UUS LAHENDUS: pensioni investeerimiskontoga investeerid automaatselt

22. jaanuar 2021

Pensionireformiga said pensionikogujad, kes soovivad oma pensioniraha iseseisvalt investeerida, uue valikuvõimaluse. Juba täna saab LHV pangas teha endale spetsiaalse pensioni investeerimiskonto ehk PIK-i ja alustada plaanide tegemist, kuhu sügisel raha paigutada.

LHV pank on PIK-i luues mõelnud pensionikoguja mugavusele. Selleks, et klient ei peaks jooksvalt ise mingeid tehinguid tegema on PIK-iga võimalik kasutada automaatset investeerimist. See tähendab, et kogujal tuleb teenust kasutama hakates valida väärtpaberid, kuhu ta soovib investeerida ning pank teeb väärtpaberite ostutehingud jooksvalt tema eest.

Vaatame lähemalt kuidas automaatne investeerimine töötab:

  • Pensionikoguja Siim otsustab suunata uued laekuvad pensionimaksed LHV pangas avatud pensioni investeerimiskontole.
  • Siim lülitab internetipangas sisse automatse investeerimise.
  • Siim valib väärtpaberid, kuhu investeeringud tehakse. Nendeks on 5 aktsiat USA börsidelt: Apple, Coca-Cola, Nike, Microsoft, McDonald’s. Igaühte investeerib ta võrdsed 20% oma rahast.
  • Kui nüüd palgapäev kätte jõuab ja Siimu PIK-ile tehakse pensionimakse, ei pea ta ise midagi tegema. 50 eurot läheb automaatselt investeerimiseks ning peagi ostab LHV maaklerina Siimu kontole viit erinevat aktsiat, igaüht 10 euro eest. Pane tähele, et automaatse investeerimise puhul on võimalik osta ka vaid murdosa aktsiast, nt 5 euro eest saab Siim umbes 0,1 Coca-Cola aktsiat.
  • Automaatse investeerimise teenustasu on soodne 1% - see tähendab, et igal kuul tuleb Siimul arvestada 50 sendise teenustasuga.
  • Kuna pensioni investeerimiskonto on pikaajaliseks vara kasvatamiseks ei pea Siim rohkem oma PIKiga tegelema. Kuna pensionimaksed toimuvad aastate jooksul iga kuu, on aktsiaostud ajaliselt hajutatud ja risk turu kõikumiste tõttu kaotada väiksem. Soovitaksime Siimul ka oma investeeringud üle vaadata ja kaaluda, et kas on põhjust muuta oma investeerimisvalikuid või mitte.

Pensioni investeerimiskonto annab igale pensionikogujale võimaluse otsustada ise, kuhu oma II samba varasid paigutada. Lisaks automaatsele investeerimisele saab pensionikontol teha ka tehinguid ise või hoida raha hoiusena. Kogumine toimub II pensionisamba sees, pensionifondidest raha suunamine PIK-i on tasuta ja soovi korral on võimalik iseseisva investeerimise asemel raha taas pensionifondi suunata.
Vaata lähemalt: lhv.ee/pik

Vaata kõiki uudiseid