Pressiteated

2017. aasta neljas kvartal oli LHV jaoks rekordiline

Priit Rum 6. veebruar 2018 02:00

2017. aasta neljandas kvartalis teenis AS LHV Group 6,8 miljonit eurot konsolideeritud puhaskasumit: panga kasum oli 3,9 miljonit eurot, varahalduse kasum 1,8 miljonit eurot ja Leedu äriüksuse Mokilizingase kasum 1,4 miljonit eurot. LHV Groupi aktsionäridele kuuluva omakapitali tootlus oli neljandas kvartalis 19,4%.

Grupi konsolideeritud kasum oli 2017. aasta IV kvartalis 1,3 miljoni euro võrra suurem kui III kvartalis ja 1,1 miljonit eurot suurem kui aasta tagasi. IV kvartali kasumit mõjutasid positiivselt Mokilizingase mahakantud portfellide müük, allahindluse vähendamine ja efektiivsele intressimäära arvestusele üleminek ning negatiivselt valuutakursi muutustest tulenevad ümberhindlused.

Grupi konsolideeritud laenuportfell kasvas neljandas kvartalis 77 miljoni euro võrra (+12%; +49 miljonit eurot III kvartalis) 732 miljoni euroni. Konsolideeritud hoiused kasvasid rekordilised 269 miljonit eurot (+21%; +260 miljonit eurot III kvartalis) 1537 miljoni euroni. Seejuures kasvasid maksevahendajatega seotud hoiused 152 miljoni euro võrra, olles tingitud peamiselt paari suurema kliendi kontojäägist.

LHV poolt juhitud fondide maht kasvas kvartaliga 35 miljoni euro võrra (+3%; +33 miljonit eurot III kvartalis), ulatudes 1103 miljoni euroni.

AS-i LHV Group 2017. aasta konsolideeritud kasum oli 22,2 miljonit eurot ehk 2,3 miljonit eurot rohkem kui 2016. aastal. Pank teenis kasumist 15,5 miljonit eurot, varahaldus 5,8 miljonit eurot ja Leedu äriüksus 1,9 miljonit eurot. LHV aktsionäridele kuuluva omakapitali tootlus 2017. aastal oli 17,6%.

LHV Groupi juhataja Madis Toomsalu kommentaar:
"LHV neljas kvartal oli läbi aegade kõige tugevam. Laiapõhjaline majanduskasv ja LHV-s töötava enam kui 360 inimese hea töö on andnud hoogu tugevale kasvutrendile, mille mõju on ulatumas ka järgmistesse kvartalitesse. Aasta lõpuks on LHV kokku haldamas 3,8 miljardi euro väärtuses klientide varasid.

LHV tugevaid alustrende on toetamas ka Eesti majanduskeskkond. Pikaajalisest potentsiaalile alla jäänud perioodist on Eesti välja jõudnud tugeva majanduskasvu perioodi. Hea meel on tõdeda, et kõigi Eesti kaubanduspartnerite väljavaated on paranemas. Ettevõtete jaoks on suurim mure tööjõu kättesaadavus ning tööjõukulude kiire kasv, mistõttu efektiivsuse suurendamiseks on vaja suurendada ka investeeringuid. Ajalooliselt madalal püsiv finantseerimiskulu ja stabiilne krediiditurg loob selleks soodsa pinnase, mida ettevõtted järjest enam ära kasutavad.

Panga kasum oli samal tasemel eelmise kvartaliga. Seejuures iseloomustas neljandat kvartalit jätkuv tugev klientide aktiivsus ning laenude ja hoiuste kasv. Kvartaliga kasvas uute klientide hulk 5600 võrra ja panga klientide koguarv ületas 133 000.

Uued tasemed saavutati lisaks laenude ja hoiuste portfellile ka privaatpanganduse varades, klientide aktiivsuses maksetes, kaarditehingutes ja kaarditehingute vastuvõtmises. Laenudest kasvasid enim ettevõtluslaenud. Panga laenude allahindluse kulu oli IV kvartalis 0,5 miljonit eurot. LHV fookus on püsivalt kõrge kvaliteediga digitaalsete lahenduste pakkumisel, mida kvartali jooksul iseloomustas mobiilipanka sisselogimiste arvu kiire kasv, videotuvastuse abil sõlmitud kliendilepingute ning LHV Connecti liidestuste kasv.

LHV Varahalduse juhitud pensionifondid jätkasid Eesti investeeringute tegemist – aasta kokkuvõttes sai tehtud Eesti-suunalisi investeerimisotsuseid 170 miljoni euro mahus. See on taganud LHV fondidele suhteliselt suurema stabiilsuse tulemustes. II samba pensionifondide aktiivsete klientide arv vähenes kvartaliga 0,2 tuhande võrra ja jäi 177 000 kliendi tasemele.

Hea meel on ka Mokilizingase üle, kus viimase poole aasta jooksul tehtud pingutused meeskonna tugevdamise, efektiivsuse suurendamise ja uute ärimahtude leidmisel on hakanud vilja kandma. Mokilizingase finantseerimisportfell suurenes kvartaliga 12 miljoni euro võrra (+31%) ja jõudis aasta lõpuks 49 miljoni euroni. Portfelli krediidikvaliteet püsib stabiilsena.

2017. aasta lõpuks edestasime finantsplaani konsolideeritud kasumiplaani osas 364 tuhande euro võrra tänu Mokilizingase oodatust parematele tulemustele, aga jäime alla aktsionäridele kuuluva kasumi plaanile 146 tuhande euro võrra, põhjuseks plaanitust madalam intressitulu peamiselt väikefinantseerimise toodetest.

LHV väljavaade 2018. aastaks on tugev. Oleme jätkuvalt kasvamas, kuid teeme seda riske arvestavalt ning kapitali efektiivselt kasutades. Uue valdkonnana keskendume 2018. aastal finantstehnoloogia ettevõtete teenindamisele, selle peamiseks eelduseks on Ühendkuningriigis filiaali tegevuse käivitamine."

AS-i LHV Group aruanded on saadaval aadressil: https://investor.lhv.ee/et/aruanded.

LHV Group korraldab IV kvartali majandustulemuste tutvustamiseks investorkohtumise, mis leiab aset 6. veebruaril algusega kell 18 LHV Tallinna kliendikontoris (Tartu mnt 2, I korrus). Osalemiseks palume registreeruda aadressil https://fp.lhv.ee/academy/488.

13. veebruaril avaldab LHV 2018. aasta finantsplaani ning ka viieaastase finantsprognoosi. Plaanide tutvustamiseks ajakirjanikele korraldab LHV Group pressibriifingu 13. veebruaril kell 11 LHV Tallinna kontoris. Esitlusel osalemiseks palume enda tulekust teatada aadressil priit.rum@lhv.ee.

LHV Group on suurim kodumaine finantskontsern ja kapitali pakkuja Eestis. LHV Groupi peamised tütarettevõtted on LHV Pank ja LHV Varahaldus. LHV-s töötab ligi 360 inimest ja LHV pangateenuseid kasutab üle 133 000 kliendi. LHV hallatavatel pensionifondidel on üle 177 000 aktiivse kliendi.

 

Tagasi