Xbox peab edestama GameCube ja võtma turgu Playstation'ilt - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Xbox peab edestama GameCube ja võtma turgu Playstation'ilt

Sure Bet

28.08.2001 11:31

Eile teatas Microsoft Corp (Nasdaq: MSFT), et nende mängukonsool Xbox jõuab Jaapanis poelettidele plaanitud sügisperioodi asemel alles järgmise aasta veebruari lõpus.

Microsoft Japan'i Xboxi divisjoni juhi Hiroshe Oura sõnul on see hilinemine tingitud firma soovist hetkel keskenduda eelkõige toote launchile Ameerika turul. Ka keeldus ta kommenteerimast spekulatsioone võimalike tehniliste probleemide ning vähese toetuse kohta kohalike mängutootjate seas.

Paar nädalat tagasi teatas investeerimispank Thomas Weisel Partners, et nende andmetel on Xboxis kasutatavates Inteli poolt valmistatud emaplaatides tõsised vead, mis takistaksid toote õigeaegset launchi. Seejärel tuli Microsoft välja pressiteatega kus öeldi, et mingeid vigasid ei ole ning firma on valmis 8. Novembril 600,000-800,000 toote lubamiseks poelettidele üle kogu Ameerika. Kokku on sellel aastal plaanis koduturule tuua 1.5 miljonit konsooli. Euroopa turule peaks toode jõudma alles järgmise aasta kevadel. 

Erinevatest allikatest on tulnud infot ka Xboxi suurima jõulukonkurendi kohta, milleks on Nintendo poolt toodetav GameCube. Nimelt on oodata ka selle toote hilinemist, mis annaks Xboxile 12-päevase edumaa. 

Investeerimispankade poolt tehtud uurimuse kohaselt peaks sellel aastal nõudlus toote järgi ületama pakkumise. Ilmselt on Xbox iga väikese ameeriklase jõuluvana wish-listis juba ammusest ajast. Samas tasub märkida, et konsooli enda müügist firma eriti kasumit ei saa. Peamine kasum peaks tulema hoopis müüdavatest mängudest, mida on praeguseks valmis 15-20. Kokku plaanitakse lähiaastatel turule tuua kuni 80 erinevat nimetust.

Kui oluline on Xbox Microsoftile?

Esimesed paar aastat on Xbox firmale ilmselt money-loser. Microsoft peab investeerima miljardeid dollareid enne kui kasumit näha saab. Müügikäibe nurga alt vaadatuna on siiski tegemist üpris suurt osa omava tootega.


Lisaks Microsoftile endale, tegeleb Xboxiga terve rida väiksemaid firmasid.

XBoxi hardware

Xboxi kõvaketas tuleb firmadelt Seagate Inc. ning Western Digital Corp. (NYSE: WDC).
Mälukomponendid tulevad Samsungilt ning Micron Techilt (NYSE: MU). Technicolor Inc Com. (Nasdaq: TNCO) hoolitseb mängu CDde kopeerimise eest. NVidia Corp. (Nasdaq: NVDA) valmistab vajalikud graafikakomponendid. Inteli poolt tulevad emaplaat ning CPU. Kõik need osad paneb kokku üheks masinaks Flaxtronics International Ltd. (Nasdaq: FLEX).

Xboxi software side

Tarkvara poole pealt tuleb esile tõsta eelkõige mängutootjaid. Samas tuleb mainida, et veel hetkel ei mängi Xbox eriti tähtsat rolli nende käibenumbrites. Küll aga võib oodata selle rolli suurenemist lähema paari aasta jooksul. 


Lõpetuseks võib öelda, et Microsoftil on mängukonsoolide äris väga tugevad vastased. Järgmiseks aastaks loodab Sony Playstation2 ainuüksi Ameerikas omada juba 30 miljonit klienti. Nintendo GameCube'i puhul on see number 4-6 miljonit. See jätab Xboxi oma plaanitud 3-4 miljoniga kolmandale kohale.

 

 




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon