Pressiteated

LHV esimese kvartali kasum kasvas aastaga 53%

Priit Rum 20. aprill 2021 03:00

2021. aasta I kvartalis teenis AS LHV Group kokku 11,4 miljonit eurot konsolideeritud puhaskasumit. Pank teenis kvartaliga 11,8 miljonit eurot puhaskasumit, sealhulgas 2,2 miljonit Ühendkuningriigi filiaaliga seotud klientide teenindamisest. Varahaldus teenis 0,6 miljonit eurot puhaskahjumit ning kindlustus 0,3 miljonit eurot puhaskahjumit. Grupi omakapitali tootluseks kujunes I kvartalis 18,2%.

LHV Groupi esimese kvartali puhaskasum oli 3,9 miljoni euro ehk 53% võrra suurem kui I kvartalis aasta tagasi ning 6,6 miljoni ehk 37% võrra väiksem kui 2020. aasta IV kvartalis, mil grupi kasum sisaldas ka pensionifondide juhtimisega seotud edukustasu. I kvartali lõpuks edestab LHV veebruaris avaldatud 2021. aasta finantsplaani 0,9 miljoni euroga.

Konsolideerimisgrupi varade maht kasvas märtsi lõpuks 5,68 miljardi euroni. Grupi konsolideeritud laenuportfelli maht kasvas kvartaliga 96 miljoni euro võrra (+4%; +353 miljonit eurot IV kvartalis) 2,3 miljardi euroni ja hoiuste maht 614 miljoni euro võrra (+15%; +904 miljonit IV kvartalis) 4,73 miljardi euroni. Hoiuste kasvust tuli 595 miljonit eurot finantsvahendajate arvelt ja 54 miljonit eurot tavaklientidelt, hoiuseplatvormide osa vähenes 35 miljoni euro võrra. LHV juhitud fondide koondmaht kasvas kvartaliga 50 miljoni euro võrra (+3%; +41 miljonit eurot IV kvartalis) 1,59 miljardi euroni.

LHV laenuportfellis kasvasid ettevõtete laenud I kvartaliga 68 ja jaelaenud 28 miljoni euro võrra. Aastaga on LHV Groupi laenuportfell kasvanud 565 miljoni euro ehk 33% võrra. Kiirest kasvust hoolimata ei ole tehtud järeleandmisi krediidikvaliteedis, mis püsib hea, laenuvõtjatele on rahalisi puhvreid aidanud tagada riigipoolsed palgatoetused ja pankade poolt pakutud maksepuhkused. Eelmisel aastal väljastatud maksepuhkused on enamuses õigeaegselt lõppenud, algse 350 miljoni euro pealt on puhkusel laenude maht I kvartali lõpuks langenud 60 miljoni euroni. Ka tänavu on riik viiruse tõkestamiseks piiranguid seadnud, samas on kliendid alates veebruarist taotlenud uusi maksepuhkuseid vaid 11 miljoni euro ulatuses.

LHV on võtnud eesmärgiks toetada kliimaeesmärkide täitmist. Kõige kliimasäästlikumate sõidukite soetamise soosimiseks langetasime märtsis elektrisõidukite liisingu intressimäära 1,95%-ni. Sama intressimäär kehtib ka rohelisele kodulaenule. Tegemist on LHV kõige soodsamate intressimääradega.

Investeerimisaktiivsuse elavdamiseks langetas LHV veebruaris välisväärtpaberite teenustasusid. Esimesena tõime turule pensioni investeerimiskonto ehk PIK-i, millega on pensionikogujatel võimalik ise investeerida II samba süsteemi sees. Aprilli keskpaigaks on PIKi sõminud 2000 investorit.

Muudest kvartali jooksul olulistest sündmustest registreeriti veebruaris Ühendkuningriigi ettevõtete registris LHV Groupi tütarettevõtte LHV UK Limited. LHV Kindlustus alustas kvartali jooksul esimeste kodukindlustuse lepingute sõlmimist ning võttis üle Euronicsi tehnikaseadmete müügiga seotud pikendatud garantii kindlustuslepingud. LHV pangakaartidele lisandus võimalus näha oma PIN-koodi digitaalselt ja võimalus eraklientidele lülitada deebetkaardil sisse püsiannetuse funktsioon, millega saab iga kaardimaksega toetada heategevust.

Pensionifondid näitasid positiivset tootlust, ehkki madalama aktsiariski tõttu jäid aktiivselt juhitud fondid alla indeksfondidele. Oma osa on selles ka septembris väljuvate klientide jaoks vajaliku likviidsuse hoidmisel aktiivselt juhitud fondides. Märtsi lõpu seisuga sai selgeks ka septembris II sambast lahkuvate klientide arv ja nende varade maht, mis jäid madalamaks tehtud prognoosidest.

LHV Groupi juhataja Madis Toomsalu kommentaar:
„LHV on aastat alustanud tugevalt. Oleme jätkanud Eesti majanduse finantseerimist, teinud esimesi edusamme Ühendkuningriigi panga loomisel, mis eeldab regulatiivse loa saamist, oleme suurendanud hoogsalt klientide arvu, tugevdanud oma teenuste pakkumisi ning saanud taaskord parima teenindusega panga tunnustuse.

Oleme suurendanud oma turuosa nii laenuturul kui ka kasvatanud enda turuliidri rolli investeerimisteenuste vallas. Märksõnadeks on aktiivsus ja tahe aidata kaasa Eesti kapitali kasvule. LHV on jätkanud klientide finantseerimist ka piirangute ajal. Jaanuaris-veebruaris oli Eesti ettevõtetele väljastatud laenude puhul LHV turuosa üle 50%. Eluasemelaenude puhul oli vastav näitaja 12%. Huvi investeerimise vastu jätkab kasvu, kui kvartali jooksul sõlmisid kliendid ligi 16 000 uut investeerimislepingut ja lisandus üle 8000 varadega kliendi. Investeerimisteenuste osas panustasime kasvu kõige terviklikuma tooteportfelli, investeerimishariduse laialdase pakkumise, parima Balti maaklerteenuse ning soodsaimate teenustasude abil.

LHV turuväärtus on aastaga kasvanud rohkem kui 400 miljoni euro võrra. On äärmiselt hea meel, et kasvamine Eesti suurimaks börsiettevõtteks ning sellega seotud väärtuse kasv jaguneb 13 000 aktsionäri vahel, kelleks on Eesti inimesed ja ettevõtted.“

AS-i LHV Group aruanded on saadaval aadressil: https://investor.lhv.ee/aruanded.

Kvartalitulemuste tutvustamiseks korraldab LHV Group veebiseminaride keskkonna Zoom kaudu investorkohtumise. Virtuaalne investorkohtumine toimub enne turu avanemist 20. aprillil kell 9.00. Esitlus tehakse eesti keeles. Palume registreeruda aadressil https://lhvbank.zoom.us/webinar/register/WN_EL2t_a7xSaGyQX9PBfitlw.

LHV Group on suurim kodumaine finantskontsern ja kapitali pakkuja Eestis. LHV Groupi peamised tütarettevõtted on LHV Pank, LHV Varahaldus ja LHV Kindlustus. LHV-s töötab üle 560 inimese. LHV pangateenuseid kasutab ligi 274 000 klienti ja LHV hallatavatel pensionifondidel on ligi 177 000 aktiivset klienti. LHV Ühendkuningriigi filiaal pakub panganduse taristut enam kui 140 rahvusvahelisele finantsteenuste ettevõttele, mille kaudu jõuavad LHV makseteenused klientideni üle terve maailma.

 

Tagasi