Apple tutvustas telefoni - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Apple tutvustas telefoni

Erki Kert

10.01.2007 00:30

Eile õhtul sai teoks kauaoodatud sündmus ning Apple teatas mobiiltelefoni turule toomisest. Ühtlasti muudeti ära ka oma firma nimi - endise Apple Computer Inc asemel on nüüdsest lihtsalt Apple Inc (AAPL). Aktsia reageeris tugeva tõusuga. 

Eile õhtul tegi Apple (AAPL) teatavaks uudise, mida oodati juba kuid - turule tuuakse mobiiltelefon (see tähendab seade, millega saab muuhulgas ka helistada). Täpsemalt toimus eile õhtul igaaastaselt väga oodatud sündmus nimega MacWorld, mille raames firma reeglina uusi ja huvitavaid tooteid tutvustab. Käesoleva aasta ürituse osas olid suured lootused pandud mobiiltelefoni turule toomisele ja nii ka juhtus. Juunis näeb USAs ilmavalgust iPhone nimeline seade, mis Euroopa turgudele jõuab aasta viimases kvartalis.

"Täna tutvustan teile kolme revolutsioonilist uut toodet. Esimene neist on puutetundliku ja laia ekraaniga iPod. Teine on uus revolutsiooniline mobiiltelefon. Ja kolmas on läbimurdeline internetiseade." Sellise avaldusega tuli eile välja Apple'i juht Steve Jobs, millele publik vastas vaikimatute ovatsioonidega. "iPod, telefon ja internetiseade ... iPod, telefon ja internetiseade ... need ei ole eraldiseisvad seadmed,"  jätkas Jobs. Ja uue, kõike eelnevat ühendava seadme nimeks sai iPhone (kuigi siinkohal tuleb Apple'il veel lahendada vaidlused Cisco'ga, kelle nimel hetel antud kaubamärk tegelikkuses on) ... ja publiku vaimustus ei taha raugeda.

Kuigi kõik arvasid, et Apple mobiiltelefoniga turule tuleb, siis tegelikkuses ei teadnud keegi, milline see välja hakkab nägema või mida see teha võimaldab. Vaatame siis lühidalt, mida uus seade endast kujutab. Kõige innovaatlisemaks lahenduseks on vast kasutajaliides - telefonil on vaid üks nupp ("Home") ning kogu suhtlus toimub puutetundliku ekraani abil. Klaviatuuri kaotamisel on mitmeid plusse. Neist olulisemateks vast see, et esiteks on uuel telefonil mugavalt kasutatava tarkvara ring sellega märgatavalt laiem, kuna enam ei saa primitiivne klaviatuur funktsionaalsust piirata. Ja teiseks, mida ma tänasel päeval vähemoluliseks ei peaks, on klaviatuuri arvelt suurendatud ekraanipind (3,5 tolli).

Nagu juba öeldud, siis lisaks helistamisvõimalusele sisaldab uus telefon endas ka iPod'i võimalusi ning laseb WiFi abil näiteks internetis surfata. Muusikamängijast rääkides oleks paslik ka ära mainida, et iPhone saab esimeses järgus olema kättesaadav 4GB ja 8GB versioonides, mis maksavad vastavalt $499 ja $599 (ca 6 000 EEK ja 7 200 EEK). Seega tundub hinnastamine esimesel pilgul täitsa mõistlik. Mõningase üllatusena ei toeta telefon hetkel 3G sidet, kuid tõenäoliselt suudab Apple tulevikus ka selle probleemi vajadusel lahendada (kui 3G peaks üldsuses piisava populaarsuse koguma). Uue telefonil jookseb OS X operatsioonisüsteem ning samuti sisaldab seade 2-megapikslist kaamerat.

Investorite seisukohalt on kahtlemata kõige olulisemaks iPhone turupotentsiaal ning võimalikud mõjud Apple'i tulemustele. Firma aktsia lõpetas eilse päeva tugeva 8,31% plussiga. Samuti võis tähele panna, et erinevad analüüsimajad võtsid uudise väga soojalt vastu. Näiteks Banc of America tunnistas, et nende varasem 7mln iPhone müügiprognoos 2008. aastal võib olla liialt madal (Apple ise prognoosis 10mln seadet) ning aktsias võib pigem tõususurvet näha. Samal ajal muutusid mitmete mobiilitoojate investorid märksa murelikumaks. Nii kukkusid Nokia (NOK) ja Motorola (MOT) vastavalt 1,3% ja 1,8% ning pihuarvutite tootja Palm (PALM) 5,7%.

Kokkuvõttes ei tohiks iPhone mõju Apple majandustulemustele tõenäoliselt alahinnata. Lisaks sellele, et erinevate blogide lugemisel jäi silma inimeste äärmiselt suur vaimustus uue seadme osas, võin kasvõi enda näitel öelda, et iPhone ostumõtted said päris tugeva hoo sisse. Hea pildi iPhone esialgsest hinnatavast mõjust Apple'ile ja tema konkurentidele annab alljärgnev võrdlusgraafik eilse kauplemispäeva kohta.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon