Valik ettevõtteid finantssektorist - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valik ettevõtteid finantssektorist

Romet Enok

18.12.2006 12:10

Eelmisel nädalal ilmus Barron’sis intervjuu investeerimismaailma ühe hinnatuima finantsanalüütiku ning fondijuhi Tom Browniga. Käesoleva aasta algusest on tema poolt juhitud fond Second Curve Capital näidanud 17% tootlust. Pakume väikese ülevaate mehe seisukohtadest.

Tom Brown (48) juhib 550 miljoni dollarilise varade mahuga hedge fondi nimega Second Curve Capital, mis investeerib ainult finanssektori väärtpaberitesse. Second Curve Capital on saavutanud ajalooliselt 20 protsendilise aastatootluse alates 2000. aasta maist, mil fond loodi. Käesoleva aasta algusest on fond näidanud 17% tootlust. Fondi investeerimisobjektide valimiseks kasutatakse peamiselt väärtusanalüüsi. Kuna hedge fondi juhtimisel ei ole üldjuhul piiranguid riskide võtmisele, siis kasutatakse ka teisi võtteid muuhulgas lühikeseks müüki. Brown on finantssektori analüütikuna tõsiselt aktsepteeritud tegelane, olles töötanud varem Smith Barney, PaineWebberi ja Donaldson Ludkin & Jenrette heaks.

Nimi:CompuCredit (CCRT)
Sektor:Credit Services
Hind:$39,47
1.a vahemik:$26,02 - 42,75
Turuväärtus:$1,95 Mrd
Fw P/E:19,74
P/B:2,24
EPS:2,00

Barron’s iseloomustab Browni mehena, kes oma investeerimisobjekti tundma õppimisel läheb üsna kaugele. Näiteks, et õppida tundma, kuidas pangad ja krediitkaardi asutused saavad kätte rasketelt võlgnikelt vahendeid, jätab Brown tahtlikult maksmata mõned krediitkaardi maksed ning seejärel jälgib, kuidas insitutsioonid sellele reageerivad, mõnikord jõudes koguni kohtuasjani. Ise ütleb mees, et ta soovib eelnevalt firma tooteid ja teenuseid testida ja tundma õppida. Lõppeva aasta mainimistväärt valikud on olnud First Marblehead (FMD), Affiliated Managers Group (AMG) ja Portfolio Recovery Associates (PRAA). Järgnevalt Browni enda valikud tema praeguse hetke portfellist.

CompuCredit (CCRT). Ettevõte on keskendunud laenu andmisele madalama sissetulekuga inimestele. Selline esmapilgul haavatav keskkond on jätnud oma jälje ka ettevõtte aktsiale. Brown väidab, et investorite kartused sellise ärimudeli suhtes on liialdatud. Tema sõnul on makromajanduslikust olukorrast märgatavalt olulisem ettevõtte võime laenutaotlejaid hinnata. Probleemid ei tulene mitte tööpuuduse määra kasvamisest vaid sellest, et kiire kasvu tingimustes on laene antud neile, kes pole võimelised seda tagasi maksma.

Oma 9.detsembril väärtusinvestorite kokkutulekul peetud ettekandes tõi Brown CCRT kohta välja veel järgmised seisukohad:

• Üle kümne aasta pikkune kogemus madalama sissetulekuga sektoris tegutsemises.
• Antud sektor kasvab kiiremini kui sektor, kus asuvad kõrgema sissetulekuga inimesed.
• Konkurents on sektoris märgatavalt madalam.
• Ettevõtte ülevõtmised on loonud juurde väärtust.
• Juhtkond omab aktsiate kontrollpakki.

Lisaks juhib Brown tähelepanu sellele, et ettevõte on laienemas mitmele uuele turule. See peaks pakkuma nii väga igatsetud tulude diversifitseerimist. Märkimisväärne on ka CompuCrediti likviidsete varade maht, mis ulatub umbes $700 mln tasemele. Sellise suurusega ettevõtte jaoks on tegemist kahtlematult suur numbriga ning kõrge likviidsuse hoidmine võib tähendada peadset ostutehingut. Samuti on võimalik aktsiate tagasiost.

Ettevõtte juhtkond on Browni väitel suutnud kasvu hästi kontrolli all hoida. Samuti on juhtkonnal ette näidata head tulemused viimase majanduskriisi ajal toime tulemisega ning lisaks on sellest ajast tehtud omad järeldused. Näiteks, võrreldes 2001.-2002. aastaga on mitmekesitatud raha hankimise kanaleid ja hakatud tegelema erinevates ärisegmentides.

Küsimusele hinnasihi kohta vastab Brown, et nad ei mõtle sellistes terminates kuid usub, et aktsia võib peagi kahekordistuda. Väite kinnituseks toob ta aktsia kauplemise oma hinnangul kuuekordsel 2008. aasta kasumi tasemel, samas kui kasumi kasvu prognoos lähiaaastateks on 20%.

Browni veendumusest CCRT edusse annab parima vihje see, et ei rohkem ega vähem kui 25% tema varadest oli viimastel andmetel paigutatud just sellesse ettevõttesse.

Capital One Financial (COF). Ettevõtte peamiseks tegevusalaks on krediitkaardid. Samas osteti eelmisel aastal New Orleansi Hibernia Corp pank ja sellel aastal North Fork Bancorp. Selle tulemusena peaks järgmise aasta lõpul krediitkaardiäri andma alla poole kasumist. See peaks ettevõttele tähelepanu tõmbama kui kiiresti kasvavale diversifitseeritud finantsasutusele. Hetkel kaupleb Capital One Financial Browni mudeli järgi kaheksakordse järgmise aasta kasumi tasemel.

COF on saanud tuntuks oma “trikkidega” krediitkaartide välja andmisel. Esiteks on ettevõtte kombeks anda kaarte välja madala limiidiga. Kui klient oma limiiti ületab või maksetega hilineb ei asuta mitte raha välja nõudma, vaid pakutakse uut sama madala limiidiga kaarti. Kui ka selle maksetega hilinetakse siis pakutakse kolmandat kaarti jne. Tulemuseks on see, et klient laenab ühelt kaardilt, et maksta teiste võlgnevusi niikaua kuni trahvid hilinemise eest tõusevad algse summaga võrreldes märkimisväärseks. Siia lisanduvad veel muidugi intressid. Ettevõte jääb kasumisse isegui kui kogu summat lõpuks tagasi ei saada. Suuremaid probleeme pole ettevõttel seoses sellise ärimudeliga seni ette tulnud. Ka FED on kinnitanud, et nad ei ole üldiselt vastu mitme kaardi andmisele ühele inimesele.

North Fork Bancorpi omandamine tõstis ettevõtte jaedeposiitide mahu arvestuses New Yorki piirkonna kolmandaks finantsasutuseks. Kõigi deposiitide arvestuses ollakse nüüd suuruselt USA 11. pank. North Forki juht John Kanas nõustus uues ettevõtte saama pangandusäri juhiks.

Hiljuti kirjutas John Reese oma RealMoney.com kolumnis Warren Buffeti väärtusinvesteerimise strateegia tulemustest viimastel aastatel. Samuti rakendas Reese nimetatud strateegiat investeerimisobjektide välja valimiseks praegusel hetkel ning üks selliselt esile tõusnud ettevõte oli ka COF.

Negatiivselt on Brown meelestatud regionaalsete pankade kui sektori suhtes tervikuna. Tema sõnul omab fond lühikest positsiooni nii mõnes sektori ettevõttes kui ka indeksis. Ometi toob ta siinkohal välja ka ühe erandi. Selleks on Tennesse Commerce Bancorpi (TNCC). Peamiselt hindab Brown siin ettevõtte keskendumist väiksematele äriklientidele. Viimast tehakse nii tulemuslikult, et see suudab tasa teha keskkonnast tulenevad probleemid.

Suuremate pankade nagu Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase ja ka Wachovia kohta ütleb Brown, et kõigilt neilt on järgmisel aastal oodata kasumi kasvu kuid mitte sellisel määral, et ta kaaluks nende ostmist. Oodatust suuremat kasvu näeks ta vaid Citigroupi puhul. Seda tingimusel, et pank otsustaks osa oma äridest maha müüa.

Oma veebipäevikus analüüsib Brown põhjalikumalt veel ühte fondi investeeringut – First Marbleheadi (FMD). Ettevõte tegeleb õppelaenude vahendamisega. Kuna õppelaenu taotlejatel puudub igasugune krediidiajalugu, stabiilne sissetulek ja tavaliselt ka vara, siis on pankade jaoks tegemist küllaltki riskantsete laenudega. FMD suudab sellises riskantses keskkonnas kasumit teenida tänu pikaaegsele kogemusele. Ettevõttel on kasutada andmebaas, mis kajastab üliõpilaste tagasimaksete ajalugu viimase kahekümne aasta jooksul. Kasutades seda andmebaasi hinnatakse praeguste taotlejate võimet laene tagasi maksta.

Ettevõtte võime laenutaotlejaid hinnata on ka ilmselt peamine põhjus, miks suured pangad Chase ja Bank of America kasutavad FMD teenust. Kahe nimetatu osa ettevõtte tulus ulatub 52%ni. Esmapilgul võib selline sõltuvus kahest ettevõttest tunduda riskantne kuid lähemal uurimisel selguvad FMD toetavad asjaolud. Esiteks on ettevõte viimase kaheteistkümne kuu jooksul sõlminud lepingud 19 uue laenajaga. Teiseks on Chase ja BofA osa püsinud nii kõrgena seetõttu, et mõlemad on tihendanud suhteid ettevõttega ja kolmandaks, kuigi veel mõni aeg tagasi kaalus Chase alustada ise selliste laenude pakkumist, loobuti ideest peagi ning hiljuti pikendati lepingut FMDga viie aasta võrra. Lisaks sõlmis ettevõttega koostöölepingu ka KeyCorp, mis kuni viimase ajani tegutses samas sektoris iseseisvalt.

FMD unikaalsusest annab tunnistust ka teiste ettevõtete tagasihoidlikud tulemused sarnase teenuse pakkumisel. Sallie Mae katsetus jäi ilma suuremate tagajärgeteta ning Collegiate Funding Services otsustas pärast mõningast proovimist liituda Chasega.

Samas on nõudlus õppelaenude järgi viimastel aastate kasvanud kiirest ja prognooside kohaselt jätkub see ka lähemas tulevikus. Õppemaksud on tõusnud palju kiiremini kui inflatsioon, samal ajal kui inimeste võimalused selle tasumiseks ei ole märkimisväärselt paranenud. Riigi poolt tagatud õppelaenu suurus ei ole muutunud, krediitkaardi laenud on väga kõrge intressiga ning olukord kinnisvaraturul muudab ka hüpoteegi võimaluse väiksemaks.

Kõik eelnev on suurendanud FMD mahte viimastel aastatel selliselt:

http://www.bankstocks.com/article.asp?type=1&id=9881212


Seega, kasutades oma püsivat konkurentsieelist (andmebaas) kiiresti kasvavas ärisegmendis, on ettevõte võimeline oma kasumit järsult kasvatama. Brown prognoosib järgmiseks finantsaastaks (lõppeb juunis) ettevõttele EPSi kasvu 50%. 2008. finantsaastaks on prognoos +15%. Selleks ajaks on oodata lepingute sõlmimist veel mitme laenajaga.

Põhjalikumalt võib mõnede eelnevate ideede kohta lugeda Tom Browni veebipäevaikust aadressil Bankstocks.com.

Romet Enok

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon