Q2 tulemused Pärsia lahe kaldal - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Q2 tulemused Pärsia lahe kaldal

Oliver Ait

05.08.2008 11:57

Enamik ettevõtteid, kuhu LHV Pärsia Lahe Fond on investeerinud, on tänaseks avaldanud oma teise kvartali tulemused. Suurem osa ületas nii enda kui meie prognoose. Järgnevalt mõningad numbrid suurimate investeeringute kohta riikide lõikes

Qatar National Bank, mis on valitsusega väga heades suhetes ja seetõttu ka suuremaid projekte rahastav pank, kasvatas teises kvartalis oma kasumit põhitegevusest võrreldes aastatagusega 70%, samal ajal suudeti kulude ja tulude suhe hoida kõigest 22,6% tasemel, mis on pangandussektoris väga hea näitaja. Ettevõtte varad kerkisid aastatagusega võrreldes 100% - laenumaht kasvas 60% ning deposiidid ca 85%. Olulist kasvu laenumarginaalides ei näidatud, kuid säilitati laenude kvaliteet. Commercial Bank of Qatar, olles üks agressiivsemaid pankasid Katari ettevõtete ning rikkama elanikkonna teenindamises, kasvatas kasumit võrreldes eelneva aastaga 66 protsenti koos 50-protsendilise varadekasvuga. Mõlemad pangad hajutasid tublisti oma tulubaasi ja näitasid seetõttu häid numbreid just teenustasude kasvu näol. Mõlemad ettevõtted kauplevad täna ca 13-15x 2008. aasta prognoositaval kasumil. Koos majanduskasvuga on edukalt läinud ka kindlustajatel ning Katari suurim kindlustusfirma - Qatar Insurance - kasvatas inflatsioonilises keskkonnas kindlustuspreemiate mahtu üle 20% ning kasumit 45%.

Teine kvartal oli sarnaselt Katarile kena ka Abu Dhabi turul, kus suurimad investeeringud First Gulf Bank ning National Bank of Abu Dhabi näitasid ilusaid numbreid. Mõlema firma kasumikasv ulatus 70% tasemele võrreldes aastatagusega, seejuures langes kulude suhe tuludesse ca 25% tasemele. Agressiivsemad oldi halbade laenude eraldiste osas, kuid juhtkonna sõnul ollakse konservatiivsed ning laenumahtude tugev kasv ei tähenda kvaliteedi langust. Hetkel kauplevad mõlemad pangad 12-14x 2008. aasta oodataval kasumil.

Omaani suurim pank, Bank Muscat, suutis Q2 kasumit kasvatada 48% võrreldes eelmise aasta sama ajaga. 85-protsendiline teenustasutulude kasv tagas tugeva tulemuse. Keskpanga poolt hiljuti väljastatud regulatsioonid mõjusid negatiivselt panga intressimarginaalile, kuid vestlused juhtkonnaga annavad indikatsiooni, et aasta lõpus enam langust oodata ei ole. Omaani turu näol on tegemist vähearenenud pangandusmaastikuga, mistõttu on veel mitmetel toodetel arenguruumi.

Kõige nõrgemad on tulemused olnud Kuveidi ettevõtete seas. Jätkuvalt on vaatamata suurtele kontoülejääkidele arengud selles riigis aeglased toimuma – valitsuse toimimine on aeglane ning väga kiireid arenguid lähiajal sealt oodata ei ole. Hetkel on suurim investeering Kuveidis Burgan Bank, mis näitas teises kvartalis kasumi langust 5%. Panga juhtkond on edasise osas positiivsem, kuna laienetakse regionaalselt Alžeeriasse, Jordaaniasse, Tuneesiasse ja Iraaki. Hinnatasemed ei ole kallid, firma kaupleb vähem kui 10x 2008. aasta kasumit. Commercial Bank of Kuwait kasvatas teise kvartali jooksul oma kasumit 11% võrreldes aastatagusega.

Kokkuvõttes on tulemused olnud tugevad ning edasiste prognooside osas on ettevõtete juhtkonnad positiivsed.

Kes soovib saada fondi igakuiseid ülevaateid e-posti teel, palun meile sellest teada anda!




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon