Oluline info ID-kaardi kasutajatele

3. november 2017

Ohuhinnangu tõttu otsustas Vabariigi Valitsus alates 3. novembri õhtust kell 24.00 peatada kõikide hiljem kui 16. oktoobril 2014 väljastatud ID-kaartide turvariskiga sertifikaadid. Peatatud sertifikaatidega ID-kaarte enne sertifikaatide uuendamist internetipanga ja teiste e-teenuste kasutamiseks enam kasutada ei saa.

Turvariskiga ID-kaartide sertifikaate saab arvuti kaudu kauguuendada kuni 31. märtsini 2018. Arvestades uuendamist vajavate kaartide suurt hulka ning tehnilisi piiranguid, võib kauguuendamise koormus infosüsteemidele olla väga suur ja esineda häireid.

Peatatud sertifikaate saab uuendada ka Politsei- ja Piirivalveameti teenindussaalides. Uuendamiseks avab PPA klienditeenindussaalid ka laupäeval ja pühapäeval. PPA palub arvestada pika ooteajaga.

Sa ei pea ID-kaardi sertifikaate uuendama, kui:

  • sa ei kasuta ID-kaarti elektrooniliselt, ehk ei kasuta PIN1 ega PIN2 koode;
  • kasutad ID-kaarti ainult digiretsepti väljaostmiseks;
  • sinu ID-kaart on välja antud enne 16. oktoobrit 2014 või pärast 25. oktoobrit 2017;
  • kasutad mobiil-ID-d või Smart-ID-d. Siis on uuendamisega aega märtsi lõpuni.

ID-kaardi sertifikaatide uuendamisest:

  • ID-kaardi sertifikaate saab arvuti kaudu kauguuendada kuni 31. märtsini.
  • Uuendamiseks tuleb arvutisse laadida ID-kaardi tarkvara kõige uuem versioon ja järgida ekraanil olevaid juhiseid. Kindlasti tasub olla väga tähelepanelik ja uurida juhendeid id.ee lehel.
  • Kui kauguuendamine ebaõnnestub või seda ei ole võimalik teha, saab dokumenti uuendada PPA teenindustes.
  • Alates aprillist tühistatakse kõik turvanõrkust omavate kaartide sertifikaadid, mis on jäänud selleks ajaks uuendamata. Lisaks puudutab uuendamisvajadus ka elamisloa ja digi-ID elektroonilist osa.
  • Alates 25. oktoobrist 2017 väljastatavatel kaartidel on uued sertifikaadid, mida ei ole vaja uuendada.

ID-kaardi sertifikaatide kauguuendamise juhend
Korduma kippuvad küsimused

Sertifikaatide peatamise eesmärk on ennetada võimalikku rünnet ID-kaardi kasutajate vastu.

30. augustil informeeris rahvusvaheline teadlaste grupp Riigi Infosüsteemi Ametit (RIA), et nad avastasid turvariski, mis mõjutab Eestis alates 2014. aasta oktoobrist välja antud ID-kaarte (sealhulgas e-residentidele väljastatud kaarte) ehk kokku ligi 750 000 kaarti. Enne 2014. aasta 16. oktoobrit väljastatud ID-kaartidel oli kasutusel teine kiip ning neid see risk ei mõjuta. Samuti ei puuduta antud turvarisk mobiil-ID-d.

Vaata kõiki uudiseid