Economisti esikaanel: Pärsia Lahe riikide tõus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Economisti esikaanel: Pärsia Lahe riikide tõus

Joel Kukemelk

26.04.2008 18:36

Pärsia Lahe äärde jäävaid riike oleme LHV klientidele tutvustanud juba mõnda aega. LHV Pärsia Lahe Fond on praeguseks juba paar kuud regiooni investeerinud. Täna, 24. aprillil ilmunud Economisti esikaanel laiutab aga suur pilt sealsetest pilvelõhkujatest pealkirjaga ‘Lahe riikide tõus’. Millest Economist – ajakiri, mis jõuab pea iga portfellihalduri lauale üle maailma – siis kirjutab?

Mainekas majandusajakiri toob välja tõsiasja, et maailm muutub otse meie silme all… ja väga lühikese ajaga. Veel 5 aastat tagasi, mil nafta barreli hind maksis $26, ei osanud keegi ette kujutada, et täna rühib Pärsia Lahe regioon maailma jõukaimate suurlinnade ja luksuslikemate ehitiste staatusesse. Võib isegi öelda, et uus suurvõim on maailma majanduses esile kerkimas. Maapõuest pumbatava nafta hind on tänaseks tõusnud $120 peale ning erinevate terrorirühmituste organisatsioonide – nagu näiteks al-Qaeda – mõjuvõim on iga päevaga vähenemas. Lisaks sellele omavad sealsed riigijuhid väga selget visiooni, et täna saadud raha musta kulla eest ei pruugi niimoodi alatiseks kestma jääda ning seetõttu on moodustatud hiigelreservid, mis on suunatud naftast mittesõltuvate majandusharude arendamiseks, mis aitavad riigi majandusel edasi kasvada ka aegadel, mil rikkalikke naftarahasid enam sisse ei voola.

Jah, jätkuvalt nähakse hirme, et mis saab siis, kui nafta hind peaks läbi tegema kollapsi. Et kas ka täna ei ole GCC riigid läinud natukene 1970. aastate naftakriisi ajal saadud hiigelrahade laristamise teed. Ja kas reformidega (näiteks rahareformidega, et inflatsiooni ohjeldada ja lasta kohalikul rahal tugevneda) ei ole mitte hiljaks jäädud… Eks negatiivseid küsimusi jääb õhku rippuma iga tegevuse korral, kuid reforme ollakse siiski ka täna läbi viimas – ehk pisut aeglasemas tempos, kui lääne-riigid on seda harjunud nägema, kuid sealne kultuur on erinev ning asjadele tuleb teistmoodi läheneda. Mineviku raha laristamise teed kindlasti minna ei taheta ning selleks, et oma rahva armastust ja heakskiitu saada, peavad ka GCC valitsejad tegema endast kõik, et tõsta riikide majanduslikku konkurentsivõimet globaalsel tasandil, mis tahes tuleviku nafta hinna korral.

Kuid täna, mil me räägime Hiina, India või Ladina- ja Lõuna-Ameerika majanduse tulevikust ja nõudluse kasvust ning kohati lausa vägisi on üritatud enda investeerimisportfellidesse kahlata sealseid aktsiaid, siis tasuks meelde tuletada seda, et sealsed majandus- ja nõudluse kasvud toetavad pikemas perioodis ka täna veel Pärsia Lahe riikide ühe suurima ekspordiartikli nafta maailmaturu hinda. Mida rohkem hiinlane ja indialane jõukust kogub ja on valmis kütuseliitri eest välja käima, seda suuremat kasu saavad sellest GCC riikide elanikud ja ettevõtted – ning kahtlemata investorid, kellel on täna võimalik omandada kohalikke ettevõtteid ülikiire majanduskasvu tingimustes hinnaga, mis on kohati odavamad lausa USA kiratsevates majandustingimustes tegutsevatest konkurentidest! Just seetõttu peaks pikaajaline investor tõsiselt kaaluma osa oma raha paigutamist Pärsia Lähe piirkonda - võimalus, mida LHV pakub.

Tänane Economisti kaanelugu näitab, et Pärsia Lahe piirkond on oma pead tõstnud ning julgelt koputamas maailma majanduse suurnimede uksele. Usume, et ta sealt uksest ka sisse lastakse ning üha enam investoreid on oma huvist pakatavaid silmi ja rahakotte GCC riikide ettevõtete poole pööramas.

Ning ajal, mil USA raskustega vaevlev majandus ei luba regiooni lähedal asuvate kriisikollete ohjamiseks enam väga suuri kulutusi teha, võib juhtuda, et GCC põhjatud rahakotid tulevad ise siinkohal appi, et regiooni stabiliseerida ning riikidesse investeerimise poliitilist riski veelgi vähendada.

Economistis ilmunud kaaneloo täisversiooni saab lugeda siit. 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon