Google'i mobiiltelefon peatselt poelettidel? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Google'i mobiiltelefon peatselt poelettidel?

Sten Sonts

03.08.2007 14:48

Ettevõte, mis hetkel valitsemas internetti, on väidetavalt planeerimas oma mobiiltelefoni, et saada osa veelgi kiiremini kasvavast reklaamiturust.

Firmale lähedalseisvate isikute sõnul on Google investeerinud sadu miljoneid dollareid, et välja töötada oma brändi all mobiiltelefon, milles sisalduks otsingumootor, Gmaili ja kasutajasõbralik veebilehitseja. Sellise “paketiga” varustatud telefon annaks Google’le lendstardi võrreldes konkurentidega mobiiltelefonidele suunatud reklaamiturul.

Operaatorite suhtes on sellised arengud kahe teraga mõõgaks. Ühest küljest võib tänu Google’i telefonile muutuda populaarsemaks interneti kasutamine mobiiltelefoni teel. Andmeside kasvav maht oleks leevenduseks operaatoritele ajal, mil kõneteenuste hinnad alanevad ja kasvu selles osas enam ei näidata. Teisalt jällegi jätab Gphone (?) operaatoritele väiksema tüki rasvasest reklaamitulupirukast. Näiteks on Verizon Wireless’i CEO Lowell McAdam öelnud, et nad on loobunud Google’i otsingumootori tihedast integreerimisest oma telefonidega, sest Google lihtsalt nõudis liiga suurt osa reklaamituludest.

Eelmisel aastal ulatus globaalse mobiiltelefonides kuvatava reklaami maht $1.5 miljardini, kuid turu-uuringu firma eMarketer ootab selle suurenemist $14 miljardini aastaks 2011. Google’i CEO Eric Schmidt ütles mais peetud konverentsil: “Eriti huvitavaks teeb mobiiltelefonides oleva reklaami asjaolu, et see on kaks korda kasumlikum kui tavaline reklaam, sest mobiiltelefon on inimesele personaalsem ja seeläbi ka reklaami kasutegur suurem”.

Viimastel kuudel on Google toonud turule mitmeid enda tooteid, mis on spetsiaalselt kohandatud mobiiltelefonide jaoks: YouTube, Google Maps ja Gmail. Kuid nad on saanud leige vastuvõtu osaliseks, sest neid toetavad vaid vähesed mudelid ning ka operaatorid ei ole nende vastu suurt huvi üles näidanud. Selle tulemusena on Google ette võtnud suurejoonelise plaani – valmistada ise mobiiltelefon, mis suudaks kõiki neid rakendusi sujuvalt jooksutada. Töö vajaliku tarkvara arendamisel käib Bostonis ja eriti ollakse uhked mobiiltelefonide tarbeks väljatöötatud veebilehitseja üle.

Inimesed, kes on väidetavalt näidud Gphone’i prototüüpe, kinnitavad, et tegu ei ole millegi nii revolutsioonilisega nagu seda oli iPhone. Üks mudel meenutas disainilt Nokia liugklapiga õhukest mobiiltelefoni ning teine formaat sarnanes RIM Blackberry või Palm Treoga. Lisaks eelpool mainitud tarkvarapaketile peaks Gphone sisaldama kaamerat, Wi-Fi ja 3G andmeside võimalusi ning isegi GPS-i. Telefoni kõige tõenäolisem valmistaja on LG Electronics. Samuti on Google juba pidamas aktiivseid läbirääkimisi erinevate komponentide valmistajatega ning operaatoritega.

Erinevalt Apple’st, kelle iPhone’i saab soetada vaid AT&T lepinguga, loodab Google sõlmida koostöölepinguid mitmete operaatoritega. Räägitud on enamike suurte operaatoritega USA-s ja ka Euroopas ning enim huvi on üles näidanud T-Mobile. Andy Rubin, kes osales T-Mobile populaarse Sidekick telefoni disainimises, töötab nüüd Google’i alluvuses ja on seotud selle projektiga.

Hetkel on neli Apple’i juhatuse liiget mingil moel seotud ka Google’ga – kas samuti juhatuse liikmed või nõustajad. Google’i CEO Eric Schmidt on jällegi ka Apple’i juhatuse liige. Seega kui tõepoolest plaanitakse lähiajal lansseerida Gphone, siis on huvitav jälgida, kuidas suudetakse ära hoida huvide konflikt Apple’ga. 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon