Ärikasvataja – UneRuno raskustekk

17. detsember 2018

Keit Hints ja Triin Juss on loonud ettevõtte Uneruno ning toodavad eelmisest sügisest alates raskustekke.

Mõte tekke tootma hakata tuli puhtalt isiklikest vajadustest. Keiti laps on ärevushäirega ja teda väga rahustas, kui isa teda kõvasti enda kaissu võttis. Keit oli kuulnud, et Ameerika Ühendriikides on hästi populaarsed rasked tekid. Ta asus uurima, kuidas seda sealt endale tellida, kuid tekkis palju ületamatuid takistusi. “Mille järgi ma raskuse valin, kui palju transport maksma läheb, kõik tundus nii keeruline,” meenutab Keit. Seepeale hakkaski idanema mõte, et võiks hoopis ise teha sellise teki, mille raskust saab vahetada ja muuta. Keit kutsus kampa Triin Jussi, kellega koos käidi holistilise teraapia kursustel. Katsetused algasid 2017. aasta jaanuaris.

Keiti laps saab peagi kümneseks ja just algklasside lastel on kõige suuremad unehäired, kes vajavad raskustekke. Teine sihtrühm on vanemad kui 35 aastased, kes tahaks rohkem ja paremini magada, sest stress ja elustiil hakkab unerütmile mõjuma. Keiti sõnul mäletab vanem põlvkond raskeid nõukaegseid vatitekke, mille all tuli kiiresti sügav uni.

Raske tekk pakub turvatunnet, mis seostub alateadvuses kallistamisega. “Kõigil see pole nii,” möönab Keit, aga 80 protsendile inimestest see meeldib. Raskuse toimel hakkab keha tootma serotoniini ja melatoniini – need organismi poolt toodetavad ained tekitavad rahulolutunnet ja soodustavad uinumist. Raskus hoiab meid turvaliselt paigal ja ei lase nii palju rabeleda. Lisaks väheneb raske teki all kortisooli ehk stressihormooni tase. Selle tulemusena on võimalik kiiremini rahuneda, uinuda ning nautida pikemat ja sügavamat und.

Alguses prooviti tekke teha käsitsi ja kiirelt jõudis selgus, et nii ei jõua kuhugi. Kui demoversioon saadi valmis, mindi Eesti tekitehasesse, kus peeti kuus kuud läbirääkimisi.
“Toodame Eestis, aga sisutäited ei ole kahjuks Eestist,” lisab Triin. Tekkide raskustäiteks kasutatakse kahte erinevat täitematerjali: allergiavabasid polüetüleengraanuleid ja kirsikive, mis tulevad Saksamaalt mahlatehasest. “Need on hästi puhastatud, külmkuivatatud. Unemaailmas on kirsikivi populaarne tooraine,” sõnab Triin. Tekk koosneb 14-st kanalist, mida täidetakse raskusmaterjali torudega. Vastavalt täitematerjali kogusele, saab ka teki raskust muuta. “Me püüame kasutada võimalikult palju kvaliteetseid materjale, et tekk hingaks, ei ajaks higistama ja selle all oleks mõnus magada”, selgitab Triin.

Kuigi kirsikive ja graanuleid hetkel Eestist ei saa, on eesmärgiks nii palju kui võimalik jätta tootmisele kuluvat raha Eestisse. Kuid see pole ainus heategu, mis aitab kaasa Eesti majandusele. Koostöös Astangu Kutserehabilitatsioonikeskusega ja sihtasutusega Hea Hoog aitavad tekke valmistada füüsilise ja psüühilise erivajadustega inimesed.
Esimesed tekid tulid müüki 2017. novembris ja seni on müüdud 300 tekki. Peamine müügikanal on UneRuno e-pood.

Jaemüüki pole tekke suunanud teadlikult, sest soov on klientidega isiklikult suhelda, kui rasket tekki ja milleks ta vajab. Enne ostmist soovitatakse ka proovida, kui raske tekk istub. “See on harjumuse ja tunnetuse küsimus,” sõnab Keit. Kindlasti ei sobi raskustekk inimestele, kellel on hingamisraskused või vereringehäired.

Keskmiselt ostetakse naistele seitsmekilone tekk ja meestele kaheksakilone. Laias laastus võiks teki raskus olla 10 kuni 15 protsenti kehakaalust, aga lapsed eelistavad üldjuhul sellest veidi raskemaid tekke. Aga arvestama peab ikkagi sellega, et iga kord kui keerad, tuleb selle tekiga öösel ka toime tulla. Tekikott kaalub ka kilogrammi jagu. “Üle 10 kilogrammist tekki me kindlasti ei soovita,” räägib Triin.
Kaheinimese tekke pole valmistatud, sest see osutuks väga raskeks ja pole kindel, et see raskus terve uneaja vältel kahe inimese peale ühtlaselt ära jaguneb. Samuti oleks sellise tekiga toimetamine raske. Seda on keeruline pesta, voodipesu vahetamine nõuaks ka palju jõudu.

Aastaga on tekk hästi Eestis hästi vastu võetud. Kuigi tagastamine on hästi lihtne ega tekita kohustusi, on 300st tekist tagasi tulnud vaid neli. Järjest rohkem mõistetakse, et hea uni on hea tervise ja hea enesetunde alus. “Unehügieeni teadlikkus on järjest kasvanud,” räägib Keit. LHV mikrolaenu kasutavad tekitootjad rebrandinguks ning selle abil hakatakse otsima müügikanaleid Soomes ja Saksamaal. Kui seal peaks raskustekk populaarseks muutuma, siis on ettevõttel kasvupotentsiaali tohutult ja selle nimel töötatakse.

Mikrolaen on ettevõtete jaoks vaieldamatult lihtsaim ja kiireim viis väikeses summas laenu võtta. Kõige tavapärasemalt võetakse laenu väikeinvesteeringute tarvis. Võetud laenude keskmine laenuperiood on neli aastat ja keskmine summa 15 000 eurot.

Mikrolaenu kohta leiad täpsemat informatsiooni lhv.ee/mikrolaen.

Mikrolaenu tagatist rahastab tööhõive ja sotsiaalse innovatsiooni programmi (EaSI) raames Euroopa Liit.

Vaata kõiki uudiseid