Areneva Euroopa aktsiaturgude kommentaar - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Areneva Euroopa aktsiaturgude kommentaar

Kristel Kivinurm-Priisalm, Avaron

20.04.2007 10:38

Suurettevõtete aktsiad ülehinnatud, palju võimalusi väikese ja keskmise suurusega ettevõtetes

Peale 2007.a. märtsis aset leidnud korrektsiooni on areneva Euroopa aktsiaturud kosunud ja taaskord on osad turusegmendid ülehinnatud. See puudutab peamiselt piirkonna suurettevõtteid, kuid osalt ka teatud väikese ja keskmise suurusega firmasid (näit. Poola ehitussektoris). Kõrgete hinnatasemete põhjustajaks on taastunud välisraha riskivõtmise valmidus ja üha kiiremini kasvav kohalik investorite baas. Viimane on oluliseks turujõuks kujunenud eeskätt just Poolas, kus kohalike investeerimisfondide maht on tõusnud 65 miljardi euroni. Välisinvestorite jätkuvaks lemmikuks on regionaalne pangandussektor, mis hetkel kaupleb ligi 20x 2007 aasta kasum ja üle 4x raamatupidamisväärtuse suhtes. Samal ajal on välisraha suuresti ignoreerinud väikeettevõtete segmenti, mille hulgast leiab mitmeid kiiresti kasvavaid (20%+ p.a.) ja mõislikult hinnatud börsifirmasid. Kuid ka väikeettevõtete hulgas on teatud segmente, mis on kohalike institutsioonide toel jõudnud rekordiliste hinnatasemeteni. Üheks näiteks on Poola ehitussektor, kus 2007 oodatav P/E tase ulatub üle 50. Samuti on Horvaatia aktisaturul hinnatasemed jõudnud ajalooliste kõrgtasemeteni ning eksisteerib oht oluliseks korrektsiooniks. Poola aktsiaturule mõjub positiivselt ligikaudu 100 uue ettevõtte lisandumine börsile käesoleva aasta jooksul. Esma- ja täiendavate emissioonide maht Poolas ulatub oodatavasti 4 miljardi euroni, mis peaks aktsiaturgu lähema 9 kuu perspektiivis rahustama.

Piirkonna makromajanduse väljavaated head

Piirkonna makromajandus on endiselt tugev, kuigi leiduvad mõned erandid nagu Eesti, Ungari ja Läti. Majanduskasv peaks ulatuma Poolas-Tšehhis-Ungaris 4%-ni ning Balkani riikides 6%-ni. Selline kiire kasv põhineb sisenõudlusel, mida omakorda toetab madal erasektori laenukoormus ja alanevad intressimäärad. Teisalt toidab tugev tarbimine inflatsiooni ja välisdefitsiiti. Siiski usume, et enamikus riikides need faktorid makromajanduse stabiilsust veel ei ohusta. Kõige dünaamilisemat kasvu on oodata Bulgaarias, Poolas, Rumeenias ja Serbias.

Aktsiate valimine toob paremad tulemused kui indekseerimine

Lühiajalises perspektiivis on arenenud Euroopa regiooni aktsiaturgudel oht volatiilsuse kasvuks ja korrektsiooniks, kuna turuindeksite ja ka osade väikeettevõtete hinnad peegeldavad ülioptimistlikke tulevikuootusi. Samuti on oht globaalsel tasandil riskikartlikkuse suurenemiseks ebakindluse tõttu USA majanduse osas, mis eeskätt mõjutaks negatiivselt just suuri indeksiaktsiaid. Sellises turuolukorras on tähtis vältida globaalsetest kapitalivoogudest sõltuvaid ning ülehinnatud aktsiaid ja investeerida fundamentaalselt atraktiivsetesse ettevõtetesse, mida hetkel võib leida regiooni väikeettevõtete hulgas.

Avaroni aktsiafondid pakuvad võimalust investeerida areneva Euroopa väikeettevõtetesse

Fondihaldusfirma Avaron toob täna turule kaks uut avatud aktsiafondi - Avaron Areneva Euroopa Väikeettevõtete Fondi, mis investeerib Kesk- ja Ida-Euroopa piirkonna väikeettevõtetesse, millel on läbipaistev juhtimine ning hea turupositsioon, kuid mis on laiemalt veel avastamata ning spekulatiivsetest välisinvestorite rahavoogudest puutumata. Lisaks tuuakse turule Avaron Balkani Fond, mis investeerib Balkani riikide börsiettevõtetesse fookusega uutel Euroopa Liidu liikmesriikidel nagu Bulgaaria, Rumeenia ning tulevastel liitujatel.

Avaron on väärtusinvesteerimisele spetsialiseerunud firma, mis tähendab, et meeskond on tihedas kontaktis ettevõtetega, mille aktsiatesse investeeritakse, ning tunneb nende tegevust, juhtimist ja finantstulemusi läbi ja lõhki. Meeskond külastab aastas ligi 300 Kesk- ja Ida-Euroopa ettevõtet. Avaroni eesmärk on osta aktsiaid atraktiivsel hinnatasemel ajal, kui suurinvestorid selle vastu veel huvi ei tunne.

LHV kliendid saavad fondiosakuid märkida reedest kuni esmaspäeva kella 16.00-ni (19.04-23.04), ühe fondiosaku hinnaks on 100 krooni. Kuni 1. juulini 2007 on võimalik fondidesse siseneda ilma märkimistasuta!

Valdur Jaht
Fondijuht, Avaron Capital

Kristel Kivinurm-Priisalm
Tegevjuht, Avaron Capital

Fondihaldusfirma Avaron avab Kesk-ja Ida-Euroopa aktsiafondid >

Fondiosakute ost/müük >




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon