HEX & the City: Ostusoovitus: Elcoteq - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

HEX & the City: Ostusoovitus: Elcoteq

Jaanika Mihhalevitsh

27.02.2003 06:00

Kas nõudlus on stabiliseerumas?
Eelmisel nädalal valis World Economic Forum Soome USA ees maailma juhtivaks tehnoloogiamaaks. Selles saavutuses on ka Antti Piippol ja Elcoteqil (ELQAV) olnud oma panus. Jaanika Mihhalevitsh soovitab firma aktsiaid osta.

Piippo on pikk, kannab tihti tumendatud päikeseprille ja peidab ennast suhete ja suhtumiste taha. Ilmselt on vähe teemasid, millest Piippol ei oleks oma arvamust. Nt. olles kukkunud läbi kolm korda helikopterijuhi teooriaeksamil, otsustas Piippo, et viga pole temas, vaid eksamikorda tuleb muuta, sest muidu ta astub tagasi Soome Lennukeskuse juhatuse esimehe kohalt. Korda muudeti (slängis Lex Piippo), Piippo astus siiski tagasi. Eelmist suve värskendas skandaal, kus Piippo suvilas meeldivat suveõhtut veetnud kaks naist ja suvilaomanik süüdistasid üksteist üksteisevõidu vägivallas. Kõik said trahvi ja Piippo astus tagasi Elcoteqi juhatuse esimehe kohalt, jäädes siiski suuromanikuks, ning aktsia kurss tõusis. Eelmisel nädalal võttis Piippo firma taas juhtimise enda kätte ja aktsiakurss tervitas teda langusega.

1980-ndatel kuulutas Piippo, et Soomet ei saada edu moodsas maailmas, juhul kui IT taset ja investeeringuid ei tõsteta. Mõned aastad õlikriisi järel oli samal arvamusel ka Soome peaminister ja asutati Tekes, mis hakkas jaotama miljardeid valitsuse marku tehnoloogiafirmadele. 1992. aastal ostis inseneriharidusega Piippo koos Jorma Vanhaneni ja Henri Sjömaniga Metralt (endiselt Lohjalt, nüüdselt Wärtsilält (WRTBV)) mõne miljoni Soome marga eest ära elektroonilisi seadmeid tootva Lohja tütarfirma Elcoteqi. Endise tegevjuhina mõistis ta, et olemasolev tehnoloogia lubab toota mistahes suuruses ja nõudmistega seadmeid ja telekomi ajastu oli juba silmapiiril. Kümne aasta jooksul kasvas Lohja väike 170 töötajaga tütarfirma 10,000 inimese palgamaksjaks, mille netokäive oli kasvanud 76 miljonilt margalt aastas 13 miljardi margani aastas ja mis oli muutunud ka Eesti üheks suurimaks eksportijaks.

Piippo pööras puhta lehe alates majast lõpetades uute noorte sõbrannadega vanema abikaasa asemel. Elcoteqi juhatusse astus endine Soome president Martti Ahtisaari, kes sai rahva pahameele saatel osa optsioonidest.  Aastal 2000 tundus, et oleks kasulikum siiski tagasi võtta vana naine ja maha müüa Eiras asuv maja, sest Elcoteqil tuli esimene ja ootamatu kahjumi aasta. Firma vallandas aasta jooksul 3,000 töötajat ja tegevjuht astus tagasi. Piippo aktsiate väärtus langes 1,8 miljardilt margalt 170 miljonile margale. 

Nüüdseks on Piippo strateegia ”co-evolution”. Mõte on Elcoteqi ja klientide koos arenemises. Suurimad kliendid on Nokia, Ericsson, ”one-hit-wonder Benefon muud mobiilitootjad. Loodetavasti ei lähe strateegia vastuollu koosareneva kliendi Nokia suure juhi ja õpetaja Ollila mõttega, et evolutsioon on hoopis tugevamate ellujäämine.

Elcoteq on tänaseks Euroopa suurim elektroonilisi seadmeid tootev firma ja maailma suurim mobiiltelefoni osade allhankija, millel on vabrikuid 12 maal. Piippo ise asub Soome rikkamate edetabelis 16. kohal (rea eesotsas on Aatos Erkko, Sanoma WSOY suuromanik) ja harrastuste hulka kuulub oma asutatud mootorrattaklubi ”Sikarienkelit”.

Elqoteqi omab tegelikkuses vähemalt häälte enamuse poolest kolm meest. Piippole kuulub 44,7% Elcoteqi hääleõgusega aktsiatest (23,7% kogu aktsiapakist), Henry Sjöman omab vastavalt 21,4% (11,5)ja Vanhanen 21,2% (10,7%).  Võrdluseks samuti Helsini Börsi kodubörsiks pidav firma Nokia (NOK1V), kellel on 155,000 omanikku ja neist suurim, UPM-Kymmene (UPM1V),  omab vaid 0,5%. See aasta otsustas Piippo jagada endale, st. firma omanikeringile dividende ja sai ise 2,8 miljoni euro õnnelikuks omanikuks. Samas oli see ärateenitud taskuraha, sest firma kasum ületas üle 10 miljoniga turul oodatu ja tõusis 25 miljoni euroni. Kasum aktsia kohta oli 0,40 eurot. Käive oli eelmise aasta tasemel ehk. 1,84 miljardit eurot. Firma usub, et vähemalt aasta algus läheb eelmise sügiskvartali suurusjärgus, mis tähendab kvartali kasvu võrreldes eelmise aastaga. Samuti käivitatakse aasta alguses ka sügisel ajutiselt tegevuse lõpetanud Tallinna vabrik, mis tähendab u. 200-300 töötaja tagasi palkamist. Soomes on plaanis tootearendusse juurde palgata 60-110 inimest lisaks Benefonilt ostetud arendustiimile. Samuti ostis Elcoteq Hiinas 70% IBMile kuuluvast firmast Shenzen GKI Electronics Company Limited ja Bejing GKI Electronics Co:st koguhinnaga 36,5 miljonit eurot ja Elcoteqi kurss tervitas uudist tõusuga.

Hea ülevaade firmast on Elcoteqi leheküljel:

Suur osa Soome investeerimisfirmasid annavad Elcoteqile aktsiatele soovituseks tulemustega õigustatud Osta (nt. Conventum ja FIM) või vähemalt hoia (nt. Mandatum) soovituse. FIM oletab, et Elcoteqi peamised kliendid suurendavad outsourcimist kuna mobiilide eluiga lüheneb, telefonide disainimise ja planeerimise kulud aina kasvavad ja mobiiltelefonide komplitseeritud funktsionaalsus lisab kulusid telefoni eluperioodi haldamisele. Elcoteqi fokuseerimine infotehnoloogia sektorile ja väärtusahela laiendamine on FIMi meelest tulevikuks tähtis otsus. Firmade suurenduvast outsourcimisest ja seniste kahjumit tootvate Lohja ja Monterrery vabrikute plussi saamisest peaks piisama, et firma kogu selle aasta tulemust tõsta. Elcoteq on turgu alt vedanud vaid korra ja sedagi IT-sektori suurest pohmellist kaasatuna. Positiivseid üllatusi on olnud mitmetel aastatel ja turg usub ka selle aasta kuuluvat nede kilda. Ise annaks ostusoovituse ja usun, et minuga ühineb ka suur osa LHV-perest.

Veel on viimast päeva aega esitada küsimusi telekom sektorile spetsialiseerunud Soome aasta 2002 analüütikule Jussi Hyötyle aadressil: http://www.lhv.ee/forums/index.cfm?id=49249 Vastused ilmuvad järgmises kolumnis 4. märtsil.

Jaanika Mihhalevitsh




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon