Ettevõtluskontol on juba üle 5000 kasutaja

29.07.2021

Kahe ja poole aastaga on LHV Panga ja Maksu- ja Tolliameti poolt turule toodud ettevõtluskonto saanud juba üle 5000 kasutaja. Ettevõtuskonto lihtsustab ettevõtlusega tegelevatele eraisikutele maksude maksmist ja aruandlust.

Kuivõrd käesoleval aastal on ettevõtluskonto teinud endale juba üle 1500 kliendi, on märgata, et pandeemiast tingitud piirangute ajal on paljud leidnud tõuke pisiettevõtlusega alustamiseks. Ettevõtluskonto kasutamine on eraisikute vaheliste töösuhete korral kõige lihtsam ja soodsam viis maksud korrektselt tasuda: muretsema ei pea töötamise registreerimise, raamatupidamise aruannete, igakuiste maksudeklaratsioonide ega maksude tasumise pärast.

Kasutades ettevõtluskontot on maksumäär 20% kontole laekunud summast. Kui inimese aastane tulu ületab 25 000 eurot, maksustatakse seda ületav summa 40%-lise maksumääraga. Ettevõtluskontot ei saa kasutada, kui ettevõtluskontole laekunud tasu ületab 40 000 eurot kalendriaastas.

Tänavuse aasta jooksul on ettevõtluskontodele kokku laekunud ligi 4,4 miljonit eurot, millelt on tasutud 890 000 eurot makse. Alates ettevõtluskonto loomisest 2019. aasta alguses on kontodele laekunud kokku 10,7 miljonit eurot ja tasutud sellelt 2,2 miljonit eurot makse.

Ettevõtluskontot kasutavad palju lihsamate tööde tegijad, nagu muruniitjad või koduabilised, samas ka teenusepakkujad, näiteks eraõpetajad või lapsehoidjad. Need on alad, kus töövahendid on olemas või pole suuri sisendkulusid. Näiteks kui töötasuks on kokku lepitud 100 eurot ja eraisikust klient kannab selle töö tegija ettevõtluskontole, polegi vaja rohkem midagi teha, ühtki maksudeklaratsiooni kumbki esitama ei pea. LHV Pank broneerib laekunud 100 eurost 20% maksude katteks ning kannab MTA-le. Saadud 20 eurot jagab maksuhaldur tulumaksu, sotsiaalmaksu ja kogumispensioni makse vahel ning kogu ettevõtluskonto arvestus on inimesele endale näha e-MTA-s. 80 eurot jääb sellisel juhul töötegija tuluks. Kuigi ettevõtluskontot saab hästi kasutada ka juhutööde tegemiseks, tuleks arvestada, et ettevõtluskonto omanik ei saa samal ajal olla arvel registreeritud töötuna.

Ettevõtluskonto avamiseks peab olema LHV Panga klient: kliendilepingu saab sõlmida ja ettevõtluskonto avada elektrooniliselt LHV internetipangas. Lähemalt saab ettevõtluskontost lugeda lhv.ee/et/ettevotluskonto.

Vaata kõiki uudiseid