BHP Billiton'il libisebki Potash käest? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

BHP Billiton'il libisebki Potash käest?

Kristjan Kaar

17.09.2010 14:21

Ligikaudu kuu aega aktsionäre ärevuses hoidnud uudis BHP Billiton’i võimaliku ülevõtu kohta on üha enam saamas negatiivset vastukaja. Ühelt poolt on analüütikud suutnud end uudistega paremini kurssi viia, kuid teisalt on plaanile vastuseisu väljendanud ka Kanada valitsus. 

Potash Corp. (NYSE: POT) näol on tegemist rahvusvahelise ettevõttega ja ühtlasi ka maailma suurima väetisetootjaga. Potash toodab peamiselt kolme toiteainet – kaaliumkarbonaati, fosfaati ning lämmastikku. Maailma põllumajandusväetiste turust ca 20%list osalust omava ettevõtte suurimad üksused asuvad Hiinas, Indias, Brasiilias, Kagu-Aasias ning Põhja-Ameerikas. USA aktsiaturul kaupleb Potash 1989. aastast saati (IPO hinnaks oli $15), kuid erilist tähelepanu pälvis ettevõtte käimasoleva aasta augustikuus, kui ettevõttele tegi ülevõtupakkumise konkurent BHP Billiton.

BHP Billiton’i poolt 17. augustil tehtud pakkumise hinnaks oli $130 aktsia kohta (16. augusti sulgemishinna suhtes oli preemia ca 16%), kuid veel samal päeval lükkas Potash ettevõtte pakkumise tagasi. Potash’i nõukogu poolt avaldatud pressiteate kohaselt alaväärtustas BHP Billiton tugevalt ettevõtte tegelikku sisemist väärtust. Kuigi müügiplaani lõplikult nii-öelda maha ei maetud, siis BHP Billiton’iga ei nähtud võimalust edasisteks läbirääkimisteks. Uudise peale kallines Potash’i aktsia päevaga ca 28%.

Potash’i otsus ettevõtet mitte müüa on aga tekitanud spekulatsiooni, et Potash’ile võivad teha ülevõtupakkumise ka teised ettevõtted. Tõenäoliseimaks kandidaadiks pidasid mitmed analüütikud Hiina ettevõtet Sinochem. Tänaseks päevaks konkreetset pakkumist Sinochem’ilt tulnud ei ole ning ilmselt ka ei tule. Põhjus on tegelikult võrdlemisi lihtne – harva teevad riigi osalusega ettevõtted vaenuliku ülevõtupakkumise.

Meedias on mainitud ka seda, et Potash’ist võib olla huvitatud ka Brasiilia kaevandusettevõte Vale (NYSE: VALE). Nimelt müüs ettevõte hiljuti $1.75 miljardi väärtuses võlakirju (käesoleval aastal on Vale võlakirju müüdud kokku $2.75 miljardi väärtuses) ning kapitali tõstmise taga võibki analüütikute hinnangul olla huvi Potash’i vastu. Vale on aga väited ülevõtupakkumise kohta ümber lükanud. Royal Bank of Scotland analüütikute sõnul on $145 miljardilise turukapitalisatsiooniga Vale’il küll ca $10 miljardiline netovõlg, kuid ettevõte peaks olema suuteline tõstma vähemalt $39 miljardi väärtuses kapitali. 9. septembril ilmus Financial Times’is artikkel, milles kirjutati, et Vale plaanib äritegevuse laiendamiseks investeerida Argentiinas asuvasse kaaliumikaevandusse $4.3 miljardit – kaaliumit kasutatakse põllumajanduses väetisena. Vaatamata sellele, et Vale’il on plaan ettevõtet hoopis orgaaniliselt kasvatada ei ole see RBS’i analüütikute sõnul piisavaks põhjenduseks, miks Vale omandamisest huvitatud ei tohiks olla.

Morgan Stanley tuletas aktsionäridele 13. septembril meelde, et Potash’is enamusosaluse saamiseks on vaja vähemalt 50% ettevõtte aktsiatest. Tänase ca $44 miljardilise tulukapitalisatsiooni juures tähendaks see ca $22 miljardit. MS’i hinnangul moodustab ca $8 miljardit Potash’i turukapitalisatsioonist tütarettevõtted ning veel $7 miljardit lämmastikku ja fosfaati tootvad üksuses. Varade müügiks on vaja Potash’i nõukogu nõusolekut, mida on keeruline saavutada. Teisalt ei ole ettevõtte omandamine kerge ülesanne – teatavasti on investoril võimalik Potash’is omandada 20% osalus. Kui aga osalus peaks kasvama üle eelmainitud piiri, siis on ettevõttel õigus müüa olemasolevatele aktsionäridele uusi aktsiaid turuhinnast madalama hinnaga – sisuliselt raskendab see ettevõtte ülevõttu. Sellisel juhul vastutab aktsiate väljastamise eest ettevõtte nõukogu, kellel on õigus uusi aktsiaid ka mitte väljastada. Vaenuliku ülevõtupakkumise korral pöördutakse aga aktsionäride poole ehk nõukogu jäetakse läbirääkimistest välja. Paraku tähendab see seda, et osaline ülevõtt on sisuliselt välistatud ning eelkõige tohutult kulukas.

Olgu öeldud, et BHP Billiton ei ole leidnud vastasseisu ainuüksi Potash’i nõukogu poolt, vaid ka Kanada valitsuselt. Nimelt teatas BHP Billiton ülevõtupakkumise käigus, et ettevõtte plaan on muuta Potash’i strateegiat. Kanada väetise turg on aga oligopoolne – maksutulud põhinevad pigem müügihinnal, mitte müügimahtudel. Ehk Kanada valitsuse nõusoleku saaks seetõttu ilmselt ettevõte, mis Potash’i strateegias olulisi muutusi ei teeks. Kokkuvõtvalt võib öelda, et Sinochem’il ja Vale’il on Potash’i omandamiseks oluliselt paremad eeldused, kui BHP Billiton’il. Kanada valitsus avaldab oma nägemuse ülevõtust 30. septembril.

Morgan Stanley hinnasiht Potash’i aktsiale on $160 ning Deutsche Bank katab ettevõtet hinnasihiga $150. 

Allikas: stockcharts.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon