Kasulik info seoses tulude deklareerimisega

14.02.2024

Neljapäeval, 15. veebruaril saab alguse tuludeklaratsioonide esitamise hooaeg. Kiirustada pole aga tarvis, sest tulusid saab deklareerida aprilli lõpuni ning tulumaksu tagastamine ei sõltu deklaratsiooni esitamise kiirusest.

Kord aastas peavad tuludeklaratsiooni esitama kõik Eesti residendist füüsilised isikud oma eelmisel aastal saadud tulu kohta. Eesti resident peab deklareerima igasuguse tulu, mille ta sai Eestis või ka välisriigist, alates lepingulisest töötasust kuni ümbrikupalga, üüri- ja renditulu ning investeeringutelt teenitud tuluni. Täpsemalt saab lugeda selle kohta Maksu- ja Tolliameti veebilehelt.

Pangakliendina tasub tähelepanelik olla siis, kui sul on kodulaen või kui tegeled investeerimisega. Investeerimiskonto ja eluasemelaenu intresside andmed tuleks internetipangast tuludeklaratsioonile saata enne seda, kui asud deklaratsiooni esitama. Nii on vajalikud andmed deklaratsioonil kohe eeltäidetuna olemas.

LHV kodulaenu intresside kandmiseks oma tuludeklaratsioonile tuleks minna internetipanga koondvaates „Laenud ja liisingud“ sektsiooni ning vajutada seejärel nuppu „Laenuintresside info MTA-sse“.

Investeerimiskonto andmete edastamiseks tuleks liikuda internetipanga menüüs „Varad ja kohustused“ all „Investeerimiskonto aruanne“ peale, märkida ära kõik oma investeerimiskontod, vajutada „Saada päring“ ning seejärel „Saada MTA-sse“. Selliselt toimides kuvataksegi sinu LHV eluasemelaenu intresside andmed automaatselt tuludeklaratsiooni tabelis 9.5 ja investeerimiskonto andmed tabelis 6.5.

Investeerimisega tegeledes on kaks valikut, kas kasutada tavasüsteemi, mille järgi tuleb deklareerida kõik väärtpaberite müügitehingud või investorile kasulikumat investeerimiskonto süsteemi, mida kasutades tuleb deklareerida vaid kontol tehtud rahalised sisse- ja väljamaksed. Investeerimiskontol teenitud tulu on tulumaksuvaba selle väljavõtmise hetkeni. See tähendab, et investor saab lükata jooksvalt teenitud kasumi pealt tulumaksu maksmist edasi, kasutada seda raha uuesti investeerimiseks ning tasuda see alles siis, kui ta raha kontolt välja võtab.

Kõik väljaspool investeerimiskonto süsteemi tehtud müügid ja passiivne väärtpaberitulu (dividendid ja intressid), aga ka krüptotulu, on maksustatavad tulud. Tavakontot kasutades on kõik väärtpaberitelt laekunud dividendid ja intressid (k.a hoiuse intressid) ning väärtpaberite müügist saadud kasu vaikimisi maksustatavad tulud, kuid need tuleb samuti tuludeklaratsioonil kajastada.

Tavakontol teenitud väärtpaberitulu deklareerimiseks tuleks kasutada LHV internetipangas „Varad ja kohustused“ menüüs asuvat „Maksuaruannet“ ning kasutada seda oma tuludeklaratsiooni täitmiseks. Hea uudis on aga see, et juba lähinädalatel muutub LHV-s maksuaruanne tavasüsteemis automaatselt MTA-le saadetavaks. Seega kannatlikel tavasüsteemi kasutajatel on tänu automaatsele maksuaruandele tulude deklareerimine alates sellest aastast märksa mugavam.

Suures osas on tuludeklaratsioon juba eeltäidetud, kuid on mõned asjad, millele tasub tähelepanu pöörata:

  • Kui kasutad investeerimiskontot ja oled aruandeperioodil teinud müügitehinguid Balti väärtpaberitega, siis need andmed jõuavad sinu tuludeklaratsiooni Nasdaqist automaatselt ning sul tuleb need tehingud tulumaksukohustuse edasilükkamise soovi korral hoopis tabelitest 6.1 (Eesti) ja 8.2 (Läti ja Leedu) ära kustutada.
  • Kui oled müünud kinnisvara, jõuavad osaliselt andmed Maa-ametilt automaatselt. Kontrolli andmed üle, vajadusel lisa müüdud kinnisvara ja lisa ka kinnisvara soetusmaksumus ning selle parendamiseks tehtud dokumentaalselt tõestatavad kulud.
  • Kontrolli, et koolituste, annetuste ja III samba sissemaksete info oleks deklaratsioonil korrektne, kuna nende maksete arvelt tagastatakse sulle tulumaks.
  • Abikaasade puhul oleks mõistlik oma tuludeklaratsioon esimesena esitada sellele abikaasal, kelle aastatulu on väiksem või kellel on mahaarvatavaid soodustusi rohkem. Süsteem pakub ülekandmist automaatselt ning teine abikaasa võib siis oma deklaratsiooniga alustada.
Vaata kõiki uudiseid