Nokia must reede - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Nokia must reede

Mikk Taras

08.09.2008 09:00

Aastaid turuliidri staatust nautinud Nokia teatas reedel, et turusosa ei suudeta enam kasvatada. Maailmamajanduse jahtumisest niigi hirmul investorid müüsid Nokia aktsia uudise peale 10% allapoole. Nokia valuatsioon on reedese seisuga viimase kolme aasta soodsaim, kuid kasvav konkurents tekitab investorites muret.

Teise kvartali seisuga oli Nokia mobiiltelefonide globaalne turuosa 40% (igast kümnest müüdud mobiilist olid neli Nokiad!). Veel juulis usuti, et sellist turuosa suudetakse säilitada ka edaspidi (mobiilitootjate 2Q turuosadest kirjutasin siin). Reedel hoiatas Nokia investoreid, et varem prognoositud turuosa ei maksa kolmandas kvartalis enam oodata. Nokia finantsjuht ei öelnud kui suurt langust prognoositakse, kuid jutt ei käi R. Simpsoni sõnul paarist protsendist. Aasta lõpuks peaks turuosa uute prognooside järgi siiski eelmisest aastast suurem olema.

Nokia turuosa vähendab konkurentide agressiivne hinnapoliitika. Samsung Electronics ja Sony Ericsson on alustanud turuosa võitmiseks hinnasõda. Viimase kuuga on Aasias hindasid alandatud ja Samsung üritab agresiivselt laieneda Euroopasse. Nokia sõnul sööb konkurentide praegune hinnatase nende kasumeid ja ei ole pikaajaliselt jätkussuutlik. Taktikaline otsus hinnasõjaga mitte kaasa minna võib ennast ära tasuda, kuid näitab, et Nokia on üha enam konkurentide poolt haavatav.

Konkurentide kasvav mõjuvõim seab ohtu Nokia senise ärimudeli, kus on püütud laiendada turuosa (eriti arenevate turgude arvelt) ja samal ajal langetada telefonihindasid. Veel teise kvartali tulemused kinnitasid strateegia toimimist: müügitulud suurenesid 4%, kuid keskmise telefoni hind langes €79 pealt €74 juurde. Tulemuseks oli 13% kasumikasvu aktsia kohta võrreldes eelmise aastaga. Kui tänaseks on hinnalangusele piir ette tulnud, siis on Nokial raske senist globaalset laienemist jätkata. Samuti pole Nokia suutnud Samsungi ja LG eeskujul reageerida piisavalt kiirelt tarbijate uutele nõudmistele- nt. pole Nokia veel lasknud turule puuteekraaniga mobiile.

Mobiiltelefonide tootjate aktsiahinnad on äärmiselt tundlikud turuosa muutuste suhtes. Nokia aktsia on aastaga langenud 42%. Esiteks spekuleerisid investorid, et kallim riisihind ei võimalda Hiina ja India tarbijatel mobiiltelefone osta (siiani pole seda veel juhtunud). Teiseks arvati, et Nokia jääb populaarsust koguvate nutitelefonide müügirongist maha (eriti USAs). Kuigi Apple ja RIMM on suurendanud Nokia arvelt turuosa, ollakse absoluutnumbrites siiski suurim nutitelefonide müüja. iPhone ja Blackberry on rohkem nišitooted. Nutitelefonide muutumine massitarbekaupadeks loob Nokiale võimaluse müüa mõistliku hinnaga Interneti kasutust võimaldavaid smarthphone laiemale tarbijaskonnale. Kuidas tarbijad Nokia uusi mudeleid vastu võtavad, selgub üsna pea. Kolmapäeval lasti müüki uusim nutitelefon ja aasta lõpus peaks turule tulema esimene puutetundliku ekraaniga Nokia.

Nokia langes reedese avalduse peale Helsinki börisl 10% ja julgematele investoritele pakub viimase kolme aasta madalaim hinnatase soodsat ostuvõimalust. Hinnaga €14.01 kaupleb Nokia 2008. aasta kasumi järgi ligi 8x P/E suhtarvu juures. Konkurentidest on Ericssoni P/E suhtarv 15, Apple 31 ja RIMM 28. RBC Capital markets analüütik M. Sue jättis Nokia „Outperform” soovituse samaks hoolimata turuosa langusest. USAs noteeritud Nokia aktsia järgneva 12-kuu hinnasiht alandati $40 dollari pealt $31 dollarile, mis tähendab endiselt 50% kasvuruumi. RBC Capital usub samuti, et Nokia suudab kasvava nutitelefonide turu abil marginaale parandada. Teised analüüsimajad Nokia edu suhtes nii kindlad ei ole: Deutsche Bank andis reedese uudise peale Nokiale "hoia" soovituse (varasema "osta" asemel) ja JP Morgan langetas hinnasihi €14 euro pealt €11 eurole.

Täpsemalt saab Nokia tuleviku väljavaadetest ja võimalikust aktsia ostustrateegiast lugeda siit.

Mikk Taras




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon