Tallinna Börsil uued võimalused - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Tallinna Börsil uued võimalused

Alo Vallikivi

16.12.2002 12:40

Tallinna Börsil on tänasest kauplemisvõimalusi laiendatud. Nimelt on lisandunud mitmed uued tehingutellimuse tüübid, mis on siiski mõeldud eelkõige suurinvestoritele.

Uued reeglid hakkavad kehtima 16. detsembrist. See toob kaasa neli uut tehingutellimuse tüüpi, millest ühte oli varem LHV klientidel juba võimalus kasutada.

Uued tehingutellimuse tüübid on järgmised:

1. Turu parima hinnaga tellimus;
2. Varjatud kogusega tehingutellimus;
3. "Täida või tühista" tehingutellimus;
4. "Täida ja tühista" tehingutellimus

1. Turu parima hinnaga tehingutellimus on tellimus, mille puhul tehing täidetakse selle hetke turu parima hinnaga. Kui turu parima hinnaga tehingutellimust ei ole võimalik kauplemissüsteemi tellimusraamatus täielikult sobitada, tühistub tehingutellimuse sobitamata kogus ilma, et seda sobitumata jäänud tehingutellimuse kogust tellimusraamatus kuvataks. Sisuliselt on tegemist turuhinnaga tehinguga, mida LHV on pakkunud ka varem, erandiks on see, et kui tehingule vastaspoolt ei leita siis order tühistub.

2. Varjatud kogusega tehingutellimus on määratud hinnaga tehingutellimus, mille kogus avalikustatakse kauplemissüsteemi tellimusraamatus vaid osaliselt. Pärast varjatud kogusega tehingutellimuse avalikustatud koguse sobitumist täies ulatuses avalikustatakse tellimusraamatus vastava tehingutellimuse uus varjatud kogus. Selle orderitüübi eeliseks on suuremate orderite ja ostu või müügihuvi varjamise võimalus. Ühelt poolt tähendab see kliendi kaitsmist, sest tihti kadusid müügiorderid kui ostupoolele pandi suurem order. Teiselt poolt kaob turu läbipaistvus, kuna turusügavusest enam juttu olla ei saa.

3."Täida või tühista" tehingutellimus on määratud või määramata hinnaga tehingutellimus, mis sobitatakse kauplemissüsteemi tellimusraamatus vaid juhul, kui vastava tehingutellimuse kogus on võimalik tellimusraamatus sobitada koheselt täies mahus. Antud juhul on siis võimalik osta/müüa kindla hinnaga aktsiaid, sealjuures mitte näidates kui suur tegelik huvi on.

4."Täida ja tühista" tehingutellimus on määratud või määramata hinnaga tehingutellimus, mis sobitatakse kauplemissüsteemi tellimusraamatus vaid juhul, kui vastava tehingutellimuse kogus on võimalik tellimusraamatus sobitada koheselt, kas täielikult või osaliselt. Jällegi tellimusetüüp, mis võimaldab teha tehingut sellisel juhul kui vastaspoole kogus on piisavalt suur.

Väiksemal investoril on eelkõige kasu esimesest tellimustüübist ehk siis turuhinnaga orderist, mida ei soovitaks kasutada suure ostu- ja müüginoteeringute vahe korral ning päeva alguses, kui turul on ordereid vähe. Seda orderitüüpi on võimalik kasutada ka internetis kauplemisel. Ülejäänud kolm tellimuse tüüpi on mõeldud eelkõige suuremate kogustega kauplejatele. LHV pakub oma klientidele kõiki uusi tellimuste tüüpe, selleks oleks vaja tehingu tingimustes ja selle läbiviimise strateegias kokku leppida maakleriga.

 

 




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon