LHV esitas pangalitsentsi taotluse Ühendkuningriigis

23.02.2022

Pärast aastapikkust ettevalmistust esitas LHV UK täna Ühendkuningriigis taotluse pangalitsentsi saamiseks.

LHV UK’i tegevjuhi Erki Kilu sõnul võttis pangalitsentsi taotluseks vajalike materjalide ettevalmistamine aega täpselt aasta. Samal ajal on LHV aktiivselt suhelnud ka Ühendkuningriigi järelevalvega ning võtnud arvesse järelevalve poolt antud suuniseid ja tehtud ettepanekuid. „Lisaks materjalide ettevalmistamisele oleme aasta jooksul tegelenud meeskonna loomisega Ühendkuningriigis. Täna töötab LHV Londoni kontoris juba 25 inimest ja uusi inimesi lisandub igal nädalal. Kui võtta arvesse LHV Tallinna kontoris otseselt LHV Ühendkuningriigi äritegevuse toetamisega seotud 55 inimest, siis on tegemist juba üsna arvestatava suurusega ettevõttega,“ ütles Kilu.

Vastavalt avaldatud finantsplaanile investeerib LHV UK sel aastal 10 miljonit eurot inimestesse, tehnoloogiasse ja riskikontrollisüsteemidesse. „Lisaks LHV Londoni kontori laiendamisele oleme hetkel loomas ka teist kontorit Leedsi linna, kus asuvad tööle peamiselt IT spetsialistid ja arendajad. Liigume selgelt selles suunas, et eraldada LHV Ühendkuningriigi äritegevus Eesti panga tegevusest ja muuta see täiesti iseseisvaks. See tähendab eraldamist nii inimeste kui ka tehnoloogia osas. Tehnoloogia osas kasutame rohkem kaasaegseid valmislahendusi ja pilvetehnoloogiat. Panga põhisüsteemi teenusepakkuja Ühendkuningriigis saab olema Tuum. Muudest olulisematest teenusepakkujatest Form3, Salesforce, Salv ja teised,“ lisas Kilu.

LHV Group otsustas alustada tegevustega panga loomiseks Ühendkuningriigis, et selgemalt eraldada AS-i LHV Pank senised äritegevused Eestis ja Ühendkuningriigis. Seni on LHV tegutsenud Ühendkuningriigis LHV Panga filiaali kaudu. Äritegevuste eraldamine võimaldab paremini vastata regulatsioonidest ja järelevalvest tulenevatele nõuetele. Samuti võimaldab selge eraldamine tuua paremini esile loodava panga tulemusi ja väärtust investorite jaoks. Ühendkuningriigis asutatud LHV UK on AS-i LHV Group 100% tütarettevõte.

Täna kasutab LHV Panga Ühendkuningriigi filiaali teenuseid 200 vahendajast klienti, kellel on omakorda rohkem kui 10 miljonit lõppklienti üle maailma. Klientide hulka kuuluvad teiste hulgas näiteks Wise, Monese, Coinbase, Trustly, Paysafe, Airwallex, TransferGo, Blockchain ja Currencycloud. Tegemist on eesrindlike ja juhtivate fintech-ettevõtetega, keda iseloomustavad digitaalsed lahendused, rahvusvaheline haare ning maksete oluline roll ettevõtte teenustes.

Hetkel pakub LHV finantsvahendajatest klientidele peamiselt arveldusteenuseid nagu kontod, maksed, kaardimaksete vastuvõtmine, valuutade konverteerimine ja muud sarnased teenused. LHV on nii euro- kui ka naelamaksete arveldussüsteemide otseliikmena unikaalses positsioonis, mis võimaldab pakkuda klientidele reaalajas makseid mõlemas kõige olulisemas valuutas Euroopas. Teenuste pakkumine klientidele toimub peamiselt kiirelt ja funktsionaalselt töötava pangaliidese LHV Connect kaudu.

LHV UK’i pangana tegutsemise eelduseks on regulatiivse heakskiidu saamine Ühendkuningriigi järelevalve poolt. Pangalitsentsi taotlemine võib võtta aega kuni 6 kuud, kui taotlus on esitatud täielikult, või kuni 12 kuud, kui taotlus ei ole esitatud täielikult. Peale pangalitsentsi saamist planeerib LHV viia äritegevuse LHV Panga Ühendkuningriigi filiaalist üle LHV UK’i.

LHV Group on suurim kodumaine finantskontsern ja kapitali pakkuja Eestis. LHV Groupi peamised tütarettevõtted on LHV Pank, LHV Varahaldus ja LHV Kindlustus. LHV-s töötab üle 670 inimese. LHV pangateenuseid kasutab jaanuari seisuga 327 000 klienti, LHV hallatavatel pensionifondidel on 135 000 aktiivset klienti ja LHV Kindlustusega on kaitstud 145 000 klienti. LHV Ühendkuningriigi filiaal pakub panganduse taristut enam kui 200 rahvusvahelisele finantsteenuste ettevõttele, mille kaudu jõuavad LHV makseteenused klientideni üle terve maailma.

Vaata kõiki uudiseid