Elcoteq, väike aga tubli - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Elcoteq, väike aga tubli

Rene Ilves

09.07.2003 08:45

Võib pakkuda soodsa investeerimisvõimaluse
Elcoteqi peamised kliendid suurendavad outsourcimist kuna mobiilide eluiga lüheneb, telefonide disainimise ja planeerimise kulud aina kasvavad ja mobiiltelefonide komplitseeritud funktsionaalsus lisab kulusid telefoni eluperioodi haldamisele. Elcoteqi fokuseerimine infotehnoloogia sektorile ja väärtusahela laiendamine on tulevikuks tähtis otsus.

Firmast:
Elcoteq pakub eletroonika tootmise teenuseid (Electronics Manufacturing Services - EMS) originaalseadmete tootjatele (Original Equipment Manufacturer - OEM) ja on Euroopa suurim elektroonilisi seadmeid tootev firma ja maailma suurim mobiiltelefoniosade allhankija.

Elcoteqil on tehaseid Eestis, Ungaris, Hiinas, Venemaal ja Mehhikos ning mitmelpool mujal on veel arenduskeskused ja esindused, töötajaid on kokku 10 200. Ettevõte suudab valmistada ükskõik millisele tellijale mobiiltelefoni algusest lõpuni+lisaseadmed, samuti suudetakse toota mitmesuguste elektroonikaseadmete komponente, näiteks PDAdele ja LCD ekraanidele. Hinnanguliselt on Elcoteq tootnud umbes 100 miljonit mobiiltelefoni Ericssonile ja Nokiale.

Ettevõte koosneb kahest üksusest: Terminal Products, mis annab käibest 79% ja Communications Network Equipment and Industrial Electronics, mis annab käibest 21%.Ettevõttel on olnud paremaid ja halvemaid aegu:

Ajalugu:
Elcoteq asutati 1984. aastal Lohja Oy aelektroonikaüksusena.

1991.a. omandasid Antti Piippo, Henry Sjöman ja Jorma Vanhanen Elcoteqi Lohjalt MBO skeemi alusel.
Mehed on ka praegu firma suurimad aktsionärid: Antti Piippo (omab 23,7% aktsiatest ja 44,7% häältest), Henry Sjöman (omab 11,4% aktsiatest ja 21,4% häältest) ja Jorma Vanhanen (omab 10,8% aktsiatest ja 21,2% häältest). 1997.a. noteeriti firma Helsingi börsil ja samal aastal saadi Ericssonilt (ERICB) esimene GSM projekt.

Kliendid:
Nokia on Elcoteqi suurim klient, käibest annab firma umbes 72%. Elcoteqi juhid ja mitmed analüütikud on kinnitanud, et Elcoteqi kasum ja käive ei korreleeru Nokia käibe ja kasumiga, ei sõltu mobiiltelefonide laoseisust (Hiinas on mobiilitootjate laoseisud hetkel tavalisest kõrgemad, v.a. Nokia) ega investeeringutest mobiilvõrkude infrastruktuuri sest Elcoteq saab Nokialt projekte ja nende projektide käive on Nokia käibest pisike. Hea näide on 2002.a. Elcoteqi võrgukomponentide üksus. Kui võrguturu käive kahanes 20%, siis Elcoteqi võrguüksuse käive kasvas 40%. Kogu maailma mobiiltelefonide võrgukomponentidest toodab Elcoteq 10%.

Suuruselt teine klient on (Sony)Ericsson, mis annab käibest umbes 6%.Elcoteq on asunud panustama uutele klientidele, firma on välja otsinud 127 potentsiaalset klienti kommunikatsioonitehnoloogia turult ja kõigiga võetakse käesoleva aasta jooksul ühendust. Sellist strateegiat on harrastatud ka enne ja klientide arv on kasvanud 2000.a. 16st 2003.a. 80ni. Suured tehingud alguses uute klientidega on ebatõenäolised, kuid alustatakse väikeste projektidega ja koostööd püütakse jätkata. Uutele klientidele meeldib ka Elcoteqi koostöö Nokiaga, mis lisab firmale mainet. Koostööd on alustatud ka Motorolaga (MOT), kellelt on saadud mõningaid arendustöid.

Muud märkimisväärsed kliendid on veel Ascom, Phillips, Soutec, Swissvoice ja Wavecom.

Konkurendid:
Elcoteqi peamised konkurendid on Jabil Circuit (JBL), Celestica (CLS), Flextronics (FLEX) ja Plexus (PLXS). Huvitaval kombel peab Elcoteq oma konkurendiks ka Benchmarki (BHE), kelle käibest annab Sun Microsystems (SUNW) 50% ja suure osa veel Agilent Technologies (A) ja EMC Corporation (EMC), kuigi Elcoteq pole viimastega tegemist teinud.

Valuation:
Elcoteqil oli 1Q seisuga €41,3M sularaha, mis teeb raha ühe aktsia kohta 1,46€. Bilansiline varade väärtus aktsia kohta on 8,4€. Samuti on ettevõttel kasutamata €167M suurune krediit.Võrreldes konkurentidega on Elcoteq alahinnatud:

*sulgudes numbrid näitavad miinust.

Kuigi mõnede näitajate poolest on üks või teine firma parem, on kokkuvõttes Elcoteqi olukord konkurentidest parem. Samuti ei oodata Elcoteqi konkurentidelt erilist käibekasvu, isegi langust (PLXS, CLS).

Flextronicsi insiderid on müünud viimase 6 kuu jooksul 934K aktsiat ja Celestica insiderid 8M aktsiat.
Jabil Circuiti insiderid selle eest on ostnud 5,75M aktsiat.

Flextronics suurimad kliendid on Siemens, (Sony)Ericsson (ERICY), Alcatel (ALA), Casio, Dell, Xerox, Hewlett-Packard (HPQ), Microsoft (MSFT) ja Motorola.

Plexuse suurim klient on Lucent, mille osa käibest on siiski alla 10%.Jabil Circuiti suurimad kliendid on Cisco (24% käibest) ja Marconi Corp., 13% käibest.

Celestica suurimad kliendid on Sun Microsystems, IBM (IBM) ja Lucent (LU), mis kokku annavad pea poole käibest.

Kasv:
Elcoteq on seadnud eesmärgiks kasvada 20% aastas, millest 10% annaks orgaaniline kasv ja 10% väiksemate firmade või konkurentide tehaste ülevõtmine. Ülevõttude maksimumsuuruseks on seatud €100M. Iga ülevõetava tehase/firmaga peab laienema klientide ring. Peamised ülevõtukandidaadid on NPI firmad (New Product Introduction) ja OEM firmade tehased. Kui üle võetakse tehas, siis see suletakse ja tootmine viiakse üle Elcoteqi tehastesse. Elektroonikatööstuse alltöövõtjatel on palju tootmisvõimsust üle ja firmasid, mis sobiksid Elcoteqi ostuplaanidega on mitmeid, kuid CEO Lasse Kurkilahti sõnul on määravaks hind. Kuna sektoris on tootmisvõimsust kõvasti üle, siis saab tehased ka suhteliselt odavalt kätte.

Elcoteqi Kurkilahti on öelnud et uuritakse võimalust noteerida aktsia välisturgudel, kas Londonis või New Yorkis, Kurkilahti loodab, et aktsiahind peaks siis tõusma, kuna firma on alahinnatud võrreldes konkurentidega. Kõrgem aktsiahind annab firmale paremad võimalused osta konkurente oma aktsiate eest (praegu kasutatakse selleks sularaha, nt. IBMilt osteti 1Q03 GKI tehased $36,5M sularaha eest).

- Elcoteq usub, et võrguturg hakkab kosuma:

- Mobiiltelefonikasutajate hulk kasvab kiiresti. 2002.a. lõpus oli maailmas 1,1Mrd mobiiltelefonikasutajat, 2003.a. peaks see kasvama 1,3 miljardini. Vaja on uusi võrke ja võrkude laiendusi, seda eriti kiirelt kasvavatel aladel.

- Dataliiklus kasvab kiiresti. Näiteks Vodafone käibest annab dataliiklus 16%.- Teenuste kvaliteet langeb. Operaatorid on langetanud viimastel aastatel investeeringuid võrkudesse, kuigi kasutajate hulk kasvab pidevalt. See on põhjustanud võrkude pideva ülekoormuse (eriti suurlinnades), Londonis jõudvat ainult 2/3 kõnedest kohale tipptunni ajal ja USA mõnedes suurlinnades lähevad pooled SMSid kaduma.

- Uued tehnoloogiad. 3G tuleb kindlasti, kuid kuna inimesed seda kasutama hakkavad on ebaselge. Kuid valmis peavad enamus võrke olema 2004.a.Kui 2002.a. oli EMS turu suurus $92Mrd, siis 2006.a. oodatakse see olevat $170Mrd. Elcoteqi väiksus annab võimalused kiiremaks kasvuks võrreldes suuremate konkurentidega.

2003
Kui Elcoteq avaldas oma head esimese kvartali majandustulemused, ei üllatanud need kedagi, isegi vaatmata sellele, et ületati tublisti ka analüütikute ootusi. Majandustulemuste avaldamise ajaks olid enamus analüütikuid jõudnud juba soovitada aktsiat ja aktsiat ei tormanud keegi ostma. Selle asemel tuli silmapiirile kaks ohtu: esiteks SARS, millest ka firma juhtkond hoiatas aruande esitamise ajal ja teiseks dollari nõrkus. Elcoteqi käibest umbes 1/3 tuleb Hiinast (39% Aasia+Okeaania), kus peamiselt arveldatakse dollarites ja käibest paar protsenti tuleb Ameerikast, seega dollari nõrgenedes aktsia langes.

Mai keskel hakkas Elcoteqi aktsia ootamatult langema, põhjust sellele ei leidunud kuskilt, mõtlesin dollarile ja SARSile, kuid minu arvates oleks pidanud need aktsiale mõju avaldama varem (aprillis).Juuni alguses andis Elcoteq käibekasvuhoiatuse, 3Mrd euro käibe asemel oodati nüüd €2,5Mrd (2002.a. käive oli €1,84Mrd). Põhjuseks SARS ja USD.


Elcoteqi enda tehastes on hakanud asjad paranema, Eesti ja Ungari tehaste kasutusaste on lähenemas tasemele "hea", mis tähendab võimsuse 70%list kasutust. Elcoteq restruktureerib kahte kahjumis tehast, Lohja ja Monterrey (Mehhiko), need andsid eelmine aasta kokku €16M suuruse kahjumi. Monterrey tehase võimsusest kasutatakse 18% (1Q), mis on pea kaks korda parem, kui analüütikud ootasid ja Elcoteqi juhi L. Kurkilahti hinnangul jõuab üksus kasumisse 4Q03. Lohja tehasest koondati oodatust poole vähem töötajaid, aprillis teatati, et plaan on koondata 160 töötajat, kuid mais selgus, et koondamisvajadus on 86 töötajat.

Aprilli lõpus keelas juhtkond töötajate reisimise Aasiasse (SARS), see lükkas mitmeid projekte paari kuu võrra edasi. Samuti on Hiinas laoseis normaalsest kõrgem, mis mõjutab tootmist kolmandas kvartalis.

Seoses probleemidega Hiinas ootavad mõned analüütikud, et Elcoteq jääb teises kvartalis kahjumisse ja kolmandas kvartalis mõjub Hiina veel negatiivselt. Analüütikute keskmine ootus on, et Elcoteq teenib käesoleval aastal 0,9€ kasumit aktsia kohta ja järgmise aasta EPS konsensus on 1,2€. Seega P/E 2003.a. 12 ja 2004.a. 9.

Elcoteqi konkurent Jabil Circuit teatas 18. juunil oma kolmanda kvartali majandustulemused (kvartal lõppes maiga), mis olid oodatust paremad, EPSi ootusi ületati ühe sendiga ja käive kasvas 43%. Samuti olid tulevikuootused kergelt positiivsed.

Teine konkurent Benchmark kinnitas teise kvartali tulemused 2. juulil, seda nii käibe, kui kasumi osas.

Kas elektroonikatootjatel on hakanud paremini minema?
Soovitan Elcoteqi aktsiat praegu osta. Riskina on kasumihoiatus, mida enamus analüütikuid ootab, kuid kui enamus ootab midagi, siis üldjuhul seda ei juhtu. Paar kuud tagasi soovitas enamus analüütikuid Elcoteqi aktsiat osta, hinnaks oli siis üle 13€, kuid tuli hoopis käibehoiatus ja hinnalangus.

Üks lugu Elcoteqist on siin.
Elcoteqi firmatutvustus PDF failina siin.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon