Valuutaturg: Dollar tugeva surve all - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Dollar tugeva surve all

Risto Sverdlik

02.07.2010 10:22

USA dollarit tabas eilse päeva ja tänase öö jooksul tugev müügisurve. Dollar langes euro vastu terve päeva, saavutades hilisõhtuks taseme 1,2530, kus paar kauples viimati selle aasta 25. mail. Naelsterling rallis samuti dollari suhtes, jõudes öösel tasemeni 1,51, mis on ühtlasi parim tulemus naelsterlingi jaoks käesoleva aasta maikuu algusest. Jaapani jeeni vastu kukkus aga dollar veelgi sügavamale, jõudes tasemeni 86,95, mis on madalaim tase alates eelmise aasta detsembrist.

Globaalmajandust on tabanud tagasilöögid, kui aktsiaturud on olnud terve nädala jooksul languses nii USAs, Euroopas kui Aasias. Ebakindlust toidavad hirm ja spekulatsioonid võimaliku topelt-põhjaga majanduslanguse ja uue finantskriisi ees. Lisaks on langenud ka naftafutuurid ja kuld, kukkudes eile kumbki ligi 3,5%.

Dollari langusele aitas kaasa ka ÜRO raport, kus kutsuti hülgama dollarit globaalse reservvaluutana. Dollari vastu kasutatakse argumenti, et see pole suutnud hoida oma väärtust. Raporti kohaselt on ennekõike arengumaad need, kes viimaste aastate jooksul on dollari langusest enim kannatanud. Raportis propageeritakse dollari asenduseks Rahvusvahelise valuutafondi special drawing rights’i (SDR), mis on oma olemuselt korv erinevatest valuutadest.

Euroopa olulisematest makronäitajatest avaldatakse kell 12.00 eurotsooni tootjahinnaindeks ja maikuu töötuse määr, mis ootuste kohaselt peaks jääma 10,1% juurde. USA sessioonil on täna avaldamisel kaks väga olulist ja valuutaturge mõjutavat näitajat: juunikuu töötuse määr ja uute väljaspool põllumajandussektorit loodavate töökohtade arv, mis ootuste kohaselt saab olema -110 tuhat.

(Seisuga 09.45)

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon