Norilsk Nickel – maailma suurim niklitootja tegutseb Põhja-Siberis - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Norilsk Nickel – maailma suurim niklitootja tegutseb Põhja-Siberis

Joel Kukemelk

03.06.2008 09:20

Investorid, keda toormaterjalide võimalik hinnalangus täna ei hirmuta ning usuvad pikaajalise tsükli jätkumisse, võiksid investeerimiseks kaaluda Norilsk Nickelit. Tegu on maailma suurima nikli ja pallaadiumi tootjaga ning ka plaatina ja vase tootmises ollakse ühed suurimad. Suur osa kaevandamisest toimub karmides Venemaa tingimustes Põhja-Siberis ja Koola poolsaarel.

Norilsk ise on 250 000 elanikuga üks maailma kõige põhja-poolsemaid suuri tööstuslinnu. Linnaõigused saadi alles 1953. aastal ning Norilsk Nickeli metallurgia tehaste kohalolu on linnale  muljetavaldavalt hästi mõjunud.                                                                                                                                     *Pilt võetud NYT'st 

Tänavad on laiad ja sirged, linn on võrreldes teiste tööstuslinnadega oluliselt puhtam ja korralikum. Pildi peal on toodud talvine vaade Norilski linnale. Peamiseks probleemiks on õhu kvaliteet, mille saastemäärad on rahvusvahelistest normidest mitmeid kordi suuremad. Siiski inimesed rändavad mõnikord ka täiesti riigi teisest otsast Norilskisse, et seal tööstussektoris endale tööd leida. Ettevõte ise on oma kodulehel end üksuste kaupa päris kenasti joonisele pannud ning vaadata saab seda siit. Link ka viimasele ettevõtte presentatsioon-materjalile siin. 

Tegu on kahtlemata maailmaklassi ettevõttega, mida näitab kas või asjaolu, et Norilski tegemisi on jälgimas analüütikud nii Lehmann Brothersist, Citigroupist, Goldman Sachsist, Merrill Lynchist, Deutsche Bankist ja mujalt. Aktsiahinda, mis täna jääb $300 juurde, näevad Citigroupi analüütikud järgmise aasta kuni pooleteise jooksul tõusmas $450 peale, pakkudes niimoodi kuni 50%list tootlust. Täna kauplevad aktsiad ca 9x 2008. aasta kasumit ning 5x 2008. aasta EV/EBITDAt. Tõelise maailma klassi kuuluva ettevõtte eest - Norilski turukapitalisatsioon on ca $56 mld - seda palju ei ole. Pealegi, konkurentidel on need näitajad kohati isegi kuni kaks korda kõrgemad.

Peamise tulu teenib ettevõte ikkagi nikli kaevandamisest, kuid olulised on ka vase ja pallaadiumi mahud. 46% kogu maailma pallaadiumist, 19% kogu niklist, 10% koobaltist ja 3% kogu maailma vasest tuleb just Norilsk Nickeli käest.

Kaevandusmahud nikli, pallaadiumi ja plaatina osas maailma suurimate ettevõtete osas:

Lisaks Põhja-Venemaale omab Norilsk niklikaevandusi ka Soomes, Austraalias, Botswanas ja Lõuna-Aafrika Vabariigis. Ettevõtte müügitulude jaotus 2006. aastal nägi välja selline:

Kui ettevõte jätkaks kaevandamist 2007. aasta mahtude tempos, siis täna jätkuks tõestatud reserve niklis 20.5-aastaks, vases 21.5-aastaks, pallaadiumis 20.3-aastaks, plaatinas 22.5-aastaks. Indikatiivsed ja tõestamata reservid võivad kohati küündida aga isegi kahekordseks võrreldes tänaseks tõestatud mahtudega.

Mis nüüd Norilski juures positiivseks kindlasti pidada saab, on ettevõtte väga kõrge krediidireiting. Nii Fitch kui ka Standard & Poors on andnud ettevõttele BBB- hinde ning Moody’s on pidanud Norilskit Baa2 vääriliseks. Need on eraettevõtte jaoks tõesti kõrged hinded ning ega siis asjata Norilski ei reklaami ennast kui juhtiva krediidireitingu positsiooniga ettevõttena Venemaal. Kõrge krediidireiting tähendab ettevõttesse investeerimisel väiksemat riski ning tagab Norilskile oluliselt paremad lisakapitali kaasamise tingimused, kui madalama reitinguga ettevõtetel.

Aastal 2003 ostis Norilski endale kontrolliva osaluse ehk 50.8% USA ainukeses pallaadiumi tootjas Stillwater Miningus, mis kaupleb USA börsil sümboli SWC all. Norilsk Nickeli aktsiad on noteeritud Venemaa MICEX börsil sümboli all GMKN ning aktsia kuulub Venemaa aktsiaturu 5 kõige likviidsema hulka. Lähiajal plaanitakse ka Londoni börsil oma aktsiad noteerida, mis võib lisada täiendavat huvi ettevõtte vastu. Samuti kiideti üpriski hiljuti heaks aktsiate tagasiostuprogramm mahus $7 miljardit.

Ettevõtte suurimaks aktsionäriks on Venemaa miljardär Vladimir Potanin, kellele kuulub ca 28% maailma suurimast nikli ja pallaadiumi tootjast. Ca 25% ettevõttest on hiljutise tehingu järgselt maailma suuruselt teise alumiiniumitootja RusAl’i käes. Väikeaktsionäride käes on hetkel ca 45% ettevõttest, kuid kuna Norilskis on osalust noolimas tegelikult päris mitmed erinevad ettevõtted/suurinvestorid, võidakse mingil hetkel väikeaktsionäride käest aktsiaid lihtsalt ära hakata ostma. Aktsionäride üldkoosolek leiab aset 30. juunil, mil valitakse ka uus juhtkond. Toormaterjalidega tegelevatesse ettevõtetesse pikaajaliselt investeerides tuleks aga arvestada tavapärasest pikema aktsiate hoidmisperioodiga ning soovitatav oleks ka positsiooni soetamist ajas hajutada ehk osadena osta.

Norilsk Nickeli 1-aasta aktsiagraafik:

Ning ettevõtte peamise tuluallika – nikli – 5 aasta graafik: 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon