LHV teenis kolme kuuga 3,5 miljonit eurot kasumit

19. aprill 2016

LHV Group teenis 2016. aasta esimesel kvartalil 3,5 miljonit eurot puhaskasumit: pank teenis sellest 2,9 miljonit, varahaldus 0,6 miljonit ja Leedu äriüksus 0,3 miljonit eurot. LHV Groupi esimese kvartali omakapitali tootlus oli 16,8%.

LHV Groupi 2015. aasta IV kvartali konsolideeritud puhaskasum oli 3,2 miljonit eurot ja 2015. aasta esimese kvartali puhaskasum 5,1 miljonit eurot, mil ettevõte sai erakorralist tulu Soome laenuportfelli müügist.

Aasta esimese kolme kuuga on LHV laenude maht kasvanud 22 miljoni euro võrra (+5%) 432 miljoni euroni, hoiused 28 miljoni euro võrra (+4%) 645 miljoni euroni ja juhitud fondide maht 27 miljoni euro võrra (+5%) 597 miljoni euroni.

LHV Groupi juhataja Erkki Raasukese sõnul on aasta alanud väga hästi: „Olime valmis hoogsaks aasta alguseks, aga tegelikkus on ootustest isegi parem olnud. Paljude uute klientide järjepideva vooga lisandumine näitab LHV tuntuse järjekindlat kasvu. Tehtud töö kvaliteeti on tunnustanud erinevad finantsvaldkonda hindavad organisatsioonid. LHV on nüüd valmis astuma järgmist sammu ja noteerima oma aktsiad Tallinna väärtpaberibörsil.

Esimeses kvartalis vedas panga intressitulude kasvu suurem laenuportfell. Teenustasutulud jäid eelmise kvartaliga samale tasemele. Märtsis langetas pank tähtajaliste hoiuste intresse ja see tähendab, et hoiuste intressikulu edaspidi langeb. Üldkulud olid sesoonselt madalamad, kuigi sisaldasid ühekordseid kõrgemaid personalikulusid seoses Läti filiaali tegevuse lõpetamisega. Krediidikvaliteet on püsinud jätkuvalt tugevana, kuid olemaks valmis krediiditsükli muutusteks ja arvestades järjest kasvavat laenumahtu, loodi eraldiseisev riskiaktivate osakond.

Panga klientide arv jõudis esimese kvartali lõpuks ligi 89 000-ni. Jaanuaris kuulutas Nasdaq LHV Panga Baltimaade parimaks börsiliikmeks. Veebruaris nimetas uuringufirma Dive LHV Panga Eesti parima teenindusega pangaks.

Varahalduse kasumi mõningase languse põhjus on väga head müügitulemused ja sellega seotud kõrgemad turunduskulud. Et investeerimises loeb tulemus, siis on LHV Varahalduse parimad tootlused jõudnud pensionikogujate teadvusesse ja uusi kliente on lisandunud rekordiliselt. Kvartaliga suurenes aktiivsete klientide arv pea 5 000 võrra 135 000 kliendini, mis on ajalooliselt kõrgeim näitaja. Jaanuari lõpus sõlmis Varahaldus lepingu Danske Capital AS-i ostuks. Tehingu järgselt peaks LHV Varahaldus tõusma selgelt Eesti suuruselt teiseks pensioniraha juhiks.

Leedu äriüksuse Mokilizingase esimese kvartali kasum oli 0,3 miljonit eurot. Eelmisest kvartalist nõrgema tulemuse põhjustas suurem laenude allahindlus, mille taga olid osaliselt tehnilised põhjused. Üldine laenukvaliteet püsib tugevana. Laenuportfell jäi kvartaliga sisuliselt samaks, mis arvestades tarbimisfinantseerimise tugevat sesoonsust on pigem hea tulemus,“ kommenteeris Raasuke.

AS-i LHV Group aruanded on saadaval aadressil: /investorile/aruanded/.

Vaata kõiki uudiseid