Avalöök: Muster nimega <i>blow-off top </> - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Avalöök: Muster nimega <i>blow-off top </>

Kristjan Lepik

05.06.2003 14:46

Turg on viimasel nädalal tõususuunal veelgi kiirema käigu sisse lükanud. Mida see tähendab?

Viimaste päevade liikumine on mulle meenutamast ühte tehnilist mustrit mille nimi on blow-off top - eesti keeles võiks selle vastand olla "ülepaisutatud tipp".

See muster leiab aset tavaliselt tõusutrendi lõpus, tõus teeb veelgi kiirema sammu üles ning samuti tõuseb käive. Loogika on selle liikumise taga järgmine - tõusu lõppfaas tõmbab kiirelt sisse veel ostjad, kes on eelnevast tõusust maha jäänud ja müüjad hoiavad juba antud tasemetelt pigem eemale. Sellinse situatsiooni puhul on turg languseks küps, kui turg hakkab nõrgemaks jääma, siis on müüjaid ühtäkki väga palju.

Viimasel nädalal on USAs tõus veelgi kiirenenud ja mulle meenutab see käitumine juba valimatut aktsiate ostmist, ka käive on tõusnud, seega peaks blow-off top'i mustri eeldused olema täidetud. Vaatame Nasdaqi graafikut:

 

Muidugi on selle mustri puhul oht, et tõus jätkub, sest raske on piiri tõmmata, kus täpselt paaniline ostuhuvi lõppeb, kuid kindlasti on see muster üks nendest põhjustest, mis edasises tõusus kahtlema paneb. Kuna Nasdaqi graafik joonisel on pea 5 kuud, siis on minu skepsis turu tõusu suhtes ka järgmise paari kuu kohta. Lühiajaliselt võib ralli kindlasti jätkuda.

Pikemaid positsioone ma hoiaks seni kuni 960 tase püsib, kuid kuna turul on endiselt liiga suur hulk optimismi, siis hetkel ei oleks ma ka ostupoolel. Lühikesi positsioone võib hakata vaikselt soetama ja kui langus tugevneb, siis suurenda lühikesi positsioone.

Reede tuleb börsil ilmselt üsna meeletu päev, täna peale sulgemist tuleb Inteli (INTC) kvartalikeskne kokkuvõte ja reede hommikul USA tööjõutururaport mai kohta.


Turunägemus. Eilne ralli oli võimas ja kuigi ma näen märke ostupaanikast, tõstan lühiajalist reitingut kahe punkti võrra.

Keskmine turunägemus jääb täna taas muutumatuks, arvan, et paari kuu lõikes on turg praegustest tasemetest madalamal, kuid kuna turg pole veel allapoole pööranud, siis on näitaja üsna madal (-2).

Lühike turunägemus+3
Keskmine turunägemus- 2
Mida see tabel näitab?

Kristjan Lepik


Avalöökide arhiiv
Kristjani päev
Kristjani investeerimispõhimõtted




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon