Avalöök: Osta siis kui veri on tänavatel - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Avalöök: Osta siis kui veri on tänavatel

Kristjan Lepik

23.05.2003 13:11

Mida tähendab edasiseks see kui suur enamus investoreid on tõusus kindel?

"Aktsiaid tuleb osta kui veri on tänavatel ja müüa kui pasunad puhuvad"
Nathan Rothschild

Niimoodi ütles parun Rothchild juba aastal 1815, kui ta oli just teeninud miljon dollarit (selle aja vääringus päris tohutu summa) ostes aktsiaid põhjast - just siis kui teised müüsid.

Ja pole midagi uut siin päikese all, ka peaaegu kaks sajandit hiljem toimub aktsiaturul sama loogika. Kui meeleolud turul lähevad liiga positiivseks kipuvad aktsiad pea alati langema, kui valitseb üldine must masendus, siis on lootused tõusule suured.

Päris mitmeid kordi on minu käest küsitud, et miks liigne optimism on minu meelest halb turu tervisele. Kui väga suur enamus turuosalisi arvab, et aktsiad tõusevad tulevikus, siis tähendab see, et nad ei kindlusta ennast ka languse vastu ja väga suur enamus turuosalisi omab pikka positsiooni. Seega kui ebakindlus hakkab tekkima, siis on kiiruga positsioonide sulgejaid palju ja ka müügisurve tugev.

Sama loogika kehtib ka turu põhjades - kui paanika on suur ja kõik müüvad, siis paanika vähenemisel on liikumised üles kiired. Samas on selle loogika järgi investeerimine keeruline, kuna paanika kestust on ju väga raske hinnata.


Kuidas mõõta optimismi või pessimismi? Mina kasutan põhiliselt kolme järgmist võimalust:

1) Put/call suhtarv - mõõdab kui palju on tehtud ostu- ja müügioptsioone, kui müügioptsioone kaubeldakse rohkem siis näitab see müügisurve suurenemist ja vastupidi. Kuid seda näitajat olen ma viimasel ajal hakanud kasutama väga vähe, kuna näiteks ostuoptsioonide kirjutamine on tegelikult panustamine langusele, kuid selle näitaja järgi peaks tegu olema ostuhuviga. Kuid üldised tasemed put/call suhtarvu puhul - alla 0.60 on turule negatiivne, üle 1.00 positiivne. Vaata tänaseid andmeid siin.

2) Volatiilsus - see näitaja on mu radaril igapäevaselt, jälgin pidevalt selle liikumist ka päevasiseselt. Kirjutan sellest ka kindlasti lähinädalatel pikema loo, kuid üldjoontes tähendab madal volatiilsus optimismi ja kõrge volatiilsus pessimismi. Enamus graafikamootoreid näitab ka volatiilsust, seega saate selle liikumist nagu aktsia liikumist jälgida - Nasdaq-100 puhul QQV (ka $QQV), S&P 100 puhul VIX ($VIX) ja terve Nasdaqi puhul VXN ($VXN).

Ütlen veel niipalju, et Nasadaqi volatiilsus on kõigi aegade põhjas ja ka VIX on väga madal - veel üks märk praegusest optimismist.

3) Karude-pullide osakaal - enimkasutatud on Investors Intelligence  numbrid, mis mõõdavad aktsiakommentaatorite nägemust turu suhtes ja avaldatakse igal kolmapäeval. Mida rohkem nende hulgas pulle, seda suurem optimism. Vaatame kuidas on see näitaja liikunud viimasel aastal:

  
KuupäevPullide %Karude %
5/215620.9
5/1454.423.9
5/755.824.4
4/3048.329.2
4/2342.734.8
4/1650.630.3
4/951.131.1
4/247.234.8
3/2647.833.3
3/1946.635.2

On näha, et pullide osakaal on jõudnud väga kõrgele ja karude osakaal väga madalale (optimismi loetakse liiga kõrgeks kui pullid üle 55% ja pessimismi liiga kõrgeks kui alla 30%). Läksin ajas tagasi ja leidsin, et viimati oli karude osakaal nii madal (kui sellel kolmapäeval 20.9%) alles aastal 1992! Vaatame korra graafikut:

1992. aastal vaikselt hakkas karude osakaal kasvama ja turg püsis pea aasta paigal, kuid enne seda oli karude osakaal viimati nii madal enne 1987. a. börsikrahhi ... Igatahes seab nii madal karude osakaal turule lae ja see ongi üks indikaatoritest mis on minu allpool toodud hinded turu liikumisele nii madalaks ajanud. Noolekestega on graafikul märgitud kohad, kus karude arv on väga kokkukuivanud.

 


 

Eile turg kosus ilusasti, indeksid lõpetasid päeva selges plussis, kuna turuosalised nägid pärast kahepäevast paigalseisu, et vähemalt turg ei kuku edasi. Kuid S&P 500 jõud katkes täpselt olulise 935 punkti taseme all:

Esmaspäeval on börsid  USAs suletud pühade tõttu, seega ka kauplemist ei toimu. Kuna mitmed turuosalised ilmselt pikendavad oma nädalavahetust, siis on täna ilmselt käive väiksem, kuid sageli on ka sellistel päevadel olnud olulisi liikumisi.

Turunägemus. 935-st punktist S&P jagu ei saanud, kuid püsiti vähemalt ülevalpool 920 punkti piiri, seetõttu tõstan lühiajalise hinde -3 peale (eile oli -4). Pikemas perspketiivis midagi ei muutu, minu jaoks on üsna hirmutav liigne optimism turul, ajalooliselt pole see head tähendanud.

Lühike turunägemus- 3
Keskmine turunägemus- 5
Mida see tabel näitab?

Kristjan Lepik




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon