LHV alustas investeeringutega Pärsia lahe regiooni - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV alustas investeeringutega Pärsia lahe regiooni

Oliver Ait

24.03.2008 12:20

Kui maailmaturgudel valitses peamiselt paanika, siis Pärsia lahe piirkonnas liikus elu rahulikumas tempos ning peamiselt oli tähelepanu pööratud ettevõtete aastastele kasumi ja käibenumbritele, mis on investoritele üldiselt meeltmööda olnud. Korrelatsioon erinevate riikide aktsiaturgude vahel on olnud suhteliselt tagasihoidlik – tugevaimad olid Kuveit ning Omaan, nõrgemate hulka kuulusid Dubai ja Bahrein.

Kuu esimeses pooles kohtusin Katari ja Omaani mõningate suurimate ja potentsiaalikaimate pangandus- ja kindlustusfirmade juhtidega, peale mida alustasime märtsis esimeste positsioonide soetamist LHV Pärsia Lahe Fondi, keskendudes enim Katarile. Tasapisi oleme sisenenud ka Abu Dhabi, Kuveidi ja Omaani turgudele.

Esimesi positsioone soetasime finantssektorist. Katari finantssektorit võib pidada hetkel üheks soodsaimaks, arvestades keskmist hinnataset (13-15x 2008 aasta prognoositavat EPSi) ning kasumikasvupotentsiaali (30-40%). Makropilti vaadates peaks HSBC ja IMFi hinnangul Katari aastane reaal-GDP kasvama keskmiselt 11-12% vahemikus 2007-11e vs ülejäänud regiooni 6.5% - juba lepete näol sõlmitud LNG (liquified natural gas) eksport tõuseb 2009. aastal 62.6 miljoni tonnini praeguselt 28.9lt tonnilt, pakkudes nii eriti tugevat kasvu paari järgneva aasta jooksul. Viimase tõttu hindab IMF riigi keskpikka väljavaadet puhul eriti soodsaks. Tänu suurele jooksevkonto ülejäägile (c20% SKPst) ja kõrgetele kulutustele infrastruktuuri ning gaasitööstuse arendamiseks, on lähiaastatel näha tugevat laenumahtude kasvu (üle 30%) peamiselt küll ettevõtetele, kuid ka eraisikutele. Viimase tõttu on finantssektor just see, millele üle kogu regiooni ka keskmiselt rohkem keskendume.

Katar on alates jaanuarist läbi peaministri sõnade viidanud, et inflatsiooniga võitlemiseks võidakse ühe võimalusena kaaluda QARi revalveerimist. Kuigi keskpank on spekulatsioone üritanud loogilistel põhjustel ümber lükata, on surve aina kasvamas – märtsis said spekulatsioonid taas uut hoogu juurde. Revalveerimise tõenäosuseks hinnatakse (analüüsimaja EFG Hermes andmetel) Kataris ja AÜEs juba 60% 2008. aasta teises pooles. Fond on samas positsioneerinud end nii, et kohalike valuutade tugevnemine meile pigem kasu tooks.

Lõppenud tulemustehooaeg on enamustes riikides ja sektorites vastanud investorite ootustele või neid pigem ületanud. Kohtumistelt juhtidega tuli peamisena välja asjaolu, et firmajuhid on edasiste investeeringute ja kasvu osas realistlikult positiivsed ning valitsuste investeerimisplaane jätkatakse aina meelekindlamalt, mistõttu jätkame lähiajal oma investeerimisplaani soetades positsioone peamiselt Katari, Abu Dhabi, Omaani ja Kuveidi turgudelt. Peamiselt keskendume jätkuvalt finants- ning kindlustussektoritele. Täpsemalt positsioonidest siis kuuülevaates.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon