et kui inimene peaks pettuse ohvriks langema, on petturil limiidi ulatuses lihtsam toimetada,” sõnab Goroško.

Sama olukord puudutab pangakaardi tehingute – sularaha väljavõtmine, kaardi- ja viipemaksed ning internetiostud – päeva- ja kuulimiite, mis on tegelikest kaardimaksete summadest oluliselt kõrgemal.

Limiitide muutmine on lihtne

“Soovitame limiite hoida võimalikult madalal, igapäevastele vajadustele vastaval tasemel ja siis neid suuremate maksete tegemiseks kergitada. Oluline on ka pärast suuremate ostude või maksete tegemist limiidid taas allapoole langetada,” rõhutab Goroško.

Kui selgub, et limiidid on ebavajalikult kõrgel, saab neid vajadusel lihtsasti muuta. LHV pangakaardi päeva- ja kuulimiite saab muuta lausa käigu pealt kaardivaatel, kui oled sisenenud mobiiliäppi või internetipanka. Konto limiite saab muuta lihtsasti LHV internetipangas.

Vaata lähemalt: https://www.lhv.ee/pettuste-ennetamine

LHV Group on suurim kodumaine finantskontsern ja kapitali pakkuja Eestis. LHV Groupi peamised tütarettevõtted on LHV Pank, LHV Varahaldus, LHV Kindlustus ja LHV Bank Limited. Grupi ettevõtetes töötab üle 940 inimese. LHV pangateenuseid kasutab mai lõpu seisuga 398 000 klienti, LHV hallatavatel pensionifondidel on 129 000 aktiivset klienti ja LHV Kindlustusega on kaitstud 160 000 klienti. Groupi tütarettevõte LHV Bank omab Ühendkuningriigi pangalitsentsi ning pakub pangateenuseid rahvusvahelistele finantstehnoloogia ettevõtetele ja laenusid väike- ja keskmise suurusega ettevõtetele.

Vaata kõiki uudiseid