Avalöök: tehniline indikaator nimega CMF - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Avalöök: tehniline indikaator nimega CMF

Kristjan Lepik

06.05.2003 11:09

Vaatame pikemalt CMFi kasutamist, lisaks - kuidas vaadata Cisco tänaseid tulemusi?

Hommikust,

Kevad hakkab väljas üha tugevamaid tuure võtma (trend on paljulubav), kuid hoiame Avalöögiga endiselt kätt turu pulsil. Eile küsiti mult mitu korda, mida tähendab see CMF indikaator DELLi graafikul ja kuna lubasin ka Avalöögis käsitleda sageli üldharivaid teemasid, siis räägime veidi pikemalt CMFist.

CMF (ingl. k. Chaikin Money Flow) on loodud Marc Chaikin'i poolt (tehnilise analüüsi guru, kelle jaoks eriti olulised hinna ja käibe seosed) ja see on välja arendatud Accumulation/distribution näitast (loe siin inglise keeles pikemalt). Kuna arvutused selle näitaja taga on üsna keerulised, siis ei hakka ma neid pikalt lahti seletama, mõistlikum on seletada selle näitaja tähendust erinevatel tasemetel.

Väga tähtis indikaator turul on käive - mida suurem on käive, seda suurem on tähtsus liikumisel. Näiteks kui suur tõus toimub suure käibega, annab see lootust tõusu jätkumiseks, kui käive on väike, siis on olukord kahtlasem. See on üsna loogiline, sest suurem käive näitab suuremat huvi.

CMF mõõdabki käibe seost hinnaga, see näitaja aitab meil mõista kas antud väärtpaberis on domineeriv ostu- või müügihuvi.

Kuidas siis näitajat kasutada? Üldiselt, kui näitaja on miinuses, siis on see negatiivne (kuna müügikäive on suurem), kui näitaja on plussis, siis on see positiivne (ostukäive on suurem).

Nagu ka paljude teiste tehniliste näitajate puhul, on oluline perioodi pikkus. Mina ise kasutan enamasti 21 päeva CMFi, see peegeldab ligikaudu ühekuulist liikumist. Kellel lühem horsiont, peaks kasutama väiksemat päevade arvu.

Teine oluline tegur on see, kui kaua on näitaja on olnud kas plussis või miinuses. Kui CMF on näiteks viimase aasta jooksul olnud pidevalt plussis, siis näitab see väga võimsat ostuhuvi ja on väga positiivne märk. Seega mida pikemalt on CMF olnud plusspoolel, seda positiivsem ja mida pikemalt miinuspoolel seda negatiivsem.

Oluline on ka CMFi absoluutsuurus - kui näitaja on vaid 0.05 punkti plussis, pole tegemist tugeva ostusurvega, enamasti loetakse taset üle 0.25 tugevaks surveks.

Vaatame ka paari graafikut. Alustuseks palju furoori tekitanud eBay aktsia - fundamentaalselt on aktsia jõudnud juba üsna põhjendamatute tasemete juurde, vaatame kuidas on pilt tehniliselt:

Näeme, et alates oktoobrist on CMF olnud pidevalt plussis, nagu ülalpool kirjas tähendab see tugevat ostuhuvi domineerimist, seega on üsna loogiline, et ka aktsia üles rühib. Kui CMF jõuaks eBay puhul miinusesse, tasuks aktsiasse hakata kahtevamalt suhtuma. Seega aitab CMF määrata ka trendi ja selle tugevust. Vale oleks väita, et aktsia on tõusutrendis kui CMF on juba pikalt olnud miinuses.

Aga mis juhtub siis, kui aktsia hind ja CMF liiguvad erisuunaliselt?

See enamasti ongi ohumärk - kui hind ja CMF liiguvad erisuunaliselt, siis sageli võib oodata aktsia suuna muutumist.


Nüüd on kuiv trenn tehtud (kerge õppustel, kerge lahingus...) ja läheme reaalse börsi juurde:

Esimene osa eilsest börsipäevast paistis väga ilus ja kuna käive oli ka tugev, siis tundus olevat tugev märk pullide jõust. Kuid päeva lõpuks vajusid indeksid üsna ära - Nasdaq lõpetas nullis, Dow ja S&P 500 kerges miinuses. Kusjuures käive kujuneski väga võimsaks, Nasdaqi käive oli viimati nii tugev eelmise aasta novembris! Kuna päev lõpetati nullis, siis ei karud ega pullid saa siit käibe-eelist, kuid suur käive näitab, et turul ollakse tõsiselt tegutsemas, lähemad päevad väga olulised.

 Viimase indeksi kohta joonistasin eile foorumis väikse graafiku:

935 punkti jäigi päeva tipuks, äravajumine nii olulise vastupanu juurest on enamasti negatiivne märk. 

Täna õhtul avaldab oma tulemused Cisco Systems (CSCO), vaatame siis aktsia graafikut:

Tehnilised märgi ilusad nüüd küll pole, lisaks on sageli majandustulemuste hooaja keskel ootused väga kõrgeks kruvitud ja siis on ka trend pöördunud. Saame näha, kindlasti on Cisco tulemused väga olulised turu suunale.

Cisco'le ma hetkel siiski shortimissoovitust ei annaks, kuna majandustulemuste peale mängimine on väga kõrge riskiga tegevus. Seega - shortida võiks vaid väga kõrge riskitasemega investorid.

NB! Üks tähtis tähelepanek - kui kasutate majandustulemuste peale mängimiseks optsioone, siis ostke oma callid/putid varakult (näiteks tänase päeva alguses), sest vahetult enne tulemusi tõuseb volatiilsus tublisti ja seega peate maksma kõrgemat preemiat. 

Nagu Avalöögis plaanis - tänane turunägemus:

Lühike turunägemus+1
Keskmine turunägemus- 4
Mida see tabel näitab?

Tänaste hinnete põhjendused - lühiajaliselt on turg väga tugev, kuid ma näen turul mitmeid märke, mis viitavad lühiajalise mulli tekkimisele (väga madal volatiilsus, suur pullide osakaal), seetõttu arvangi, et lühiajaliselt võime veel veidi tõusta, kuid kuu pärast oleme madalamal. Liigne optimism on seni pea alati turule halvasti mõjunud, ma ei usu, et ka seekord teistmoodi oleks.

Täna alandasin lühikest turugnägemust +1 peale (eile +2), esmaspäevane liikumine näitab mulle pullide ebakindlust ja seetõttu jälgin edasisi liikumisi hoolega, kui nõrkus jätkub siis ilmselt näitaja ka peatselt miinusesse jõudmas.

Kristjan Lepik




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon