Kuhu lähevad pooljuhid? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu lähevad pooljuhid?

Sure Bet

22.08.2002 14:53

Teisipäeva öösel tuli välja pooljuhtide seadmete book-to-bill, mis näitab kui palju on tulnud uusi tellimusi juba tasutud tellimuste vastu. Kui number on üle ühe, siis tähendab see, et tellimusi perioodis tuli rohkem peale kui arveid esitati.

See number on niisiis oluline hindamaks kuidas on sektoris olukord pakkumise/nõudlusega . Suhtarv on olnud üle ühe viimased viis kuud, mis peaks näitama, et asjad lähevad paremaks. Siiski kui me vaatame veidi pikemaajalisi graafikuid b2b kohta, siis näeme, et Juuli oli esimene kuu pärast eelmise aasta aprilli kui b2b langes. (Juuni tulemus vaadati üle Juulis ning selgus juba seal oli alanud uus langus).

Kas on saabumas äkki uus langus?

Tõenäoliselt jah! Tõenäoliselt saame näha vähemalt 6 kuud langevat b2b suhtarvu. See pole siiski mingi uudis enam, sest juba üle kuu aja eest hakkas kostuma kuulujutte, et juulis oli seadmete müük üpris kesine.

Palju olulisem on aga see, kui alla see nõudlus minna võib. Negatiivsemalt meelestatud turuosalised pakuvad, et see võib jällegi minna alla 1 piiri, kuid kui me vaatame veidi pikemaajalist graafikut b2b kohta siis näeme, et kui b2b on korra läinud üle 1 piiri, siis on see seal püsinud
v ä h e m a l t 10 kuud järjest. Samas võime me üpris kindlalt eeldada, et smart money teab sellest "seaduspärasusest" ning hakkab müüma juhul, kui suhtarv läheb alla 1 lähemas tulevikus (näit. järgmise paari kuu jooksul). Võite kindel olla, et yours truly jälgib olukorda ning annab koheselt teada, kui miski osutab sellele, et number peaks alla  1 kukkuma.

Kuhu aktsiad peaksid liikuma praeguses valguses?

Pole vist mõtet mainida, et keeruline küsimus? Halvad uudised on suures osas väljas ning näiteks Semiconductors HOLDRs Trust (SMH), mis jälgib kõiki suuremaid sektori aktsiaid (indeksiaktsia nagu QQQ, DIA, SPY) on langenud oma märtsi tipust veidi üle 40%.

Lähemas tulevikus näen ma vaid ühte võimalikku neg. uudist. Novellus Systems (NVLS) miq quarter koosolek toimub 29. augustil.

Miks sealt on oodata neg. uudiseid?

Asi on nimelt selles, et Novellus andis oma prognoosid enne seda, kui chipitootjad Taiwan Semi (TSM) ning United Micro (UMC) alandasid oma capexit. (TSM 25. jul, UMC 9. jul).

Näiteks konkurent KLA-Tencor oli sunnitud oma prognoose alla tõmbama  eelmise kuu lõpus:

Jul 30 2002
5:23 PM In Play KLA-Tencor guides lower (KLAC) 40.34 +1.43: -- Update -- On call, company guides lower for Q1 (Sep). Revenue and EPS now expected at $370-380 mln and $0.25-$0.26 vs Multex consensus of $400 mln and $0.24... However, KLAC's guidance includes a 3 cent benefit from an installment sale, so it's unclear if Multex consensus included that. If not, it looks like a warning on EPS also.


Siiski ei ole meil põhjust uskuda, et Novellus üksi suudaks turgu praegu kinni pidada ning vähemalt järgmise b2b suhtarvu avaldamiseni peaks the path of least resistance olema ülespoole.

Graafikud peaksid andma mingisuguse tunnetuse selle kohta, kus võiks müüki tulla suuremaid koguseid:



Minu enda mänguplaan näeb ette olla praegu veel pikk ning minna otse lühikeseks kui b2b tuleb järgmise paari kuu jooksul alla ühe taseme.

sB

 




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon