LHV Pensionifond L investeeris Lõuna-California kiirkliinikute ketti

17. jaanuar 2022

2021. aasta lõpus tegi LHV Pensionifond L esimese börsivälise investeeringu Ameerika Ühendriikides. Fond investeeris 5 miljonit dollarit Lõuna-California kliinikute ketti nimega UrgentMED. Pensionifondi L aruannetes kajastub antud investeering QS Urgentmed Holdco nime all.

Võimalus UrgentMED kliinikute ketti investeerida tekkis läbi varasema investeeringu QS Club Fund II erakapitalifondi, mida juhib Quilvest Capital Partners. Antud fond vaatas UrgentMED-i investeeringut lähemalt ning pakkus lisaks fondi enda poolt tehtud investeeringule võimaluse raha paigutada ka Club Fundi investoritele.

Kaasinvesteerimise võimalus on tavapärane praktika erakapitalifondide puhul ning seda võimalust pakutakse erakapitalifondi investoritele üldiselt juhul, kui laual olev investeering on erakapitalifondi jaoks liiga suur. Sarnast struktuuri kasutades on LHV pensionifondid varasemalt koos Livonia Partnersiga investeerinud termopuidu töötlejasse Thermory ja Leedu telekomiettevõttesse Cgates ning Baltcapi fondiga koos piletiportaali Piletilevi.

UrgentMED on 2007. aastal asutatud kiirkliinikute kett, mis tegutseb USA-s Lõuna-Californias. Ettevõttel on praeguse seisuga 35 kliinikut. Ärimudelilt paigutub UrgentMED traditsioonilise perearsti ja erakorralise meditsiiniosakonna vahele. Nende pakutav teenus on märgatavalt odavam kui EMO-s ning samas on vastuvõtule saamine oluliselt kiirem kui perearsti järjekorrad USA-s võimaldavad.

Keskmises kiirkliinikus on tööl 2 pere- või üldarsti ning muu tugipersonal. Keskendutakse mitte eluohtlike haiguste ravile ning teenuste valik on lai: tehakse tervisekontrolle ja -analüüse, üldisemaid meditsiinilisi uuringuid, haavaprotseduure ja vaktsineerimisi. Olulisel kohal on kiirkliinikud olnud COVID laine ajal, pakkudes testimise võimalusi.

USA-s on kiirkliinikud aina enam kanda kinnitamas ning neil on tervishoiusüsteemis toimimiseks mitmeid eeliseid. Enamik USA tervishoiukuludest katavad kindlustusseltsid ning nende huvides on eelkõige madalad ravikulud. See on ka põhjus, miks kindlustusseltsid ise haigeid kiirkliinikutesse suunavad, kuna teenuste kulud kliinikutes on kordades odavamad erakorralisest meditsiinist. Patsiendi vaates on kiirkliinikute eeliseks elukoha lähedane asukoht, mugavamad lahtiolekuajad (avatud ka nädalavahetustel) ning kõrge kvaliteediga arstiabi ilma pika ooteajata. Seetõttu on ka aina enam inimesi antud teenust kasutamas.

Erakapitalifondi ja uute investorite lisandumine võimaldab UrgentMED-il veelgi põhitegevust kasvatada ning ka äritegevust veelgi professionaalsemaks muuta. UrgentMED on 14 aastaga kasvanud ühest kliinikust 35-ni ning erakapitali traditsiooniline tegevusplaan on enamasti äritegevuse edasine laiendamine nii pakutavate teenuste kui ka avatud kliinikute mõistes. Samuti näeb tavapärane tegevusplaan ette organisatsiooni struktuuri laiendamist ning finantsjuhtimise paremale tasemele viimist. Üldjuhul hoiavad erakapitalifondid investeeringuid 3–7 aastat ning ka LHV pensionifondi plaan on väljuda investeeringust koos Quilvesti fondiga.


Kristo Oidermaa
Fondijuht

Vaata kõiki uudiseid