WiMAX - Internetirevolutsioon - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

WiMAX - Internetirevolutsioon

Joel Kukemelk

02.06.2006 11:17

Suure levialaga juhtmeta internetilahenduste pakkuja Alvarion ‘Püha Graali’ otsinguil

Seni on väikeste vahemaade juures juhtmeta interneti leviala tuntud WiFi nime all, mida ka suur hulk eestlastest reaalselt kasutavad. Samas, WiFi levi pakkuvast saatjast veidikene eemal aga ühendus kaob – tekib küsimus, et kas teistmoodi ei saa?

WiMaxi näol on tegu juhtmeta internetiühenduse tehnoloogiaga, mis võimaldab suure läbilaskevõimega broadband ühendusi suurtel distantsidel. Isegi kui inimesed on kuulnud WiMaxi tulekust, pole nad informeeritud sellest, kes selle suurimad toetajad on. Ühest vastust on raske anda, kuid näiteks USA ärihiid Intel(INTC) on just WiMaxi arendamise ja selle väljatöötamise investeerimise üks suurimaid sponsoreid. Järgneva 5 aasta jooksul plaanib Intel WiMaxi investeerida kokku 1 miljard dollarit. Intel on isegi välja tulnud ekstravagantse ja ehk isegi utoopilise ideega katta aja jooksul kogu maailm võrguta internetiühendusega. Kui niivõrd suur ettevõte on WiMaxi oluliselt investeerinud, näitab see teenuse potentsiaalse edu suurust. WiMaxi kasutust võimaldavad arvutid peaksid Inteli poolt välja tulema juba selle aasta numbri sees.

Alvarion(ALVR) ülevaade

Otsides nn pure-play’sid, kes WiMaxi tulekust suurimat kasu saaksid lõigata, tuleb esimesena mõelda Alvarion Ltd (ALVR) peale. Ettevõte asutati 1992. aastal Iisraelis. Algne nimi oli BreezeCOM, kuid pärast Folware Wireless Systems Ltd’iga ühinemist 1992. aasta augustis võeti uueks nimeks Alvarion Ltd. Ülevõtmisteseeria jätkus 2003. aasta aprillis InnoWave ECI Wireless’ga ja 2004. aaasta detsembris võeti oma tanu alla ka interWAVE Communications International.

Alvarion tegeleb juhtmeta toodete disainimise, arendamise, tootmise ja turustamisega üle kogu maailma. Ettevõte on WiMax turul teistest peajagu üle – fikseeritud WiMax broadband juhtmeta lahenduste $500 miljonilisest turust hõivatakse 25-30%. Järgneva paari aasta jooksul nähakse seda turgu aga oluliselt kasvamas ning 3-4 aasta pärast ennustatakse turu kuni neljakordistumist $1-$2 miljardini. Praeguste prognooside järgi peaks Alvarion olema suuteline ka aastate pärast sellest turust omama ligikaudu 25%.

Alvarionil on soliidne bilansileht – võlga ettevõttel pole ja raha on $114 miljonit. Kuigi viimasel fiskaalaastal teenis ettevõte veel miinust, siis selle aasta baasile viies saame ($19.5) miljonit, mis tähendaks, et ettevõttel jätkub raha oma tegevuse finantseerimiseks veel 6 aastaks. Etteruttavalt võib aga öelda, et 2007. aastaks ennustavad mitmed analüütikud aga juba kasumit $0.22 aktsia kohta.

2006. aasta 1. kvartali kasumimarginaal oli 46%, mis ületas ettevõtte poolt sihiks seatud 45%. Samas oli 1. kvartali ‘joonealuseks tulemuseks’ negatiivne $5.0 miljonit, mis annab kahjumit $0.08 aktsia kohta. Alvarioni müügitulu aastate lõikes saab esitada tabelina:

Olgu ära märgitud, et 2004. aastal sai ettevõte ühekordse suure $62 miljonilise tellimuse Mehhiko ettevõttelt TelMex – jättes antud tellimuse kõrvale, on näha ilusat järjepidevat müügitulu kasvu alates 2002. aastast.

WiMaxi eelised

Võttes näiteks Ameerika Ühendriigid, on ligipääs internetile põhimõtteliselt võimalik vaid kolmel moel:

1) Broadband ehk lairiba ligipääs, kuhu kuulub ka DSL, kaabel ja valik teisi suure kiirusega ühenduse pakkujaid
2) Juhtmeta ligipääs, kuhu kuulub WiFi ja WiMax
3) Ühendus sissehelistamise kaudu

Kuigi praegu veel leidub mõningaid sissehelistamisega tegelevaid ettevõtteid, kes ikka veel oma kliendibaasi suurendavad, on selline viis lõppkokkuvõttes määratud väljasuremisele. Broadband on küll suure kiirusega, kuid omajagu kallis. Juhtmeta ühenduse pakkujate tulevik on paljulubav, kuid praegune WiFi katab vaid imepisikese ala oma saatja juures.

Vastukaaluks kõigile eeltoodule on WiMax justkui kõik-ühes internetti pakkuv tehnoloogia – ühendus on väga kiire, juhtmeta, madala kuluga ja see suudab WiFiga võrreldes katta üle tuhande korra suurema leviala.

Vastavalt Realmoney’s tuntud James Altucher’i kalkuleeringutele on WiFi tegutsemiskiirus keskmiselt 54 megabitti sekundis, WiMax’il seevastu aga 70 megabitti. Kui WiFi levialaks on reeglina umbes 30 meetrit, siis WiMax’i levi ulatub sõltuvalt pinnamoest, asustatusest, ilmast ja segajatest 3 kilomeetrist kuni hämmastava 50 kilomeetrini. Keskmine leviala ühe saatja kohta jääb reeglina 5 ja 10 kilomeetri vahele.

Siinkohal toon skeemi, mis illustreerib WiMAXi tööd (püstitatakse saatjatega postid):



WiMax ‘Püha Graali’ otsinguil

Juhtmeta fikseeritud WiMaxi internetilevik pakub järgnevate aastate jooksul küll kuni paari miljardilist turgu, kuid tõeline tõde Alvarioni jaoks peitub küsimuses, kas suudetakse kaasa minna Mobile-WiMax tootega. Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis peaks see juba aastakümne lõpuks massidele kättesaadav olema. ‘Püha Graaliks’ saab nimetada seda põhjusel, et sel juhul oleks tegu juba sõltuvalt arvutustest $7 -$10 miljardi suuruse turuga. Ettevõtte tegevdirektor Friedman ütles 10. mail avaldatud 1. kvartali kommentaariks, et esimene etteaste katsejärgus mobiilse WiMax tootega, millel nimeks 4Motion, on juba tehtud. 4Motion on Alvarioni üldise tootesarja üks lahendus, mida tuntakse lühendite 802.16e all (vaata illustreerivat joonist allpool). Mobile-WiMax eesmärgiks on pakkuda internetijuurdepääsu igas võimalikus kohas, kaasaarvatud 100 km/h liikuvas autos või mobiiltelefonis.



Kokkuvõte - ettevõtte suhtes hetkel siiski ettevaatlik

Kuigi eelnevast tekstist võis juba jääda mulje, et investeering Alvarioni on sure-bet, pole see tegelikult niimoodi. Mis siis hoiab mind ikkagi tagasi ettevõttesse investeerimast?

Nagu iga teisegi turule tuleva tehnoloogiaga, seisab ka WiMax silmitsi mitmete takistustega. Minevikust õppides, tuleb tunnistada, et uue paljulubava tehnoloogia turuletulekuga tehtud ennustused kipuvad tihti olema liialt optimistlikud. Praegune fikseeritud WiMax lairiba juhtmeta ühenduste turg on küll kasvamas suure kiirusega, kuid enamus Alvarioni investeerijatest teeb seda siiski Mobile-WiMaxi lootuses. Aeg selle massidesse toomiseni on aga pikk ja konkurents suureneb tohutult. Kuigi võib spekuleerida, et Alvarioni võib mõni suurem ettevõte üle võtta, ei ole see siiski põhjus, mille põhjal investeerimisotsust teha. Minu puhul mängib olulist rolli ka just ajafaktor, kus küll näiliselt pikaajalised investorid kipuvad enne uue tehnoloogia reaalselt turule jõudmist lihtsalt ‘ära väsima’, mistõttu võib aktsiahinda ees oodata n-ö merel triivimine.

Samuti ei tohi unustada mobiilioperaatorite poolt 3G võrku tehtud hiiglaslikke investeeringuid, mis võivad takistada WiMaxi sisenemist sellele turule. Kuigi WiMaxi ja 3G kombineeritud kasutamise tulemusena kulub inimesel 3G peale kokkuvõttes vähem raha kui ainult 3G kasutajal, kuna hind, mida makstakse WiMax Hz eest on isegi kuni 1000 tuhat korda odavam võrreldes 3G-ga (Maravedise uurimus), on WiMax võrreldes 3G-ga ikkagi imetillukese levialaga, mistõttu mobiiltelefonide tootjad ei pruugi rutata selle tootmisega.

Tehnoloogia on huvitav ja paljulubav, kuid toodete turule toomise aeg suur. Ootan konkreetsemaid tõendeid Mobile-Wimax massidesse jõudmise ajahorisondist - lisan ettevõtte oma pikaajalisse jälgimisnimekirja. Samas sektoris väiksem tegija Airspan Networks(AIRN) väärib samuti tähelepanu ja pole välistatud, et teen ka Airspanist mingil hetkel ülevaate.

Lõpetuseks Alvarioni aktsiagraafik:

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon