Rasketel aegadel kõlbab ka vana Nokia - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Rasketel aegadel kõlbab ka vana Nokia

Mikk Taras

28.08.2008 11:00

Eile avaldas Gartner Inc uurimiskeskus kvartaalse ülevaate mobiiltelefonide turust. Raportist selgub, et mobiiltelefonitootjatel on jahenevas majanduskeskkonnas üha raskem uusi telefone müüa. 

Teises kvartalis müüdi kokku 304.7 mln mobiiltelefoni. Müügiarv kasvas arenevate turgude abil 12% võrreldes eelmise aastaga. Samas suudeti 2007. aasta teises kvartalis müüa 24% YoY rohkem telefone. Kasvutempo aeglustumise taga on suurenev konkurents ja jahtuv majanduskeskkond, mis sunnib tarbijaid ootama enne uue telefoni ostmist. Gartner Inc hinnangul müüakse aasta lõpuks 1.28 mld mobiiltelefoni, mida on 11% rohkem kui eelmisel aastal. 2007. aastal oli müügikasv 16% (vt. graafik 1).

Negatiivne majanduskeskkond on mõjutanud müüginumbreid nii arenenud kui arenevatel turgudel. Kõrgemad kütuse- ja toiduainete hinnad on sundinud tarbijaid loobuma ideest vahetada välja oma vana Motorola või Sony Ericsson. Regioonidest oli müügikasv enim aeglustunud Ida-Euroopas ja Hiinas.

Erand kasvutempo aeglustumisele on nutitelefonide müügiarv. Nädala alguses ka Eestisse jõudnud Apple iPhone sarnastele nutitelefonidele ennustab Gartner tervelt 52% müügikasvu. Smarthphone’de turuosa peaks aasta lõpuks olema 15%.

Tootjatest on turuliider endiselt Nokia. Nokia on suutnud teises kvartalis kasvatada oma turuosa 39.5%’le (1Q seisuga 36.7%). Veel on suutnud umbes paar protsenti turuosa tõsta Lõuna-Korea tootjad Samsung Electronics (2Q seisuga 15.2%) ja LG Electronics (2Q seisuga 8.8%).

Jätkuvalt on raskustes Motorola, kelle turuosa kahanes 14.5% pealt 10% juurde. Viiendal kohal asuva jaapanlaste ja rootslaste ühisettevõte Sony Ericsson turuosa kahanes samuti 7.5% peale (vt graafik 2).

Allikas: Gartner Inc




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon