LHV: tundmatusse e-poodi suhtu eriti ettevaatlikult

17.11.2022

Nagu igal aastal, on just aasta kaks viimast kuud, musta reede ja jõuludega, kõige populaarsem aeg sisseostude tegemiseks. Samas on see ka kõige aktiivsem aeg küberpetturitele, kes e-ostlejaid varitsevad. Sellepärast tasub nüüd eriti ettevaatlik olla ja turvaliste e-ostude põhitõed meelde tuletada.

LHV jaepanganduse juhi Annika Goroško sõnul on koos e-kaubanduse arenguga petturid oma võtteid ja skeeme järjest täiendanud. „Ostlejana tuleks meeles pidada, et petulehed internetis võivad olla päris õige välimusega, asuda esmapilgul autentsel veebiaadressil ja kasutada meelitamiseks usutavaid eestikeelseid reklaame,“ ütles Goroško.

Näiteks langes mõnigi ostleja hiljuti sellise pettuse ohvriks: Instagramis märgati ahvatlevat sooduspakkumist, millele klikkides avanes ehtsa välimusega, kuid originaalist erineva aadressiga veebipoe leht. Pärast uskumatult hea hinnaga kauba valimist ja selle eest tasumist said ohvrid kullerfirmalt peagi sõnumi, et kaup on teele pandud. Sõnumis saadetud lingile klikkides jõudsid ohvrid omakorda kullerfirma omale sarnanevale petulehele, kus seekord küsiti inimestelt kauba kohaletoimetamiseks ja tollitoimingute tegemiseks krediitkaardiandmeid. Mingit kaupa kohale ei saabunud, nii veebipoe kui kulleri lehekülg olid internetist kadunud, ohvrid loovutasid raha ja oma kaardiandmed.

„Üldine reegel on, et pole vahet, kas ahvatlev link jõuab sinuni e-postiga, sotsiaalmeedia lehel või SMS-iga, ikka tuleb enne ostmist või andmete sisestamist kontrollida teenusepakkuja tausta, veenduda makse turvalisuses ning kahtluse korral jätta tehing katki. Ettevaatusabinõud tuleks enne ostmist selgeks teha,“ rääkis Goroško.

„Kui tärkavad kahtlused peale ostu sooritamist, siis teavita sellest esimesel võimalusel ka oma panka. Nii saame kaardi sulgeda ja asendada uuega,“ selgitas Goroško. Kiiresti reageerides ja kaardi blokeerides on võimalus ära hoida kontol uusi soovimatuid tehinguid.

Uuri kaupmehe tausta

Enne internetis mistahes tehingu tegemist kontrolli kaupmehe tausta.

Ohumärk võib olla, kui veebileht ei ole otsingumootori kaudu kergesti leitav. Kahtluste korral võid otsingumootorist läbi lasta ka firma kontaktandmed. Korraliku veebilehe tunnuste hulka kuulub selge ja arusaadav nimi, korrektne keelekasutus, ülevaade ettevõttest koos kontaktandmetega ning e-poodide puhul mõistagi põhjalik loetelu kehtivatest tingimustest ja ostja õigustest. Turvalist ostukeskkonda iseloomustavad tabaluku ikoon brauseriribal ja veebiaadressi alguses sisalduv s-täht (https). Aus kaupmees lisab tavaliselt oma lehele mitmeid erinevaid maksevõimalusi.

Ole oma pangakaardi peremees

Tihti hakkavad ostlejad pettust kahtlustama alles makse sooritamisel, kui raha saajana on märgitud veebipoest erineva nimega isik, võimalik, et hoopis teisest riigist. Kahtluse korral tuleks tehing katki jätta, või kui see on juba tehtud, kohe panka teavitada.

Soovitame hoida oma kaardilimiidid võimalikult madalad, et sealt soovimatult suurt summat maha ei läheks. Limiite saad mobiiliäpis või internetipangas suuremate ostude tegemiseks alati ajutiselt tõsta.

Kõik LHV pangakaardid on liidetud turvaliste kaardimaksete teenusega internetis. See tähendab, et meie pangakaardiga tehtud internetiostudel on lisakaitse võimalike kaardipettuste vastu (vaata lähemalt).

Liiga häid pakkumisi ei ole olemas

Internet ja sotsiaalmeedia on tegelikult täis võltspakkumisi ja -reklaame, mille eesmärgiks on pangakaartide andmete varastamine. Kui keegi pakub järsku parimate brändide kaupa teistest kordades odavamalt, tuleks suhtuda eriti skeptiliselt. Vahel pakutakse kaupa suisa tasuta ja makset küsitakse vaid „postikulu“ eest. Enamasti kiirustavad petturid oma ohvreid tagant, jättes mulje nagu lõppeks pakkumine paari minuti jooksul. Ostlejana võta endale alati aega, et oma otsuste peremeheks jääda.

Sotsiaalmeediakanalid ei tee enamasti taustakontrolli reklaamipakkujatele ega toodetele, mida müüakse. Mõnes sotsiaalmeediakanalis on kasutusel ka kaupmehe autentsust kinnitavad märked, kuid ka neid ei saa lõpuni usaldada. Tihti ei pruugi inimene tähelegi panna, et on ühe bänneri kaudu juba teisele või kolmandale veebilehele sattunud.

Kui korralike kaupmeeste juures kaitsevad sind tarbija õigused, siis petturite puhul ei tasuks nendele lootma jääda. Tehingu saad vaidlustada juhul, kui tellitud kaup ei jõudnud kohale või saadetud on vale kaup ja selle tagastamisel ei ole kaupmees tagastanud ostusummat. Selleks, et pank saaks sind petutehingu korral aidata, peaksid sul olema esitada andmed kaupmehe ja ka sooritatud ostu kohta.

Ostlemise ja sooduskampaaniate perioodil on siiski võimalik leida ka päris kaupmeeste häid pakkumisi. Seega tasub eeltoodud näpunäited meelde jätta, neid kasutada ja tegutseda, et ostud saaksid tehtud, kuid kurjategijad jääksid saagita. Turvalist e-ostlemist!

Vaata kõiki uudiseid