Veel 2020. aastal III samba avamiseks tuleb avaldus esitada hiljemalt 29. detsembril, lapse puhul hiljemalt 22. detsembril

18. detsember 2020

LHV tuletab klientidele meelde, et soovi korral veel tänavu liituda III pensionisambaga, tuleb endale III sammas avada ja esimene sissemakse fondi teha hiljemalt 29. detsembril. Lapsele III samba avamise avaldusi ootame aga 22. detsembrini. Sujuvaks asjaajamiseks tuleks veenduda, et avaldused on korrektsed ja maksekorraldus vastab täpselt juhistele.

III pensionisamba avamine endale
Kui täisealine LHV Panga klient soovib III pensionisambaga liituda, saab ta seda teha esitades III samba valikuavalduse ning ostes LHV III samba pensionifondi osakuid LHV internetipanga eeltäidetud maksevormiga „III samba fondiosakute ost“. Ostetud pensionifondi osakud kajastuvad pensionikontol hiljemalt 2 tööpäeva jooksul. Veel 2020 aastal III sambaga liitumiseks tuleks seega sissemakse teha hiljemalt 29. detsembril.

III pensionisamba avamine lapsele
Kuivõrd III samba pensioniosakuid on võimalik osta ka lastele, tuleks arvestada, et lapsele pensionikonto avamine on keerukam, ei toimu automaatselt ja võtab seetõttu rohkem aega. LHV juhib tähelepanu, et alustades lapsele III samba konto sõlmimist pärast 22. detsembrit, ei pruugi osakud enne aastavahetust lapse pensionikontole jõuda.
Juhised lapsele III samba avamisest saab LHV kodulehelt. LHV kaudu III samba avamiseks, peab lapsel olema LHV Pangas konto. Vanemal tuleb täita korrektselt III samba pensionifondi valikuavaldus, seadusliku esindaja kinnitus väärtpaberitehinguteks ja pensionikonto volitus, need dokumendid PDFidena salvestada ja digitaalselt allkirjastada. Seejärel tuleb dokumendid saata aadressile kliendihaldurid@lhv.ee. Panga esindaja võtab avalduse esitajaga pärast dokumentide ülevaatamist ühendust. Esimese makse lapse III samba kontole saab teha alles pärast konto avamise teavituse saamist.

Selleks, et liitumine pensionifondiga toimuks veel 2020. aastal tuleb pensionifondi teha ka esimene sissemakse ning pensioniosakud peavad kontol kajastuma enne aastavahetust. LHV juhib tähelepanu, et raha fondi suunamiseks peab sissemakse maksekorraldus olema täidetud täpselt nii nagu juhendis märgitud. Valede andmetega või ka kirjaveaga makse kantakse tagasi ning III samba konto ei aktiveeru, kuna pensionifondi osaku ostu ei toimu.

Avades pensioni III samba veel 2020. aasta sees, on täisealisel kliendil võimalik enda III samba investeeringult tulumaksu tagasi saada juba 2021. aastal. Samuti on siis võimalik tulevikus, pärast viieaastast kogumist, raha III sambast välja võtta 10%-lise maksusoodustusega juba alates 55. eluaastast. Kui III sammas on avatud lapsele enne 2020. aasta lõppu, saab ka tema tulevikus raha madalama maksumääraga sambast välja võtta. Alates 2021. jaanuarist tõstetakse maksusoodustusega väljamaksete vanusepiiri.

Vaata lähemalt:
LHV III pensionisamba lehekülg
Korduma kippuvad küsimused

Vaata kõiki uudiseid